Hochstubai na skialpech

3.1.2007
admin

Autor: pospecz

 

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  panoramo2

 

Velké ani ne svou výškou, neboť největší vrcholy dosahují něco málo přes 3500m.n.m, ale spíše svým profilem – prakticky neustálý pohyb po ledovcích, dlouhé nástupy, velké výškové rozdíly. Není problém se pohybovat v nadmořských výškách přes 3000m bez toho, abyste museli třeba několik dní slézt do doliny, protože velká rozloha pohoří vám to umožní. Velké ale i proto, že svým charakterem nahrávají spíše tůrám než ježdění, protože dostat se někam k pěknému sjezdu vyžaduje obvykle jeden den dlouhé cesty nahoru.

 

  

Výchozích bodů je několik v závislosti na tom, ze které strany přijedete, ať z Rakouska nebo z Itálie. Velmi pohodlný bývá Ranalt, odkud je možnost se vytáhnout lanovkou do obřího lyžařského střediska, které premává i v létě. K ubytování slouží celá řada chat rakouského Alpenvereinu (Dresdnerhütte, Hochstubaihütte, Becherhaus, Sulzenauhütte, Hildesheimerhütte, apod.), stačí se mrknout na web. Více než důležitá je dobrá předpověď počasí, neboť v mlze mohou být velké ledovcové pláně orientačně náročné.  

 

My jsme si za cíl zvolili Wilder Pfaff (3456m), jehož okolí můžete shlédnout v následující fotogalerii.

 

  

panoramo

 


Brzy ráno vyrážíme s chaty Hildesheimerhütte (2900m) a sjíždíme k morénám ledovce Pfaffenferner. Vítá nás krásný sluníčkový den. Nejprve musíme absolvovat dlouhý a pozvolný výšlap do sedla Pfaffenjoch (3213m).

 

  na vrchol

 


Ze sedla se dostáváme na ledovec Sulzenauferner, který je výchozím bodem ke všem vrcholům v oblasti. Fouká a je arktická zima, odhadujeme to tak na patnáct pod nulou. Mrznou ruce, tváře, uši, no prostě všechno.  

 

 

Traverzujeme nekonečně dlouhou pláň a za necelou hodinku dosahujeme sedla Pfaffensattel (3344m), které je výchozím bodem k hřebenům Zuckerhüttlu (3507m) a námi zvoleného Wilder Pfaffu. Hřeben je v našem případě trochu nadnesené slovo, neboť se spíše  jedná  o ukloněnou stráň pokrytou ledovými plotnami a návějemi. Při troše štěstí se dá vytraverzovat s mačkami na lyžích. 

 

 

Kříž na konci stráně dává tušit konec výšlapovým útrapám. Vivat summit!!! Dáváme zaslouženou vrcholovou svačinu a pak už jenom vychutnáváme pozvolný, ale o to delší sjezd zpátky do bezpečí naší chaloupky. 

 

 

Doporučené sjízdné vrcholy v oblasti:

Zuckerhüttl, Wilder Pfaf, Wilder Freiger, Schussgrubemspitze, Ruderhofspitze, Hinterer Daunkopf

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů