Aktuální sněhová a lavinová situace v Graubündenu

5.1.2014
Brouk

Je-li možné jedním slovem vyjádřit současný stav sněhových podmínek, které panují od posledního výraznějšího sněžení z 26/12 / 2013, tak by to mohl být výraz – NESTABILNÍ. Tím je řečeno v podstatě vše a další iformace tento stav pouze potvrzují.

 

Nejdříve něco k historii sněhových srážek

Listopad byl na sněhové srážky poněkud skoupý, přesto začátek zimní sezóny sliboval dobrý start a přes sluněčné počasí, byl v horách dostatek sněhu, který mohl vytvořit dobrý základ. Do této situace výrazně zasáhlo neobvyklé oteplení a déšt v první polovině prosince. Teploty kolem nuly se pohybovaly až ve vyšších polohách okolo 2,000 – 2,500 n/m. V druhé polovině prosince se ochladilo a deštivé počasí se proměnilo v husté sněžení, které uzavřelo na jeden den všechny švýcarské horské pasy s tím, že nejvíce sněhu napadlo právě v kantonu Graubunden.

 

Evidence smrtelných lavinových nehod

Přímým důsledkem nového sněhu a důkazem o jeho nestabilitě jsou smrtelné nehody. Pro lepší přehled a uvědomění si souvislostí můžete nahlédnou do přehledu lavinových neštěstí evidovaných švýcarským institutem SLF.

Přehled lavinových neštěstí SLF

Co se lze z uvedených informací vyčíst? První smrtelná nehoda se stala hned 26/12, to znamená v průběhu hustého sněžení, kdy platil lavinový stupeň # 4. Hned první nehoda se stala ve středním Švýcarsku v backcountry, na severně orientovaném svahu ve výšce 1700 m/m, tabulka uvádí oblast Realp což je kousek od Andermattu.

Druhý den 27/12 přivíta všechny milovníky zimních radovánek modrá obloha a spousty čerstvého sněhu a lavinové nebezpečí #3. Přikládám několik poznámek z vlastního pozorování, kdy jsme jezdili v resortu Lenzeheide. Zaměřili jsme se na oblast Parpan. Z lanovky jsou freeridy lehce dostupné a s vědomím čerstvého sněhu jsme se pouštěli do kratších sjezdů s otevřeným dojezdem. Všechny žleby, které jsme si seshora vybrali, se s námi vysypaly. V průběhu prvních jízd, jsem sledoval vzdálenější oblast za lavinovými zátarasy. V momentě, kdy do této oblasti nalétl záchraný vrtulník, jsem dostal jasný signál k opuštění resortu. Večer jsem dohledával detailnější informace o této záchraně v Lenzeheide, dotyčný měl evidentně dostatek štěstí a do záznamů se nedostal. Neštěstí nečekalo v tomto resortu, ale o něco východněji ve Svatém Mořici. Druhá tragédie se odehrála na třícisícovce – Piz Nair kam vede velká kabinová lanovka. Zde se utrhly dvě laviny, pod kterými zůstaly minimálně dva lidé, pro jednoho z nich přišla pomoc už pozdě. Lyžař, který zahynul, se pohyboval mimo sjezdovku a sněhová masa ho vláčela asi tisíc metrů.

Piz Nair

Lawine-Piz-Nair-1

Retter-Lawine-Piz-NairDalší evidence pokračuje datem 29/12 a hned následujícím den 30/12. Za tyto dva dny zemřelo pod lavinou 5 lidí. Všichni se pohybovali ve vyšších partiích, na severně nebo východně orientovaných svazích. Všech pět se ten den vydalo někam na výšlap do backcountry. Tragédie se odehrávaly převážně v kantonech Graubunden a Vallis.

 

Co vás může potkat na freeridu

Poslední příkladem z těchto dní je náš plánovaný výšlap z resortu Bergun. Vybrali jsme si jednoduchou trasu s lehkým přístupem z konečné stanice kotvy. Na druhé straně jsme čekali přehledný terén s jednoduchým odjezdem do udolí – Val Tuors. Z prvního sjezdu jsme si odnesli poučení, že sněhu zde nemí mnoho a je třeba obezřetnosti. Před každým sjezdem, jsme si naplánovali trasu sjezdu a hlídali jsme se navzájem. Ve výšce okolo 2.500 m/m nás překvapil mohutný odtrh. Sněhová deska se začala valit takřka ihned po najetí do svahu. Lokální odtrh spustil řetězovou reakci a odtrh se šířil rychle po celém svahu. Samotná situace nebyla pro nás ničím nebezpečná, všichni jsme se nacházeli nad odtrhem a jezdec vyjel z laviny do strany. Co nás ale začalo ovlivňovat bylo pomyšlení na možné další důsledky. Při pohledu na celý odtrh sespoda jsme se nemohli ubránit pochybám o plánované trase a urychleně jsme se dohodli na nové ústupové trase.

Bergun lavina: označení odtrhu v terénu

velký odtrh – pod Murtel dla Muotta

 

bergun freeride

označení odthu v terénu

 

Počasí a co dál?

V první polovině ledna přijde další husté sněžení. Kanton Graubunden předpovídá 20-30cm nového sněhu, což v horách může být i metr silná nafoukaná vrstva sněhu. Teploty by měly výrazněji klesnout až v polovině ledna. Jak to změní lavinové nebezečí není teď jasné. Jak si počínat, na plánovat pobyt na horách? Jak naplánovat bezpečnou trasu? Není lepší zůstat ve středisku než riskovat lavinu v backcountry?

To jsou otázky, které by jste si měli pokládat. Pamatujte na heslo – SAFETY FIRST.

Bergun lavina: odtrhy na sjezdovce

Odtrhy na sjezdovce v Bergun

Bergun lavina: výška odtrhu 20 - 30cm

detail odtrhu – výška 20-30 cm

Bergun lavina: splaz dlouhý 80 - 100m

Lavina – splaz dlouhý 80-100 m

 

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů