Treking Madeira

8.8.2004
admin

Autor: honcz

Ostrov je sopečného původu, což je zároveň s velmi příznivým klimatem (průměrná roční teplota na jižním pobřeží je okolo 19°C) a relativně častými srážkami zárukou luxusní vegetace-jsou tu rostliny z celého světa a také unikátní třetihorní prales Laurissilva. Počasí bývá v každé části ostrova rozdílné a hlavně na horách je hodně proměnlivé, dost časté jsou mlhy, ale v létě panuje stálejší počasí. Ostrov je to poměrně malý (57 krát 23 km v nejširších místech), ale velmi hornatý, takže působí daleko větším dojmem. Hlavním městem je Funchal, kde žije zhruba polovina z 270 000 obyvatel ostrova.

Co se týká spojení z Prahy, asi nejlepší je využít charterového letu, který ale v současné době zajišťuje bohužel jen společnost Travel Service, která je nechvalně známá svými zpožděními. Cena letenky je okolo 11 000. Nejlevnější ubytování v hlavním městě se dá sehnat tak od 13 EUR za noc, je tu i hostel, ale většinu ubytovacích kapacit tvoří hotely různých kategorií. Dá se ale celkem bez problémů cestovat se spacákem a stanem a i když v národních parcích se oficiálně kempovat nesmí, s problémy jsem se nesetkal. Funguje tu celkem slušná síť autobusů, kterými se dá dostat prakticky všude kromě náhorní plošiny Paúl da Serra a oblasti nejvyšších hor, ceny jízdenek jsou celkem příznivé. Další možností je půjčit si auto, jehož pronájem stojí tak okolo 30 EUR za tu nejlevnější kategorii. Řízení v místních serpentinách a úzkých uličkách je zážitek samo o sobě.

Ostrov je jako stvořený pro pěší tůry všech náročností, existuje tu spousta horských treků, které určitě patří k tomu nejhezčímu v Evropě. Unikátní jsou stezky podle zavlažovacích kanálků-levád-které se tu začaly stavět již v 15.století, jedná se o důmyslnou síť kanálků, které rozvádějí vodu z horských oblastí, kde více prší, na terasovitá políčka a do vodních elektráren. Na ostrově je okolo 2150 km těchto levadas a většina z nich vede krásnou krajinou. Prakticky podle každé levády vede stezka, po které se můžete vydat na průzkum.

Někdy je třeba vzít si s sebou i baterku, některé kanálky vedou celkem dlouhými tunely. často se také můžete dostat do pěkně exponovaných míst bez zábradlí, jelikož některé levády jsou doslova zakousnuté do skalního masívu několik set metrů nad zemí..

   panorama-Pousada-dos-Vinhaticos

 Mám to štěstí pracovat na ostrově jako delegát pro jednu velkou cestovní kancelář, takže za těch pár měsíců, co tu pobývám, jsem stihl projít dost pěkných míst a nabízím alespoň malý vzorek treků, které patří k tomu nejhezčímu, co se tu dá projít, společně s kilometráží a časy, které jsou samozřejmě orientační a berou v potaz průměrného turistu a čistý čas chůze. Pokud jste vášniví fotografové, nebo si hodně ulítáváte na přírodě, nějakou tu hodinku si připočtěte.  Pokud se na Madeiru chystáte a myslíte to s pěší turistikou vážně, doporučuji zakoupit dobrou mapu a některou z následujících publikací-jedná se o nejlepší průvodce po levádách a cestách, vycházející v několika světových jazycích:
John and Pat Underwood, MADEIRA, Sunflower Landscapes
Rolf Goetz, MADEIRA (Rother Walking Guide)

===================================================================

TREK 1

QUEIMADAS(RANCHO MADEIRENSE)-CALDEIRAO VERDE-CALDEIRAO DO INFERNO-QUEIMADAS

Klasická cesta podél levády, která má všechno, co má mít-krásné výhledy, průchod třetihorním pralesem Laurissilva, tunely a exponovaná místa, vodopády – nádhera.

Výchozí bod
pokud cestujete autobusem, jeďte do Santany a pak si vezměte taxi do Queimadas. Autem směřujte na stejné místo. Dá se jít i z Rancho Madeirense, který se nachází na cestě mezi Santanou a Achada do Teixeira což je potom pěší cesta asi o půl hodiny delší (1 směr).

Čas a kilometráž
Queimadas-Vale da Lapa-Caldeirao Verde 1 h 45 min, Caldeirao Verde-Caldeirao Do Inferno 1 hod, s cestou zpět do Queimadas okolo 5 1/2 hodiny, celkem 15,5 km. (Lze skombinovat se sestupem do vesnice Ilha či tunelem do Fajá da Nogueira-viz zmiňovaná literatura).

Vybavení
Baterky! Slušné nepromokavé boty se můžou hodit, v tunelech bývá mokro.

Občerstvení
jedině na Rancho Madeirense,snack-bar

cestou do Caldeirao VerdeCesta do Caldeirao Verde a dále do Inferna je bezesporu jednou z nejkrásnějších levád na ostrově. Po většinu cesty je leváda prudce zaříznutá do skalního masívu a zároveň vede jak třetihorním vavřínovým porostem, tak vegetací vřesovců. Pohled na okolní zelené hory v poslední sekci výletu je prostě nádherný.
 Začněte v Parque das Queimadas. Projděte kolem pěkných domků, připomínajících původní architekturu ostrova a zde uvidíte směrovku na Caldeirao Verde.

Cesta se poměrně zužuje a za chvíli se už ocitnete na celkem exponovaných místech, i když hustá vegetace vám dává pocit bezpečí. Brzy je vidět severní pobřeží a vesničku Ilha. Následuje sekce, kde je dobré levádu obejít spodem po pěšině, aby se člověk nenamočil nebo nezahučel dolů..

Poté přicházíte k prvnímu vodopádu, asi padesátimetrovému, který snadno obejdete cestou před ním. Brzy následuje první tunel, sice krátký, ale se zatáčkou uprostřed. O 10 minut později přicházíte k dalšímu tunelu. Je to rozcestník, cesta dál vede do vesnice Ilha de Sao Jorge (alternativa při cestě zpět). Vy se dáte ale dál tunelem, který má asi 200 m a většinou procházíte loužemi. Vyjdete ven a brzo vás čekají ještě dva tunely. První z nich je celkem nízký, pozor na hlavu! Za tímto tunelem pokračujete dál a záhy přicházíte do Caldeirao Verde-zeleného kotle. Když opustíte levádu, dá se přijít až k vodopádu.

Pokračujte dál-směr Caldeirao do Inferno dále po levádě do Caldeirao. Začíná to být zajímavější-cesta jeCaldeirao do Inferno poměrně dost exponovaná, na pár místech nechráněná..v jedné pasáži asi 20 min za Caldeirao Verde opět musíte levádu obejít spodem po kamenné cestě. Cestou vás opět odměňují krásné výhledy na okolní kopce a vodopády.  Napojíte se zpět ke kanálku a teď pozor-asi za 5 minut uvidíte po levé straně schody vytesané do skály. Pokračujte po nich a brzy si budete připadat jako Frodo na cestě po schodech do Mordoru. Je to krátký, ale vydatný výstup a dostáváte se o úroveň výše na levádu, kde se nachází pár tunelů. Opusťte schody a dejte se tunelem vpravo, na jehož konci je menší nádrž na vodu z přitékající levády. Pokračujte dál a před vámi už je vodopád, který lze v létě snadno obejít, ale v zimě se asi smočíte. Pokračujte tunely dále, a v jednom z dalších tunelů už slyšíte pořádný hukot vody. Vycházíte z tunelu a vítejte v pekelném kotli, jednom z nejpůsobivějších míst na ostrově.
 
Vodopády, vlhko, skalní průrvy  a temno-můžete dál pokračovat po úzkých lávkách skrz několik tunelů až k prameni levády, kde se nachází působivý skalní masív. Vraťte se stejnou cestou do Queimadas, nebo můžete pokračovat do Ilhy(alternativní cesta-viz doporučená literatura).

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů