Co s sebou na den do backcountry

6.1.2004
admin

Autor: mt

Jestliže se rozhodnete jít jezdit freeride, vystavujete se tak určitému stupni nejen lavinového, ale i jiného nebezpečí. Existuje základní vybavení, které může zvýšit vaše šance přežití v backcountry, a také vám některé věcičky pomůžou tento pobyt zpříjemnit. V tomto článku jde o stručný výčet nezbytností, které patří do batohu v případě, že se rozhodnete na den vydat na průzkum neporušených prašanových plání.    

Z výše uvedeného vyplývá, že nejdůležitější součástí vybavení při cestování a ježdění ve volném terénu, které zde zmíníme, je váš mozek. A to ničí jiný než jenom a pouze váš. Mnoho neštěstí, a nemusí se jednat pouze o laviny, se stane důsledkem zapomenutí tohoto životné důležitého orgánu někde doma.

Je proto důležité především znát a vědět >>>  kam jdete či jedete, umět rozpoznat měnící se podmínky a připravenost přijmout důsledky vašich rozhodnutí. Buďte schopni změnit své plány či se do ničeho nepouštět, když si nejste úplně jisti a máte nepříjemný pocit v žaludku při pocitu, že asi není úplně vše OK. Účelem je zůstat naživu, a tak mít možnost jít jezdit další den.

Lavinový pípák je malé zařízení vysílající a přijímající radiový signál z jiného obdobného zařízení. V případě, že je někdo ze skupiny chycen v lavině, ti, kteří nejsou zasypáni, přepnou své pípáky do vyhledávacího módu. Zacházení vyžaduje praxi a ještě více praxe pro spolehlivé vyhledání oběti laviny v laviništi. Rychlost je naprosto kritická. Po dvaceti minutách pod sněhem šance na přežití snižuje pod 50% a je třeba si uvědomit, že dvacet minut utíká v tom okamžiku strašně rychle.

Pípák se však dá velmi dobře využít i v případě mlhy. Při rychlých změnách počasí na horách se nejedná o zas tak nepředvídatelnou okolnost.

Lavinový pípák je sám o sobě naprosto zbytečný jestliže:
· jej nemají zbývající členové skupiny
· není používán s lopatou a sondou

Více informací o lavinových vyhledávačích zde …    

Lopata Našli jste svého kamaráda a nyní potřebujete prostředek k jeho vyhrabání – opravdovou lopatu. Žádnou umělou hračku. Nemyslete si, zbytky laviny jsou jako beton, i když prachový sníh zpočátku vypadá jako bezedný. V tomto případě nepomůžou ani vaše ruce, láhev od vody nebo špičky lyží či snowboard.  Rozhodně se vyplatí investovat do koupi či zapůjčení. Nakonec nejde jen o použití v případě sesunu laviny, ale samozřejmě i k příjemnějším věcem jako je postavení pořádného backcountry skoku.

Sonda

Další nezbytnou věcí vedle lopaty a lavinového pípáku je sonda. Lavinové sondy jsou buď jako samostatné skládací tyče, nebo součást teleskopických hůlek, které se spojí dohromady, a tak vytvoří dlouhou sondu. I když je obět nalezena pípákem, bývá velmi těžké určit jak hluboko je, a tedy co nejpřesněji určit, kde začít kopat. Sonda umožňuje rychle určit, kde se obět nalézá a tím minimalizuje čas trávený odhrabáváním sněhu lopatou. V případě, že obět nemá pípák, jediným možným způsobem jak pak oběť nalézt, je použitím sondy.  

Lavinový pípák, lopatu a sondu by měl mít každý v rámci skupiny, jestliže se pohybuje kdekoliv ve volném vysokohorském terénu.              

Inklometr
Dalším pomocným vybavením, které není nikterak drahé a je lehké, je inklometr. S jeho pomocí se měří sklon svahu, jakožto jeden z klíčových faktorů v identifikaci lavinového terénu. Většina deskových lavin se uvolňuje na svazích se sklonem 30-45°, ale prakticky se nevyskytují při nižších a vyšších sklonech. Praxí měřit sklon svahu, který se zrovna chystáte sjet nebo vyšlápnout, můžete zlepšit vaši schopnost rozpoznat rizikový terén.

Telefon
Existují čísla, která lze volat v případě, že se něco stane, i když zrovna nemáte signál či funkční sim kartu. Telefon se určitě hodně moc hodí a nevyplácí se ho nechávat na ubikaci!

Čísla pro volání v případě nouze či nehody:
Evropa                       112
Rakousko                 140
Německo                  19222
Švýcarsko                  1414
Itálie/jižní Tyrolsko   118  

Bivakovací pytel vypadá podobně jako spacák, ale je vyroben z prodyšného materiálu, který vás udrží  v suchu jako stan. Střih většiny bivakovacích pytlů je v podstatě stejný, všechny kopírují tvar spacáků, které se do nich vkládají. Rozdílné je ovšem použití materiálů. U nejdražších modelů je samozřejmostí například goretexová membrána zabraňující průniku vody dovnitř a zároveň odvádějící potní páry ven.

Pro účely tohoto článku, tedy jednodenní výlet v backcountry za účelem freeridingu, nejde o použití bivakovacího pytle místo stanu. Izolačních vlastností, nepromokavosti a neprodyšnosti, se dá velice dobře využít v případě nehody, kdy je třeba poškozeného/-ou udržet v teple při čekání na pomoc.

Za určitých podmínek se dá bivakovací pytel také použít pro transport zraněného. Avšak pouze v případech, kdy nejde o zranění natolik vážné, které se neobejde bez odborné péče a to přímo v terénu.

Lékárnička
Obecně lze potřebný materiál rozdělit na balíček pro nouzové situace a vlastní zdravotnický materiál.

A. Balíček pro nouzové situace by měl obsahovat:
¨ Víceúčelový kapesní nůž
¨ Baterka
¨ Svíčka a zápalky
¨ Papír a tužka

B. Vlastní zdravotnický materiál:
 
¨ Aluminiová fólie pro ochranu před chladem
¨ Trojcípé šátky (2 ks)
¨ Elastické obinadlo
¨ Náplast na rány šíře 10 cm
¨ Hotové obvazy různé velikosti
¨ Sterilní gáza
¨ Obinadla
¨ Náplast na cívce
¨ Zavírací špendlíky (5 ks)
¨ Malé nůžky

Horký čaj a nutriční strava – celkově je třeba dbát na pitný režim a přísun energie během dne. Co se tekutin týče, na horách by se mělo vypít nejméně o půl litru více, než je průměrná denní spotřeba. Kromě baget a sendvičů přibalte čokoládu, tartranky a nějaké ovoce. 

Kromě oblečení z kvalitního nepromokavého materiálu je dobré přibalit i rezervní oblečení jako je čepice, rukavice a triko na převlečení.
 
Velmi důležitou součástí jsou brýle. Odraz slunce od sněhu vám dokáže vypálit oči během chvilky. Dále se hodí mít mapu, kompas, duck-tape, a případně i sněžnice a teleskopické hůlky.

Nezbývá než vám popřát  mnoho příjemných chvil s přáteli, skvělý freeriding a šťastný návrat.

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů