Redakční spotcheck: Lenzerheide

17.2.2010
admin

Autor: Filip

Letos (2010) je nově LTB Boarding House ve středisku Lenzerheide, konkrétně ve vesnici Lain. Z Arosy pouze přes kopec. Pokusů a plánů o propojení těchto 2 středisek  již bylo dost. Letos se to povedlo nám. A proto jsme se rozhodli uspořádat Freeride Camp právě zde. Cílem výpravy bylo vyzkoušet a otestovat LTB Split Boardy, prozkoumat středisko a propojit vám slovně i obrazně Arosu s Lenzerheide.

 

 

Začali jsme v Arose. Weisshorn, Bruckenhorn, Hornli či freeride do Mollinis –  po 2 sezónách v domečku u nádraží v Langwies znáte každý kámen v okolí. Loňská sezóna měla ještě větší ohlas: Mini park ve vesnici, Jib Contest, Snowboard Camp a Spring Session – Flying Dog in Action. Arosa rulez!!!

 

 

Avšak doba se mění a přichází nové možnosti. Nejen proto jsme se letos odstěhovali přes kopec do Lenzerheide. Sem dorazila parta ve složení Pepa Bernátek, Filip Paseka, Grobe, Heřman, Krchma, Pablo a psí smečka Petr Haas a Petr Večeřa po 2 dnech strávených na svazích Arosy. I přes dlouhodobější absenci sněhové nadílky jsme našli spoustu panenských plání, skalek a dropů. Probrouzdali jsme Arosu křížem krážem a vydali se přes kopec do Lenzerheide. Množství našich zavazadel a nedostatek sil po ježdění nám nedovolilo přechod přes hřeben a tak jsme se vydali horší cestou – autem do Churu a následným stoupáním po druhé straně údolí vzhůru do Lenzerheide.

 

Fakta o středisku hovoří za vše. 155km upravovaných sjezdovek, 35 vleků a lanovek, 2 úrovně snowparku, večerní lyžování, několik sáňkařských drah nebo H2Lai sportcentrum –  prostě vše, na co si vzpomenete.
Rothorn 2865m – skalnatý velikán, na kterém se letos pojede Scott Czech Ride 2010, který je zároveň součástí série Freeride World Tour. www.scottczechride.cz

 

 

Krátkým traverzem od gondoly a 10ti minutovým výšlapem se dostanete do sedla mezi Parpaner Rothorn a Aroser Rothorn, odkud vede jedna z nejlepších freeride tratí do údolí. Krásně nasvícené a vystínované žlaby, široké pláně se skalkami nás vyzvaly k nejedné jízdě. Filip si našel pěkný kuloár, Bernoš již rozštípaný z parku, jen tak lehce dráždil návějky a celá parta si to s jásotem svištěla dolů panenskou přírodou obklopena masivními štíty.

 

 

 

Snowpark
Náš projekt sice nese název Freeride Camp, ale v jádru ještě nejsme tak staří, abychom nepředvedli nějaký ten tríček ve snowparku. Lenzerheide má snowparky hned 2. Horní park se střední a profi line (od 5 do 20m) a spodní park pro děti s malými skoky (max 5m) a spoustou boxů, bongů a dalších fun překážek. Ať už jsi náruživý jibber nebo skokan, v Lenzerheide je pro každého něco. Při cestě zpět nahoru si pohodlně odpočinete na kožené 4 sedačkové lanovce.

 

Rčení, že i mistr tesař se někdy utne si na vlastní kůži vyzkoušel Pepa, který po nepodařeném switch náskoku na 6m dlouhý speed rail, okusil tvrdost kovové tyče a story o borůvkách rostoucích na jeho boku mohla začít.Ne každý den je posvícení
Pepův bok hraje všemi barvami a tvrdý valach má pro nás další kousek. Představení LTB Split Boardů u nás v klubovně. Po večerní přednášce a následném štelování vázání jsme situaci vyhodnotili tak, že následující ráno půjdeme na výšlap. Počasí bylo opravdu pod psa, takže šlapání lesem nelesem, cestou necestou, vzhůru k lepším zítřkům, byl ten nejlepší plán, jaký jsme mohli pro tento den zrealizovat. Tulení pásy i kovové mačky nasazeny – jde se. Prudké stoupání v hlubokém sněhu, ledové plotny a nebo hustý les – se splitem žádný problém. Po asi hodině výšlapu přes členitý terén jsme se dostali na menší závětrnou stranu kopce a u lesa rozbalili základní tábor. Pod vedením Filipa, zástupce HonkyTonk shopu, jsme se zdokonalovali v hledání pomocí lavinových vyhledávačů, zahrabali jsme pár svých kamarádů pod sníh a v terénu vyzkoušeli, jak se takový split board skládá s nasazenými rukavicemi v nepříjemných povětrnostních podmínkách. Výsledek je jasný. Pokud nejste úplné dřevo, tak to lehce zvládnete za každého počasí. Kamarádi vykopáni, lavinový vyhledávač v pohotovostním režimu, split board složen a hurá domů.

 

Konec dobrý, všechno dobré
Urazili jsme cca 500m směrem do údolí a před námi se otevřela obloha se zapadajícím sluncem. Zastavili jsme se na pláni, posázenou nízkými borovicemi a kochali se výhledem. Pepa jako obvykle našel pár skalek na dropování a ostatní si vyhlédli nějakou návěj nebo pláňku mezi stromky. Photoshooting mohl začít. A náš Freeride Camp byl u konce.

 

Poděkovat bych chtěl Lukášovi za půjčení splitů, Filipovi za lavinové informace a Martinovi za pořízený foto materiál. Těšit se můžete na video, které naše FD Produkce připravuje. Malá ochutnávka z Arosy již v éteru:

 

 

odkazy
www.snowcamp.cz
www.ltbsnowboards.com
www.honkytonk.cz
www.martingrobar.cz

středisko
www.lenzerheide.com

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů