Revoluce freeride lyží

6.12.2007
admin

Autor: 2-Czech

Bylo totiž dost možné, že by se stěží prodal jediný kus, pokud by nebylo podrobně vysvětleno k čemu že tato podivnost slouží. V době vzestupu carvingu, kdy boj o co nejmenší rádius, nejvyšší desku pod vázáním a nejextrémnější náklon v oblouku byl tím nejdůležitějším pohonem lyžařského světa, Shane McConkey přišel s návrhem lyže, která byla pro mnohé spíše nepovedený vtip. Pro někoho možná nepovedený, pro jiné ale revoluční. Volant Spatula byly první sériově vyráběné lyže s opačným prohnutím a krojením (tzv. reverse camber/reverse sidecut). Při jednotné délce 186cm měly na tu dobu úctyhodné rozměry 120/125/115mm. ´Rocker´ (prohnutí) byl rovnoměrný od špičky k patě s žádným plochým místem. Velkou nevýhodou Spatul byla jejich váha, firma Volant je známá používáním slabé vrstvy kovu na topsheet. Spatuly se během pár let staly velmi populární v úzkém kruhu freeridových nadšenců a i 5 let po jejich uvedení na trh v limitované výrobě, se dají sehnat nové (!) za slušných 300-350 amerických dolarů.

A teď zpět do současnosti. V posledních dvou letech na nás malí i velcí výrobci začali chrlit různé ´funky shapes´, od reklamou profláknutých K2 Pontoon, přes kultovní Drake Powder Skis (DPS), nepovedené Goode Scoop a méně známé Praxis Powder Boards, PM Gear Bro Rocker. Podle neoficiálních zpráv má v příští sezóně uvést reverse camber/sidecut model i Rossignol a Salomon. Každopádně výrobci lyží velmi rychle pochopili, že budoucnost freeridu se skrývá právě pod těmi dvěma magickými slůvky ´sidecut´ a především ´camber´. Tato krátká historie měla za cíl vás čtenáře uvést do teorie tohoto nového konceptu, teď se ale podíváme na lyže jedné z uvedených firem pěkně z blízka.

Lyže od Praxisu jsem měl objednané už od března tohoto roku na tzv. ´pre-order´. To v praxi znamená výrobní strategii, kdy malá firma získá kapitál od potencionálních zákazníků (ti zaplatí předem 50% ceny) na nákup materiálu a do určité doby, v mém případě listopad 2007, lyže vyrobí. Tato speciální nabídka byla o cca 30% levnější než normální cena.Je nutno dodat, že lyže, které jsem měl objednané (195cm, 124,136,131) byly vlastně prototypem, který nikdo nikdy nezkusil. Takže obavy jestli to bude stát zato byly samozřejmě na místě. Po určitých problémech s dopravou jsem je konečně doma v Děčíně osadil Salomonem 916 (díky Máro), ohnul standardně široké brzdy z 85 na 136mm a začalo čekání na sníh. Překvapivě, vzhledem ke vzpomínkám na minulou sezonu (ehm, ne že bych si zrovna mohl já stěžovat), se sníh dostavil velmi brzo.

 
Praxis – super tvar, luxus design … a ten výkon   |    go 2-Czech go … malá idyla v Tauplitz

Tauplitz předminulý týden ukazoval 250cm, což znamenalo jediné, obvolat kámoše, navoskovat lyže a jedem. Přivítalo nás azuro s 30 cm lehkého prachu na dostatečném podkladu. Co si přát víc na první den sezóny? Úvodní krůčky na takovém typu lyží nejsou vůbec jednoduché. Člověk si připadá jako by snad nikdy předtím nelyžoval! Nejistota však opadla velice rychle a první oblouky po kolena v prašanu vyvolají široký úsměv na tváři. Lyže jsou neskutečně lehce ovladatelné a přímo nabízejí jet, co možná nejrychleji. Je nemožné je vůbec dostat pod sníh, i když se všemožně snažíte. Někomu tato vlastnost může přijít jako největší negativum reverse sidecut/camber lyží. Aby člověk zažil pořádné faceshoty, tak musí jezdit aspoň v půl metru čerstvého prašanu. Na druhou stranu vám lyže tento fakt bezpečně vynahradí neuvěřitelnou rychlostí a lehkostí s jakou budete lítat po svazích!

        
Brian v akci na Tauplitz

Když už mě omrzelo ukazovat všem záda na dlouhých rozlehlých pláních, vyrazil jsem do celkem hustého lesa s ještě lepším sněhem. Lyžování na reverse sidecut/camber lyžích vyžaduje lehké upravení stylu ve smyslu oproštění se od potřeby vyřezávat oblouky po hraně jak jsme zvyklí z obyčejných lyží. Díky obrácenému krojení a šířce lyže pod patou je třeba spíše ´pivotovat´ nebo se klouzat. Díky obrácenému prohnutí, které je stejně rovnoměrné jako u dříve zmíněných Spatul, jsou lyže neskutečně točivé, což se velice pozitivně projeví při lyžování v lese. Popravdě jsem si spíš připadal jako v hodně rychlé videohře, člověk má plno práce držet rychlost pod kontrolou, aby nedošlo k nechtěnému spřátelení se s nějakým stromem.

 

Nakonec jsem ještě měl možnost vyzkoušet Praxisy v těžším, přemrzlém sněhu, který se nacházel v nižší nadmořské výšce nebo na exponovaných místech jižních svahů. Vzhledem k jejich vztlaku i tady lyže obstály na výbornou. Netopí se a tím pádem nemusíte vynaložit tolik síly jako na tradičních prknech.
Co se týče lyžování na upravených sjezdovkách, tak to asi není potřeba komentovat. Jakž takž se dostanete zpět k vleku a to je to hlavní. Na nějaké rychlostní závody brzy zapomenete.

Bohužel jsem zatím neměl možnost vyzkoušet lyže na túře, ale hned jak se k tomu dostanu, tak podám zprávu. Hodně lidí na TGR na lyže dává Marker Duke, tak jsem zvědavý, jaký budou zkušenosti s použitím pásů na prknech s rockerem po celé délce.

Závěrem musím říct, že jsem vůbec nečekal tak rychlou adaptaci. Po přečtení návodu Shane McConkeyho, kde najdete i veškeré informace o jeho konceptu, jsem se trochu bál, jak rychle si na lyže dokážu zvyknout. Po prvních pár minutách mi bylo jasné, že tohle je doopravdy něco jedinečného. Ten pocit se dá asi nejlíp přirovnat k vodnímu lyžování. Nejlepší na tom je ovšem skutečnost, že stejný pocit zažijete jak na 20cm tak na 50cm čerstvého sněhu. Všem vřele doporučuji!

Hodně prašanu přeje Jarda Tuček (tentokrát už z Děčína)

Odkazy:

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů