Voskování

4.2.2006
admin

Autor: Honcz

VOSKOVÁNÍ

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Voskování vašeho snowboardu či lyží vám nejen pomáhá k tomu, abyste byli pod kopcem rychleji, než váš kamarád, ale také podstatně zvyšuje životnost vašeho miláčka a umožňuje plynulejší a kontrolovanější jízdu, nemluvě o tom, že při výměně vašeho nádobíčka za nové je čerstvě navoskované prkno či lyže rozhodně prodejnější než to vedle s vyschlou skluznicí..

Pokud si sami nevoskujete, pak se možná divíte, proč vaše skluznice změnila barvu z černé na šedou a pokud si necháváte voskovat ve specializovaných obchodech horských středisek, možná zbytečně utrácíte peníze, které se vám můžou hodit na stále dražší permanentky..

Každopádně voskování je dosti snadnou záležitostí a při dodržení několika základních pravidel prakticky nemůže dojít k začátečnickým chybám, jako spálení skluznice..

 

1)      vyčištění skluznice

 

Než začnete nanášet vosk na skluznici, nejprve se ujistěte, že je řádně čistá a není třeba zabahněná z vaší poslední jarní jízdy, když už na horách převládaly všechny jiné barvy nad bílou. V takovém případě je dobré očistit skluznici hadrem a pokud na ní máte staré vrstvy vosku, je záhodno použít speciální „base cleaner“, přípravek k tomu určený, který dostanete v každém lepším snowboard či ski shopu.

Před voskováním by také skluznice měla mít pokojovou teplotu, pokud se budete snažit navoskovat lyže, které stály po dni lyžování celou noc před chatou, absorbování vosku skluznicí nebude právě nejlepší.

 

2)      voskování

 

Každý má trochu jinou techniku, nicméně ty nejobvyklejší jsou buď rozehřát žehličku a v malých kapkách rovnoměrně pokapat styčnou plochu snowboardu či lyží rozpuštěným voskem, nebo lehce nahřát vosk a poté jím v tenké vrstvě potřít styčnou plochu skluznice. Každopádně se vyhněte tomu, abyste vosku nanesli příliš mnoho, stejně ho za chvíli spoustu seškrábnete. Pokud ho nanesete málo, vždy můžete přidat později. Po nanesení vosku následuje jeho zažehlení do skluznice. Nejlepší je použít k tomu určenou žehličku, které vyrábí několik předních výrobců lyžařského a snowboardového příslušenství. Některé žehličky mají regulaci teploty nastavovací, jiné mají termostat, který automaticky udržuje konstantní teplotu. Každý vosk je určen pro různou teplotu při zažehlování, nejlépe je vybrat si takový, který má široké teplotní rozpětí zažehlování. Obvykle je tomu tak, že když vosk při zažehlování kouří, pak je žehlička příliš horká.

Samozřejmě ne všichni mají speciální žehličku na voskování. Můžete použít i starší žehličku vaší mámy, kterou už nepoužívá. Každopádně se ujistěte, že žehlička je zespodu čistá a nenastavujte jí na příliš velkou teplotu, jinak hrozí připálení vosku, potažmo i skluznice.

 Vosk zažehlete stejnoměrně, aby úzký film pokrýval celou styčnou plochu a nezůstala holá místa ve voskované zóně. Důležité je udržovat žehličku v pohybu, aby se zabránilo připálení vosku, a rozžehlit kapičky vosku stejnoměrně. Po důkladném zažehlení vypněte žehličku a nechte skluznici vychladnout na pokojovou teplotu.

 

3)      seškrabávání vosku

 

Poté přichází ke slovu plastová škrabka na vosk. Plastová proto, že kovová by mohla poškrábat skluznici; pokud ji nemáte, můžete použít například pravítko, či cokoli plastového s ostrou hranou. Záměrem je odstranit přebytečný vosk ze skluznice. Přiložte škrabku a pod úhlem cca 45° seškrabujte přebytečný vosk. Doporučujeme tuto činnost vykonávat buď někde venku, či v místnosti k tomu určené, nebo si alespoň pod voskované náčiní dát nějakou podložku, protože zašlapaný seškrábaný vosk se z koberce dostává špatně.

Poté vezměte kartáč (nejlépe speciální, k tomu určený) a skluznici patřičně vykartáčujte od špičky k patce, až bude skluznice krásně lesklá. Případně ještě použijte hadřík a vyleštěte ji..a nic už nebrání jízdě jak o závod!

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů