Zillertal.at

8.3.2007
admin

Autor: lukas

 

Odjezd byl naplánovaný na první březnový den. V brzkých ranních hodinách opouštím Prahu s freeridovým kolegou Tonym a jeho pětičlennou posádkou. Předpověď slibovala 30 cm čerstvého sněhu. Cestou plánujeme, který resort v Zillertal aréně navštívíme nejdříve. Přiznávám, že sám jsem nevěděl kolik středisek se v této lokalitě nachází! Z pěti nabízených údolí vybíráme oblast Tux arena a středisko Penken, o kterém jsem již slyšel, že je oblíbenou destinaci pro freestyle. Cíl naší cesty bylo jednoznačně „fresh snow search“.

               

        

pvní den v Penkenu, Tonny nachází drop přímo na širokých pláních pod místní

mega kabinkou

 

         

Penken … netrvalo dlouho a nacházíme neporušené svahy

sek

 

Po příjezdu jsem malinko zklamán – v údolí není žádný sníh a jeho hranice začíná vysoko nad obzorem. Tony celou cestu oplývá znalostmi místních končin, tak mi jeho optimismus dodává naděje. Podmínky ve středisku nevypadají moc slavně, málo sněhu, a k tomu je ještě namrzlý, přemýšlím, kde je těch 30 slíbených čísel…ovšem netrvalo dlouho a cíl naší cesty byl z části naplněn. V nejvyšších místech střediska zhruba nad 1800 m přece jenom zaprášíme, a nacházíme neprojetá údolíčka, roklinky a dropy. Nemusíme ani moc šlapat vše je přímo na dosah objemné kabinky pro 150 pasažérů. Otáčíme zde několik jízd až do pozdějších odpoledních hodin ve stále čerstvých stopách. Za „normálních“ sněhových podmínek by to byl vskutku freeridový ráj, tento spot mohu jenom doporučit…!!!

 

    

 

travnatá překážka v podaní červenáčka

 

Na druhý den plánujeme návštěvu všem moc dobře známého Hintertuxu. Využíváme jeho vyšší polohu a nacházíme čerstvá místa, většinou mezi neblaze vyčnívajícími skalkami. Množství čerstvého sněhu je zde podstatně větší, až na počasí vše vychází. Mlha nám zabraňuje delším výstupům, naštěstí mrzne a kvalita sněhu je zcela prachová. Během dne se ale vyčasí a máme možnost si prohlédnout typickou alpskou scenérii. Při jednom ze sjezdů se na vlastní kůži přesvědčujeme, že letos toho sněhu opravdu moc nenapadlo, nájezd na kámen a menší otřes mozku jednoho ze členů nám ukončí den o trochu dříve.

 

         

prášení na Hintru za občasného vyjasnění …

 

… zcela prachová konsistence sněhu v -11°C

 

Poučeni předchozím dnem, plánujeme další výlet  do střediska Hochfugen, nacházejícího se v zapadlém údolí, které navazuje na další naplánovanou destinaci – Hochzillertal. Je nutno zmínit, že zakoupené permice platí ve všech pěti údolí.

Hochfugen je sice menší středisko, ale velice příjemné, jeho zalesněná část mi přece jenom trochu připomíná střediska kolem Vancouveru, kde se právě nachází druhá část lavin.cz.

Kvalita sněhu nebyla v porovnání s Hinterem tak prachová, ale vzhledem k tomu, že středisko bylo poloprázdné, a to v sobotu, nebylo těžké najít si několik vydařených sjezdů.

 

 

       

skutečně vydařený den v Hochzillertalu 

 

 Poslední den máme namířeno do zmíněného Hochzillertalu. Je neděle a na množství lidu je to podstatně znát. Nad námi je konečně modrá azurová obloha, pod nohama mi křupe několik čísel čerstvého sněhu. Hned první jízdu míříme pod nejvyšší vrcholek, kde se otvírá další údolíčko, dostupné pouze na splitu, nebo ski-alpech., proto šlapeme po horizontu směrem k vrcholu ústícího zpět do střediska. Cesta dolu je fenomenální, za slunečných paprsků prášíme a fotíme, co to jde.

I za těchto stávajících sněhových podmínek se výlet do Zillertalu rozhodně vyvedl, není nutno zoufat, stále je co prášit!

 

 

           

 

lukas

 

 

Související odkazy< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů