Ski Trab Stelvio Freeride

27.1.2008
admin

Autor: Marek Holubec

    

 Zatím posledním počinem v tomto směru jsou lyže Stelvio Freeride. Jsou to lyže určené pro ty, kdo si chtějí pořádně užít sjezdy v jakémkoli terénu a jsou ochotni si kvůli tomu vynést na kopec nějaké to deko navíc oproti klasickým skialpovým lyžím.
Zvlášť na toho, kdo přechází z klasiky (nebo polocarvových lyží, jako v mém případě), zapůsobí Freeridy jako pořádné ploutve. S modely čistě pro prašan se to sice nedá srovnat, ale níže uvedené rozměry hovoří za vše. Právě tady ale výrobce zúročil zkušenosti ze závodních a lehkých modelů – na svoje rozměry jsou lyže celkem lehké a jejich hmotnost rozhodně není překážkou delším túrám nebo i přechodům. Protože se ale nejedná o žádné běžky, hlavním důvodem, proč se s nimi někam vydat, je sjezd.

    

 Jezdil jsem na nich jarní část sezóny v Krkonoších a Alpách, ve všech možných druzích terénu i sněhu. Přestože jsou to lyže do volného terénu (pro častější ježdění na sjezdovce má TRAB model Freeone), i na sjezdovce si s nimi užijete. Nemůžete čekat carving, kdy ležíte málem na sněhu, ale dlouhé oblouky krájí perfektně. Rychlosti se rozhodně bát nemusíte, protože lyže díky dřevěnému jádru, sklolaminátové skořepině a karbonovým výztuhám opravdu drží, nevibrují a nějaká ta boule nebo plotna pro ně není překážkou. Proto je na ně spolehnutí i při všech nástrahách, které může připravit volný terén, kde je jejich hlavní doména. I na velmi tvrdém sněhu drží perfektně a díky svému profilu (širší střed lyže) dobře ustojí i přeskakované oblouky v prudkých a tvrdých pasážích. Při pořizování jsem trochu váhal s délkou, ale nakonec jsem si při svých 187 cm koupil ty nejdelší – 185 cm.

     

 Ovladatelnost je i při tomto rozměru výborná a těžko najdete tak úzký žlab, abyste se do něj nevešli. Každý centimetr navíc dává také lepší stabilitu a plynulost v dlouhých obloucích a vyšších rychlostech. To je také styl jízdy, ke kterému jsou lyže předurčeny a při kterém se naplno projeví jejich vlastnosti. Široká, dostatečně zvednutá špička zase pomáhá při jízdě na nafoukaných deskách, přemrzlé firnové krustě a podobných „oblíbených“ druzích sněhu, takže se tolik nepropadáte a s vhodným zatížením lyží je i jízda v krustě plynulejší. Ale to nejlepší je samozřejmě prašan a v něm si Freeridy opravdu vychutnáte. Pocit, kdy vás při vyšší rychlosti široká lyže nadnese a vy plujete po povrchu sněhu, se dá těžko něčím překonat.

    

 Freeridy jsou, jak už to u TRABU bývá, dobře stavěné a pár sezón si s nimi určitě zařádíte. Skluznice je hodně odolná, párkrát jsem to nechtěně vyzkoušel na skále a vždycky to dopadlo líp, než bych očekával. I design se vydařil a podle mě jsou to jedny z nejhezčích lyží na trhu.

    

 Stelvio Freeride jsou výborné univerzální lyže pro toho, kdo hledá sjezdařské zážitky hlavně mimo sjezdovku, chce si sjezd patřičně užít a zároveň se rád vydává i na delší túry a nechce být omezován příliš těžkými lyžemi. Pak jsou Freeridy ta správná volba.

Délky 164 cm, 171 cm, 178 cm, 185 cm
Váha 1510 g (při délce lyží 171 cm)
Povrch 1611 cm2 (při délce lyží 171 cm)
Geometrie špička – střed – pata: 117/115 – 84 – 105, rádius 20 m
Cena 12 540 Kč

 

Foto: pospecz

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů