Zpráva OSN o dopadu oteplování na zimní střediska

27.12.2003
admin

Autor: redakce

Globální oteplování ohrožuje světová lyžařská střediska – tání v nižších polohách nutí milovníky zimních sportů posouvat se do vyšších horských poloh. V některých střediscích by lyžování a snowboarding mohl úplně vymizet, zatímco na některých místech ustoupí hranice sněhu tak vysoko, že tradiční lyžařské vesnice a města zůstanou odříznuté od sněhu a tudíž sjezdových tratí již kolem roku 2030, varuje zpráva.

„Ke změně klimatu v současné době dochází. Dokážeme to měřit,“ řekl Klaus Toepfer, výkonný ředitel programu životního prostředí OSN. „Tato studie ukazuje, že změnou klimatu nebude postižen pouze rozvojový svět.“

Zpráva se zaměřuje především na lyžařská střediska v Rakousku, Itálii, Švýcarsku, Austrálii, Spojených státech a Kanadě. K analýze bylo použito teplotních předpovědí produkovaných tzv. mezivládním fórem o klimatických změnách, tedy orgánem sestávajícího se z přibližně 2000 vědců.

„Zdá se být jasné, že mnoho oblastí, převážně tradičních níže položených středisek v Evropě, nebude v budoucnu buď vůbec v provozu nebo bude čelit zvýšeným nákladům na výrobů umělého sněhu, což může být ekonomicky neúnosné,“ píše se ve zprávě.   

Magické číslo pro zimní střediska je nyní nadmořská výška cca 1421 m, podle Rolf Buerka, ekonomického geografa na univerzitě v Curychu, který vedl výzkum. Od této výšky je sníh jistý. Avšak v budoucnu se v důsledku globálního oteplování posune hranice sněhu mezi 1600 až 2000 m. “Již nyní má několik níže položených středisek ve Švýcarsku problém získat bankovní úvěr,” dodává Buerk.

Buerk dále dodává, že umělé zasněžování není na tyto problémy dostatečnou odpovědí. “Hlavním důvodem je, že je to příliš drahé. Náklady na instalaci činí 600 tis. dolarů a 60 tis. dolarů za každou míli. V případě, že je nad nulou, je pak vysoká energetická náročnost.”

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů