Horala nedělá jen vybavení

7.2.2006
admin

Autor: honcz


foto Vaagsland - Spagi v ArlberguPokud nasadíte vaše skialpy, sněžnice či splitboard, vydáte se mimo značené tratě a s použitím vlastních sil se vyšplháte na vrchol a sjedete si vlastní “lajnu“, stáváte se freeriderem či backcountry jezdcem. Pokud jsou vaše plány vyšší, jako například pohyb na ledovci či ve vysokých nadmořských výškách, sjezdy v úzkých a strmých kuloárech, potom už mají vaše aktivity blízko k horolezectví.

Vlastnosti opravdového horala či horolezce si nemůžete zakoupit společně s vybavením ve vašem oblíbeném outdoor shopu, ale dopracujete se k nim vlastní zkušeností, což může být spletitý a namáhavý proces vyžadující dlouholetou praktickou zkušenost. Záměrem tohoto článku je připomenout několik klíčových konceptů, které vám mohou být užitečné v pohybu v horách a někdy možná i zachránit život.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Soudnost

„V pohybu v horách používejte hlavně svou hlavu. Vždy srovnejte, co chcete udělat s tím,foto Vítek Ludvík - AK na co opravdu máte. Pohyb v horách je především otázkou svědomitosti“ -Gaston Rebufflat, francouzský horolezec, člen expedice na Annapurnu v roce 1950

 

Víc než o čemkoli jiném je horalství o síle mysli a správném úsudku. Celoživotně se vzdělávejte, neustále si opakujte, že ze znalostí se stane schopnost správného úsudku pouze v kombinaci se zkušeností a zdravou opatrností. Soudnost vám umožňuje plánovat skvělé výstupy i sjezdy, předejít malým chybám, které se mohou stát osudnými, říci ne krásným lavinovým svahům pokrytým prašanem a také říci ne neuváženým přeceněným úsudkům namistrovaného ega. Se soudností můžete dosáhnout sebejistoty v klíčovém okamžiku na úkor nebezpečné falešné neohroženosti.

 

Vybavení

„Chci být schopen vyřešit nastalý problém v horách a ne v obchodu se sportovním zbožím“ -Reinhold Messner, po svém prvním výstupu na Everest

 

Výběru svého vybavení věnujte velkou pozornost. Poznejte všechny aspekty vašeho skialpového vázání. Naučte se zacházet s lavinovým vyhledávačem až vám to přejde do krve. Vybudujte si vlastní lékárničku a mějte v záloze potřeby pro drobné opravy závad vybavení. Vždy zkontrolujte, jestli máte vše s sebou. Budete se pohybovat nalehko, zapomenout cokoli je kritickou chybou. Nebuďte posedlí nejnovějšími modely technického vybavení, když jste schopní posoudit limity vaší výzbroje a výstroje a objektivně je zhodnotit, můžete si užít krásného dne i s několik let starým, ale spolehlivým vybavením. Pokud svádíte vaše nezdary na vaší výbavu, nenašli jste skutečnou příčinu nezdaru. Poraďte si dobře s tím, co máte.

 

Vůdci

Nic není důležitější pro růst vašich horalských schopností než správný učitel. Ale kdo by to měl foto Vítek Ludvíkbýt? Učit se od kamarádů je nejobvyklejší a efektivní, ale může být problematické. Ujistěte se, že váš guru je opravdu zkušený a nejen někdo, kdo toho ví o horách jen o trochu víc než vy. Vyhněte se zapojení personálních emocí, které mohou váš proces učení zatemnit. Může se stát, že vás kamarád v rámci zachování přátelství nebude chtít upozorňovat na vaše chyby. Tohle se může zdvojnásobit, pokud se učíte od vašeho přítele či přítelkyně.

 

Dobrý, i když finančně náročnější způsob, jak se něco naučit, je zaplatit si profesionálního horského vůdce s dobrou reputací. I když se toho můžete naučit spoustu na teoretických kurzech, věnujte i těmto pečlivý výběr a pokud možno se informujte, zda mají instruktoři potřebné zkušenosti.

 

Intuice

Spousta horalů věří, že nějaký “šestý smysl“ či něco, co je za hranicí standartní smyslové zkušenosti, jim může pomoci dělat důležitá rozhodnutí a někdy i vymanit z hrozivých situací. Mnoho horolezců vypráví o určitém, někdy až mystickém „pocitu“, který je zachránil před neuváženým krokem. Je možné, že takový druh tušení může být podvědomé tušení spojující vaše uvědomení dané situace spojené se zkušeností z minulosti. Ať už je zdroj této zkušenosti jakýkoli, naučte se naslouchat vašim pocitům. Pokud z dané situace nemáte dobrý pocit, nebojte se říci ne. Pozor na věci, které mohou zablokovat vaší intuici, jako různé drogy, příliš přesné plánování a podobně.

 

Hledání dokonalosti

Způsob, jak fungujete a žijete v horách je stejně unikátní jako vaše tvář a otisk prstu. Humor, optimismus, radost z výzvy, to jsou všechno vlastnosti správného horala. Ale žádná z těchto dílčích vlastností nezastíní celkové hledání v dokonalosti provedení vašich činností. Je to komplexní záležitost, stejně jako vaše osobnost a od chvíle, kdy se probudíte a sbalíte batoh až po moment, kdy usínáte s pocitem dobře prožitého dne, se snažte o dokonalé provedení všech činností vašeho horalského života.

 

Risk versus odměna

„Chvilková nedbalost může zničit životní štěstí“ -Edward Whymper po tom, co se přetrhlofoto Martin Horký - Montafon lano jeho týmu při výstupu na Matterhorn

 

Ochota uznat a komunikovat otázku risku proti odměně z dané situace je jeden z velkých rozdílů mezi nováčky a zkušenými horaly. Když potlačíte v dané situaci obavy z vašich činů, v další situaci se mohou nečekaně zdvojnásobit, je tudíž dobré, přivést je na světlo vědomí a přednést ve skupině k diskusi. Pokud tak neučiníte, může se přinejlepším stát, že vám zkazí radost. Je důležité uvědomit si, jaké riziko na sebe chcete vzít vy a ostatní členové týmu a kde leží vaše hranice a předejít tak pozdějším kiksům.

 

Četba

Samozřejmě, že vám četba teorií nedá větší plíce a silnější nohy, ale pořád má své místo. V knihách se stále dá najít obrovské množství informací a v tomto aspektu se jim jen máloco vyrovná. Vyberte si to nejlepší z literatury zabývající se horskou tematikou, ale nezapomeňte ani na praktickou stránku věci.


 

Zdroj: přeloženo z Couloir magazine, říjen 2002 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů