Planeta freeride jménem Mt. Baker

16.12.2003
admin

Autor: mt

Začněme nejdříve Mt. Bakerem, vulkanickou horou majestátně dohlížející na celou oblast North Cascades v Snoqualmie National Forest. Pohoří Cascades se táhne ze severní Kalifornie na sever až do Britské Kolumbie. V tomto pásu se kromě Mt. Baker nachází hned několik dalších vulkánů Mt. Shasta (4 462 m), Mt. Hood (3 480 m) a Mt. Ranier (4 462 m).

Samotné středisko Mt. Baker se nenachází, jak sám název napovídá, přímo na hoře Baker, ale v její blízkosti. V těsné blízkosti střediska se mohutně tyčí Mt. Shuksan (2991 m).   

Je to tu divočina.  Díky své poloze těsně u Pacifiku je celá tato oblast mimořádné bohatá na množství srážek. Nelze se pak divit, že se Mt. Baker pyšní světovým rekordem v množství napadaného sněhu za rok. V sezóně 1998-99 zde napadalo 1140 palců, což je cca 28,5 metrů. V žádném jiném středisku na světě nepadá v průměru více sněhu než tady. Bez nadsázky se jedná o opravdovou “powder mountain”. Ne vždy se ale i zde zadaří. Poslední dva roky pronásleduje celou oblast severozápadu dlouhotrvající sucho. I tak je zde v průměru více srážek než jinde. Fenomén, který zde může značně ovlivnit klimatické a tím srážkové podmínky v oblasti, je známé El Nino. To zde působilo minulý rok a výsledkem bylo podprůměrné množství sněhu. Na druhou stranu, když se vymění s dalším pacifickým fenoménem La Nina, padá tu prakticky nepřetržitě. La Nina je totiž opakem El Nina, a má za následek, že v zimě v této oblasti převládá především severní a velmi vlhké proudění z oceánu. To byl případ roku 1998. Na podzim se roztrhla peřina a nevyprázdnila se až do konce dubna. Prakticky každý den byl prašanový.          

Letos zde zimní sezóna začala ve velkém stylu, slibující návrat tradiční zimy severozápadního pobřeží. Mt. Baker otevíral 20. listopadu po sérii studených a vlhkých front, které koncem listopadu nadělily přes metr a půl. Během dalšího týdne dopadal na oblast dodatečný metr a rázem držel Mt. Baker primát mezi všemi severoamerickými středisky. Zapomeňte na Colorado, Utah, tady toho padá prostě nejvíc. K dnešnímu datu, 16. 12. 2003, je celkové množství napadaného sněhu něco málo pod tři metry. A to vše teprve začíná. Vypadá to, že je zaděláno na další rekord!

Sníh je tady díky přímořskému klimatu a nižší nadmořské výšce pohoří Cascades o poznání těžší než ve zmíněném Coloradu nebo Utahu, který je znám svým „nejlepším prašanem na světě“ obsahující pouze 4% vody. Podmínky této pacifické oblasti, povětšinou špatné počasí a těžší sníh, však vychovává jedny z nejlepších jezdců na světě. Právě Mt. Baker byl domovem legendárního Craiga Kellyho. Jak kdysi napsal časopis Snowboarder ve svém průvodci severoamerickými pohořími o oblasti Cascades a Coastal Mountains v Britské Kolumbii, “Bad weather plus heavy snow equals toughest riders in world. “

Přestože pohled na oficiální statistiku střediska nenapovídá o ničem výjimečném, terén je zde opravdu vynikající, od lehčích lesních cest až po extrémní svahy v oblasti – Hemisphere a především sjezdy z Shuksan arm. Komu se nechce šlapat má možnost jezdit hned od vleku, kde je k dispozici řidký lesík, skály, žleby a přírodní u-rampa. Zkrátka vše co je třeba k pořádnému freeridu. Zmíněná Hemisphere a Shuksan arm jsou už backcountry oblasti, s menší námahou lehce dosažitelné z vleku. Vstup do backcountry je však povolen pouze při splnění základních bezpečnostních náležitostí. Jedná se o výjimku v porovnání s drtivou většinou středisek po celém světě. Na druhou stranu zde ze zkušeností dobře vědí, co všechno se může stát při nedodržení základních pravidel bezpečnosti, bohužel však i při jejich dodržování.


Mt.Baker Legendary Banked Slalom

Na Bakeru se již dvacet let jezdí nejstarší snowboardový závod na světe Mt. Baker The Legendary Banked Slalom. Jezdí se po jednom v přírodním žlebu vytyčenou tratí. Tento závod se zrodil ve věku nevinnosti. V roce 1985, kdy se jel první závod, byl snowboarding nově narozeným a stále nevymezený časem, zkušeností, pravidly a nejrůznějšími řídícími organizacemi. Setkání v roce 1985 bylo komorní záležitostí. Celkem se sešlo 14 snowboardistů, z kterých polovina jezdila v kotníčkových teniskách na prknech inspirovaných klasickým surfem. Trať byla ani ne 200 metrů dlouhá s dvanácti brankami a jedinými diváky byli udivení lyžaři sledující vše ze sedačky vedoucí nad tratí. První myšlenka uspořádat snowboardový závod vedla Toma Simse, zakladatele Sims Snowboards, a lokála Boba Barciho z místního bike shopu, právě na Mt. Baker. V tu dobu  to totiž bylo jedno z mála středisek v Americe, které snowboarding dovolovalo. Generální manažer Mt. Bakeru Duncan Howat se rozhodl uspořádat závod v neděli během finále amerického fotbalu Super Bowl, kdy byla většina lyžařů přilepená k televizi. První závod vyhrál právě zmiňovaný Tom Sims. Craig Kelly se umístil na čtvrtém místě.

V současnosti se závodu každoročně zúčastňují nejlepší jezdci z celého světa. Nejčastějším vítězem nedávné minulosti je Terje Haakonsen. V roce 2002 se závodu také účastnil náš nejlepší snowboardista Martin Černík, který skončil v opravdu silné konkurenci, která se na závod sjíždí, na skvělém 12 místě.  Závod však není omezen pouze na účast profesionálních snowboardistů, ale je otevřen pro celkem 12 kategorií jezdců od nejmladších (next generation), přes nejstarší (masters), amatéry i profesionály. Je však potřeba se včas zaregistrovat – a i tak nemá nikdo nic jistého, samozřejmě kromě profi jezdců. Probíhá totiž losování.  Letos, lépe řečeno příští rok, se legendární Banked Slalom pojede 6. – 8. února.  V oblasti máme své lidi, takže rozhodně plánujeme s jejich pomocí tuto událost pro vás zachytit a zdokumentovat. 
   

Severozápad USA není jen Mt. Baker, ale další spousta středisek – Alpental, Stevens Pass, Mt. Crystal, které rozhodně stojí za to. Zatímco střediska v Coloradu, Utahu či Calirfornii jsou, podobně jako v Alpách, především turistické destinace, jinak je to ve státě Washington. Střediska zde jsou spíše lokálního charakteru a moc turistů zde nenajdete. Tomu je přizpůsobena infrastruktura – žádné rozsáhlé hotelové komplexy. Díky blízké vzdálenosti, která je cca 40min z měst jako je Seattle nebo Bellingham, to ani není potřeba. Atmosféra je zde o poznání pohodovější.

alpental
alpental

Na stránkách Laviny.cz vám postupně představíme i další, neméně zajímavé oblasti jak severozápadu Ameriky, tak Britské Kolumbie na severu v Kanadě. Těšit se můžete na reporty ze Cypress Mountain, Whistler-Blackcomb, Alpental a Mt. Crystal.

Fotogalerie z Mt. Baker Opening 2003  zde …
Více informací o Mt. Baker zde …

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů