Výzva – 54 coloradských čtyřtisícovek na lyžích

29.12.2006
admin

Autor: mt


pikes peakPůvodní myšlenku sjet na lyžích všech 54 čtyřtisícovek dostal Devenport během letního prohánění se na horském kole v coloradských horách. „Byl jsem unaven profesionálním lyžováním, děláním stále stejných věcí dokola. Chtěl jsem výzvu, něco opravdu těžkého a taky jsem to chtěl realizovat doma v Coloradu. Tak mě prostě napadlo vylézt a zlyžovat všechny čtyřtisícovky. Čím víc jsem vše promýšlel, tím více z toho vznikl tento projekt, který jsme nazvali “Ski the Fourteeners.“

Zní to jako, když Davenport nakonec ani nic tak náročného nepodnikl. Kromě faktu, že v roce 1996 vyhrál World Extréme Skiing Championships a v roce 2001 Red Bull Snow Thrill of Alaska, příležitostně komentuje pro ESPN a ABC Sports a s lyžemi se podíval do Himalají, And a jižních Alp Nového Zélandu, mu stále scházelo ještě něco.

Projekt „Ski the Fourteeners“ čistě statistickým pohledem vypadá tak, že na dobytí 54 vrcholů má Davenport 170 dní od ledna do června. V průměru tedy jeden vrchol za tři dny. Mnoho lidí má pouhé vylezení jedné čtyřtisícovky rezerváno ve svém celoživotním seznamu „čeho bych měl dosáhnout“ a to ještě bez jakýchkoliv ambicí sjet jej dolů na lyžích. Fyzická a mentální odolnost včetně technické dovednosti a umění, které jsou k takovému výkonu potřeba, je pro většinu lidí naprosto vzdálená. To, co se zatím podařilo Davenporotovi vzbuzuje ještě více respektu u zkušených jezdců, kteří vědí jak zrádný terén a hory mohou být.


výstup a sjezd na
Wilson Peak | Castle Peak | Capitol Peak

Posledním, komu se podařilo sjet na lyžích všech 54 coloradských čtyřtisícovek byl Lou Dawson, kterému vše trvalo 13 let v letech 1978 až 1991 – do té doby nevídaný kousek pro lyžařský svět. Když Chris oznámil svůj záměr dosáhnout stejného výkonu během jediné sezóny, zvedlo se nejedno obočí. „Lidé se v únoru ptali kolik už jich mám. Bylo těžké odpovědět, že jich mám pět a 49 stále před sebou. Ale pak jako kdybych dostal více energie a našel si rytmus. V dubnu se podařilo dát 20 vrcholů.“ Dvacet vrcholů ve třiceti dnech, to je jako absolvovat tři závody “železného může” během jednoho týdne.

Každou stopu na vrchol provází vždy pár neuvěřitelných zážitků. S úsměve tak Devenport vzpomíná na Pyramid Peak. Léta jej pozoroval z okna svého auta, ze kterého si promýšlel kudy nahoru a jakým terénem dolů. Když se mu to nakonec podařilo, jen tak jej nevylezl a nesjel nejlehčí možnou cestou, ale vybral si Landry Line – cestu, kterou nikdo od roku 1978 nesjel. „Podmínky byly perfektní a podařilo se nám dostat až na vrchol. Sjížděli jsme strmou a naprosto čistou cestou.”

Tyto a jiné momenty samozřejmě jsou důvodem k oslavě. Na jiný vzpomíná Chris, „Byli jsme 11 hodin na cestě na Capital Peak, který nám nakonec zabral 15hodin. Cítil jsem se už unavený. V polovině toho kopce byla pasáž, ve které kdybych spadnul či uklouznul, byl bych mrtvý. Po posledním oblouku se mi nesmírně ulevilo. Bylo to tak intenzivní a zároveň děsivý. Jen jsme si u toho říkali „ty vole, co se nám to teď povedlo“. Momenty až děsivé.

pyramid peak handies peak
sjezd z Pyramid Peak | vrcholová partie Capitol Peak | trochu prašanu na Handies Peak

Všechny ty vítězné i děsivé momenty zaznamenával Chris ve svém online deníku na svém webu včetně fotografií a videa. Během minulého roku jsme takto mohli projekt sledovat a dobytí jednotlivých vrcholů bylo formou webového deníku velmi napínavé. Rozhodně doporučuji si udělat čas a jednotlivé kapitoly si “prolistovat”. V přípravě je vydání knižní publikace s výběrem nejlepších fotografií, v níž se detailně představí jednotlivé vrcholy očima lyžaře. Mimo to se připravuje i dokumentárně zpracovaný film.

Davenport byl po celu dobu svého projektu významně podporován svými sponzory. Možná vás zajímá, na jakých lyžích to vše Chris absolvuje? Vystačí s řadou X Wing Series od Salomon, konkrétně XW Sandstorm. „Univerzální, lehká a výborně točivé.“

Projekt „Ski the Fourteneers“ se stal Chris Davenportovi výzvou hodnou jeho pozornosti. Kromě připravovaného filmu, knihy, webového blogu a celosvětového uznání mu vrátil úspěšně realizovaný záměr znovu zápal pro lyžování. „Na začátku jsem vůbec netušil jaké to bude. Nakonec se z toho vyklubala cesta, která je užitečnější než jsem si myslel. Hory jsou neuvěřitelné. Hodně mě to inspiruje“


základní tábor před výstupem na Mt. Beldford | expozice na Capitol Peak | sjezd Mt. Lincoln

Zatímco původní plán byl sjet na lyžích 54 vrcholů od 1. ledna 2006 do konce června 2006, matka příroda ukázala i svou nevlídnou tvář a dovolila Davenportovi zdolat zatím 45 čtyřtisícovek. Dosáhne vysněného cíle v sezóně 2007? Zbývá jich „pouze“ devět. Sněhu je touto dobou již v Americe spousta.

Více informací na www.skithe14ers.com

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů