SAAS FEE summer chill

6.9.2004
admin

Autor: tony

Na přelomu července a srpna se vydala  část redakce na  dlouho slibovanou „dovolenou” jakožto odměnu za  tvrdou práci a  hodiny strávené  před kompíkama na  švýcarský ledovec Saas Fee. Jeho čerstvý vzduch a nádherná okolní panoramata se staly na 9 dní naším druhým domovem, místem odpočinku, letního ježdění  a relaxem. Výpravy se zůčastnil sám vrhchní šéf – kápo – brain – pan lavina Marec. Průvodcem se nám stal  česko-švýcarský lokál Radim, který zde zná  téměř každý kámen, neb tu tráví již několikátou letní sezónu.  Skupinu pak doplnil jeho kámoš Honza a o den   později  též dorazila brněnská  freestylová dvojka Pierc (Meatfly,Tesco – připravujeme profil) a Zdenále. V průběhu týdne se na skok objevil i skialpinista, biker a psycholog, vám  jistě známý autor článků o skialpinismu, Pospecz se svou drahou polovičkou, kteří si dávali již dva týdny do těla na mtb snad kolem celého Švýcarska.

Skoro jedenáct set kilometrů je pořádná  štreka  takže jak by řekl Jiří Bartoška: “Musel to být mikrospánek”, když se nám přímo při dojezdu na místní parkoviště podařilo sestřelit kola ze střechy. Vše se naštestí obešlo bez větších škod, kola zůstala více méně pojízdná. Jen se tímto omlouváme švýcarským úřadům za stržení ochranného návěsu u vjezdu do garáží.  Jeden člen naší posádky se navíc ujistil, že do Švýcarska se dá vycestovat i bez platného pasu.

Všichni obyvatelé  a  návštěvníci Saas Fee jsou po příjezdu nuceni zanechat své plechové miláčky  napohled do jedné z výloh s tradičními švýcarskými motivy odstavném parkovišti. Co se v noci při transportu bagáže a kol na ubykaci jevilo jako  nutné zlo,  v příštích  dnech přešlo v úžas. Ve městečku nevidíte žádné auto, ulice  lidem, nikde žádné plechové skořábky jen ladné a tiché elektromobily zajištující přepravu obyvatel a toho dalšího. Saas Fee tak získává   úžasnou  atmosféru  poklidné oázy, kde lidé jsou zvyklí chodit po ulici, nikde nic nesmrdí a nepřekáží. Po týdnu dokonce úplně zapomenete, že vůbec nějaká auta existují. Nebylo by vůbec od věci  tuto vymoženost zavést i do ostatních horských středisek v Evropě.

Celé městečko přejdete zhruba za čtvrt hodiny pohodové chůze. Přesto kolo  v letních měsícíh musíme jen  dopuručit. Díky němu máte vše na dosah ruky a navíc můžete využít vyvezení lanovkou a následně si tak dopřát pěkný downhill do údolí. Za městem se také nachází perfektní fotbalové hřiště, tenisové kurty, volejbalové  hřiště,  golf a místní bazén.   Takže nic než švýcarský komfort a luxus.   Kvůli němu jsem zřejmě přijíždí starší generace na lázeňskou dovolenou. My však nechtěli jen příjemné procházky, čerstvý vzduch a krásné prostředí. To co se nachází v nadmořské výšce 3500 m.n.m bylo naším prvořadým cílem. Každý z nás se chtěl uprostřed léta znovu trochu schladit a protáhnout patřičné svaly využívané pro jízdu sněhu, v našem případě snowboardech. 

Lanovky na ledovec jezdí již od půl sedmé ranní, takže spousta  lyžníků v elegatních elastických kombinézkách vyráží brzo ráno hoblovat led.  Není problém, aby jste je potkávali při vaší cestě nahoru  do parku  jak  se již vracejí dolů vyčerpaní po svém tréninku. Nechci se nijak negativně vymezovat proti závodnímu sjezdovému lyžování, ale tento sport né zcela chápu a související móda je kapitolou sama pro sebe.  V poslední  části zhruba hodinové cesty  nahoru vede metro tunelem přímo pod ledovcem. Pak už jen sjet  k parku. Příjemně nás  překvapila rozloha ledovce, počet sjezdovek  i kvalitní boardercrossová trať. Saas Fee v tomto směru rozhodně patří  k těm lepším střediskům. Kromě nádherné kulisy okolních čtyřtisícovek se na nás smálo i počasí  – 7 dní ježdění v azůrku bez jediného mráčku plus park ve velmi dobrém stavu. Co víc si přát. Slušná rampa, line tří skoků pro začátečníky se dvěma odrazy. Druhá line skoků začíala jendím středně velkým, taktéž se dvěma odrazy,  následoval monsterkicker s ve spodní části quaterpipe. Okolo samozřejmě spousta railů a chill zóna pro sednutí, odkud máte celé dění v parku jako na dlani. Ráno naprostá většina jezdců  v rampě, kde nejvíc lítali borci z Japan Suicide crew. Ovšem ani polská crew a místní lokálové se nenechali vůbec zahanbit. S postupem dne a vzrůstající teplotou následoval přesun na skoky a posléze raily. V jednu hodinu konec – zavření parku.  Nemá smysl moc popisovat triky jednotlivých riderů ovšem věřte že se lítalo hodně vysoko,  točilo   a grabovalo všemi možnými způsoby. (viz  Saas Fee  Summer chill.mpg dole ke stažení). Za povšimnutí stojí nástup mladé genrace, která si už v útlém věku nezadá  s těmi zkušenými jezdci a freestyle lyžníci jenž už dávno pochopili, že na dvou lyžích to jde přeci jenom o kousek výš a dál.

            pohled na ledovec po výstupu z metra        

Tak ve  tři byl člověk zpátky dole ve městečku a teprve ted nastává  ta pravá zewl atmosféra  sandálky,kratasy  dobré švýcarské víno ,fondue , či večerní fotbálek. Švýcaři také  přivedli  v poslední době tak hojně oblíbené grillovaní k dokonalosti. V blízkém okolí Saas – fee najdete několik nádherných míst na grillování s nezapomenutelným výhledem na okolní panoramata a ledovec včetně jedné velké vychytávky a to předem připraveného dřeva. Stačí tedy jen donést jídelní zásoby a škrtnout sirkou.  Prvního srpna jsme se stali svědky oslavy jejich dne  nezávislosti ,která pokud se nepletu trvá od roku 1291. Nevěděli jsme co nás čeká ale věřte že náš Silvestr se  od jejich dne nezávislosti  příliš neliší . Již od odpoledních hodin petardy a večer pak rachejtle a ohňostroj, party v ulicích plus osvícení majestátné  hory Allalin.  Toto osvětlení trénovali švýcaři již den před tím, kdy při návratu z degustace vín se nám  zdálo, že měsíc dnes v noci nějak příliš šajnuje a následně druhý večer trpké zjištění, že to nejspíš nebyl on ale reflektor.      

       a nakonec ... že by zbloudilý americký pilot vyletěv ze sóópky?

Suma sumárum, Saas Fee to jsou prostě samá  lukrativa. Nezbývá než vřele doporučit . Nezapomeňte se pak na zpáteční cestě, v případě letní návštěvy, zastavit a vykoupat v Ženevském jezeře …

3minutové video od produkce Rasta ke stažení >>> saas-fee_summer chill.mpg (40 MB)
 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů