Lavinová prevence podle SAAC

13.1.2004
admin

Autor: mt

Před časem jsme napsali článek popisující naše praktické zkušenosti z fungování lavinového  kurzu, který pořádá rakouská organizace SAAC. Princip SAAC kempů je založen na sponzorských příspěvcích jak od komerčních firem, tak ze strany tyrolské zemské vlády a v neposlední řadě jednotlivých středisek, kde se kempy konají.  

SAAC (Snowboarders for safety) tak nabízí zdarma dvoudenní lavinové kempy pro kohokoliv, kdo je starší 14 let. Záměrem SAAC je upřít pozornost na nebezpečí při pohybu v horách  a přispět tak ke zvýšení  povědomí týkající se bezpečného chování ve vysokohorském terénu. SAAC tímto podporuje převážně mladé snowboardisty  a lyžaře ve zvyšování vědomí zodpovědnosti a snaží se tak napomoci předcházet nehodám.

SAAC je nezisková organizace  založená v sezóně 1998/99 v reakci na sérii neštěstí, která se přihodila při freeridingu. Zatímco v prvním roce  existence byly uspořádány pouze 2 kempy, v sezóně 2002/03 počet kempů vzrostl na více než 20. SAAC je v Rakousku již pět let synonymem pro bezpečnost mládeže v horách. Do dnešní doby prošlo kempy přes 3000 lidí.

Na počátku byla myšlenka propagovat bezpečnostní stránku věci vedle všech komerčních fotografií jezdců, které se objevují v časopisech po celém světě a lákají tak mladé lidi ke zkoušení podobných věcí. Obecně tak podle zakladatelů SAAC chybí upozornění, že dané fotografie a videomateriály jsou pořizovány při dodržení přísných bezpečnostních pravidel a zahrnují práci mnoha lidí na nejvyšší profesionální úrovni. Za tyto informace jsou odpovědné právě firmy propagující své produkty skrze sponzorované jezdce.  Do projektu jsou tak aktivně zapojeni horští průvodci a nejrůznější osobnosti a v neposlední řadě i samotní  jezdci, například Thomas “Beckna” Eberharter a jiní, kteří věnují svůj čas a energii ke zlepšení povědomí mladých lidí o bezpečnosti na horách.

Těm, kteří umí německy, zcela určitě doporučujeme navštívit jeden z těchto kempů. Sami jsme se mohli přesvědčit, že se nejedná o nic nudného ba právě naopak. V kombinaci s vysokohorským prostředím rakouských Alp se jedná o jakýsi freeridový kemp, kde ježdění je praktickou součástí kurzu.

Možná se divíte, že logo SAAC se objevuje mezi partnery serveru Laviny.cz. Se SAAC máme navázány velmi dobré vztahy a společně se snažíme vypracovat projekt obdobné série lavinových kempů pro české a slovenské účastníky. V letošním roce to zcela určitě nestihneme, ale příští rok se nám snad podaří uspořádat freeridový kemp. Zajisté vás budeme včas informovat.   

Více informací a termíny letošních kempů na www.saac.at

Partneři SAAC 2004:
Megacard
Helly Hansen
Tiroler Versicherung
Red
Adidas Eyewear
DeeLuxe
Abteilung Sport der Tiroler Landesregierung
ASA
Snowboarder MBM
Skiing
Powderhausen.com
Snowboard revue
Snowboard.at
Snowboarden.de

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů