Redakční spotcheck: Tauplitz

2.2.2011
admin

Autor: mt

Ačkoli jezdíme rádi za prašánkem, ve vybraném termínu (konec prosince 2010)), který byl naplánován, jsme byli připraveni se podřídit všemu. Po vánicích a chumelenicích z počátku měsíce byl jeho závěr ve znamení mrazu a nesněžení. Co napadlo do vánoc, to bylo k dispozicii. Nic víc, nic míň. Naštěstí Tauplitz je možné zařadit do skupiny středisek, kde sněží nadprůměrně. Základ 160cm s ledových povrchem bylo přesně to, na čem jsme se tři dny klouzali, avšak díky snb značky Lib Tech a technologii magna traction se i led stává prašanem a je tím pádem o zábavu postaráno ve všech podmínkách 😉  Akční fotografie z terénu tentokrát nebudou, zato jsme se snažili vyfotit okolní terény tak, aby bylo možné udělat si dost dobrou představu tom, jaké by to bylo kdyby … Za tímto účelem jsme připravili menší interaktivní mapu střediska s pár vyznačenými body, které po najetí myší zobrazí detailní fotografii terénu. Nutno dodat, že terén v  Tuplitz je rozmanitý. Od vrcholových pasáží nad hranicí lesa se žleby a pláňkami přecházející do modřínového a smrkového lesa níže. Celé středisko je situované na od západu, přes jih na východ. Žádné cesty (sjezdovky) nejsou severní.

 
Pro zobrazení interaktivní mapy střediska klikněte na obrázek. Blikající zelené šipky indikují, že se po najetí na šipku zobrazí detailní fotografie daného místa ve středisku.

Počasí a sníh
Jak již bylo zmiňováno, Tauplitz se nachází v příznivé klimatické oblasti slibujícín nadprůměrné množství srážek. To znamená, že když sněží, tak o krapet více než jinde. Test si můžete udělat sami, když srovnáte výši sněhové pokrývky s jinými středisky. Ke dni publikování tohoto článku hlásí Tauplitz  na hoře 200cm, zatímco nedaleký Krippenstein 185cm a nebo populární Hochfuegen v Zillertalu 105cm. Spojíte to s terénní rozmanitostí a v pravý čas máte o zábavu postaráno.

 

Infrastruktura
Během svátečního týdne jsme měli lehkou obavu z přeplněnosti střediska, což se nakonec ukázalo jako neopodstatněné. Množství vleků a lanovek bez problémú nápor zvládalo, jen občas jsme měli dojem, že nás na sjezdovce je v jeden čas víc než by bylo po chuti. Ale to je možné připsat svátkům.

 
Pohled na sever, kde žádné sjezdovky nejsou zato velmi zajímavé vrcholky pohoří
Totes Gebirge (Mrtvé pohoří). Více na Wikipedia >>>

Lokalita – aneb jak se tam dostat
Podle Google Maps je vzdálenost z Prahy do Tauplitz 383km, což je rozhodně velmi pohodlná vzdálenost, která se dá zvládnout za slabých 5 hodin průměrnou rychlostí. Od Linze vede převážná část cesty po dálnici A1 a A9 směr na Graz, ze které po necelých 100km odbočíte na Bad Mittendorf a pokračujte zhruba 25km.

Z Brna je vzdálenost 398km, dle Google Maps avšak jízda je díky kvalitě dopravní infrastruktury  rychlejší o půl hodiny.

 
Archivní fotografie z Tauplitz | prosinec 2007 | jezdec: Jarda Tuček


Suma sumárum

  • Počet sjezdovek celkem: 42km
  • Údolí: 900m
  • Vrchol: 2000m
  • Cena víkendové permanentky: 67,50 Euro
  • Domovské stránky: www.dietauplitz.com

 Související články

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů