blog-Verbier

27.2.2006
admin

Autor: honcz

Zdravíme z městečka Verbier, kam jsme zabrousili během našeho putování po švýcarských horách. Jelikož za posledních pár dní jsme navštívili povícero míst, následuje malé ohlédnutí za ještě čerstvými zážitky.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Z Arosy jsme přejeli do nedalekého Laaxu. Laax (www.laax.com) je středisko, které je známé především masivní podporou hlavně freestyle snowboardingu a freeskiingu, což je poznat na první pohled, jelikož vyznavači těchto sportů jsou tu v naprosté většině. Laax a celá „White arena“, jak je celý areál nazýván, nás bohužel nepřivítal právě nejlepším počasím a po celou dobu našeho pobytu zůstaly hory pod pokličkou mraků a ani po prachovém sněhu nebylo ani památky, což byla škoda, protože když se alespoň na chvíli otevřel nějaký ten průhled na okolní terény, určitě by za lepších podmínek bylo z čeho vybírat. Spodní partie střediska charakterizují celkem pěkné lesíky a potom až do < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />3018. metrů, kde se nachází ledovec Vorab, je spousta širokých plání, plných různých terénních nerovností a převísků..bohužel viditelnost byla opravdu špatná, tak jsme alespoň zabrousili do snowparku, jehož slavná rampa hostila klání místní mládeže a rozhodně bylo na co koukat..

 

 

 

Jelikož počasí se neobracelo k lepšímu, padlo rozhodnutí přemístit se dál na západ a volba padla na středisko Crans Montana. Po dlouhém přejezdu následoval krátký spánek v mrazivé noci, kdy topení vypovědělo službu a tak jsme ráno skočili rovnou ze spacáků do kabiny a v odpoledních hodinách dorazili do slunečného údolí Rhóny, kde už bylo jaro v rozpuku, takže naše zmrzlé údy roztály při příjemném odpočinku na střeše našeho „domu“..  

 

Další den už následovala cesta vlakem z městečka Sierre do zmiňované Crans Montany (www.mycma.ch). Toto středisko ve francouzsky mluvící části Švýcarska většina lidí míjí, jelikož se nachází v blízkosti zvučnějších jmen, jako je například Verbier, nicméně určitě stojí za návštěvu. Je tu pestrá škála terénů, od skvělého ježdění v lese, hlavně v blízkosti vesničky Aminona, až po ledovec Plaine Morte, který samotný je spíše obrovským plateau, ze kterého jsou krásné výhledy přes hluboké údolí a také odtud vede několik pěkných off-piste sjezdů.

 

 

 

 

 

 

 Tím, že CMA není tak známá, můžete zde najít neprojetá místa i několik dní po posledním sněžení. Většina terénů je situována jižním směrem, což znamená spoustu slunce, ale také brzké vstávání, aby člověk stihnul nějaký ten prašan. Nyní na konci února nás čekaly ale spíše jarní podmínky, takže trocha prachového sněhu se dala najít už jen v polohách nejvyšších, kde ale také spadlo pár lavin..i když k podmínkám, jaké jsme měli v Davosu a Arose, měla Crans Montana daleko, celkem jsme si užili v blízkosti místa Les Violettes, kde bylo příjemné ježdění v různých žlebech.

 

  

 

Jelikož jsme se usadili v údolním městě Sierre, nakonec jsme shledali stopování nejlepším způsobem dopravy a každodenní průjezd vinicemi a okolní horskou scenérií opravdu stál za to..

 

  -cma backcountry, petr CMA, honcz CMA, cma view, lavina, cma udoli, honcz zleb

  

Z Crans-Montany je to coby kamenem dohodil do slavného souseda, Verbieru. (www.verbier.ch), což je enormně velké středisko, přezdívané také „Čtyři údolí“. Verbier, který je jen jednou z vesnic v celém obrovském resortu, je něčím, čím je pro Francii Chamomix a Rakousko Arlberg..freerideovým rájem, kde je volných terénů tolik, že by trvalo pěkných pár sezon, pokud by člověk chtěl poznat všechny jeho možnosti. 410 km sjezdovek jen dokresluje představu o rozloze celého areálu, ale zejména proslulost místních freeride spotů je tím, čím je slavný. K popularitě Verbieru rozhodně přispěl již od roku 1996 pořádaný závod, který dnes nese název „O´Neill Extreme“, který se koná na místní hoře Bec des Rosses. Při pohledu na tuhle horu naživo běhá mráz po zádech při představě jejího sjezdu..

 

 

Při pohledu na místní proslulé terény při cestě gondolami až na ledovec Mont-Fort bylo jasné, že kdyby připadlo více sněhu, byl by Verbier jedním ze zlatých hřebů celé tour. Nicméně naposledy zde sněžilo zhruba před týdnem a o off-piste sjezdech se nám mohlo jen zdát a mlžné počasí tomu právě nepřidalo.Naštěstí druhý den se na chvíli trochu vyjasnilo a tak jsme mohli pořídit  alespoň několik fotografií místních hor a vzorku terénů. Nicméně pokud budete mít někdy cestu do tohoto střediska Švýcarské smetánky, za dobrých sněhových podmínek určitě zkuste freeriding v okolí ledovce Mont-Fort, Col des Mines a sjezd z Mont-Fort do Tortin. I svahy ve Verbieru jsou situovány  hlavně jihozápadně, tudíž se vyplatí vstát dřív, aby jste si mohli dosyta užít čerstvého sněhu. 

 

 

                              

 

Dnes nás už čeká přesun do střediska Adelboden, které je známé i v českých kruzích a brzy se můžete těšit na další vstup.

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů