Chile | Brothers Tour 2010 – část I.

31.7.2010
admin

Autor: Brouk

Naše cesta po chilských horách začala jednodenní aklimatizací na pobřeží jenž omývá divoký Pacifik. Městečko Valparaíso nám poskytlo první útočiště a také jsme měli možnost vyzkoušet mobilní domeček pro dvě osoby. Večerní posezení na kempingové výbavě se nám zdálo dostatečně účelné.

 

Na druhý den jsme ve středisku Colorado u vesnice Farellones vyzkoušeli mistní sněhové podmínky.

 

 

Cesta od moře s malým občerstvením nám dovolila pouze odpolední jízdu a dostat se na vrchol zabralo více jak hodinu. Andské hory jsou vysoké, ale jejich rozměr musí každého zaskočit. Bylo čerstvě nasněženo, vládlo slunečné počasí a ručička teploměru klesala hluboko pod deseti stupňovou číslici. Přemrzlý sníh byl pomalý a nezvykle lehký. Dostupné terény dávno zormydlené a den rychle opouštěl horskou scenérii. K autu sjíždíme v době, když se západní horizont zabarvuje do ruda. V místních restauračkách se pídíme po informacích o počasí na druhý den. V mezidobí se zvedl vítr a před chvílí jasnou oblohu zakryl šedý závěj postupující fronty. S takto rychlými změnami v počasí se budeme setkávat i dalších částech Chile.

 

 

Nyní je prostor pro představení našeho plánu. Čtyř týdení putování po chilských horách chceme začít v Puertu Montt. Je to  nejižnější část Chile dostupná po skvělé Panamerické dálnici. Odtud se postupně přesunovat po lyžařských střediscích směrem na sever. Chile je dlouhá a úzká jak právě vysvlečená punčoca. Na pravé stráně tvoří přirozenou hranici s Argentýnou hradba vysokých hor, nějakých 300-400 km západně již narazíte na rozeklané pobřeží pacifického oceánu. Náš směr určuje dálnice a resorty na úpatí sopek a hor.

 

 


Volcano Osorno

První zastávkou po námořnické snídani v překrásném Puerto Montt je skiresort umístněný na severně orientovaném rameni výše jmenované sopky. Do resortu přijíždíme před pátou hodinou, hora je od rána zahalena do težkých mraků. Silný vítr střídavě přináší deštové poryvy. Spodní stanice kotvového vleku začíná na 1240m-m, stoupá po ubočí a po necelých 300 výškových metrech se napojuje na sedačku, která končí na úrovni 1700m-m. Samotný vrchol sopky je ve výšce 2652 m-m. V místním Ski klubu se dozvídáme to, na co bychom případně přišli sami druhý den. Hora je od západu bičována prudkými větry, některá místa jsou vyfoukaná na sopečný podklad a hlavně povrch je ledovatý. Výstup na vrchol není možný bez horolezecké výbavy. To není právě to co nyní hledáme, my jedeme za prašanem! Nicméně, z hory odjíždíme až v ranních hodinách, co kdyby se vyčasilo? Po snídani chvíli přemítáme o dalším programu, ale drobný déšť nás převědčí k přesunu na druhou zastávku našeho poznávacího zájezdu.

 

Volcano Casablanca-Antillanca
Po týdnu stráveném ve stále stejném oblečení si libujeme nad představou, že poblíž střediska Antillanca najdeme termální prameny zasazené do monumentální přírodní scenérie. Místo toho nacházíme fronty u vstupu do přísně střeženého areálu, kde se tísní hlava na hlavě. Po několika pokusech o přespání v různých částech privátního areálu jsme nočním hlídačem vypuzeni a ubíráme se k noclehu do deštového pralesa. To mě zajímalo nejvíce. Jak si příroda poradí s tím, že v udolí rostou palmy a bambusy a kopce jsou pokryté sněhem. Ráno se dozvídáme další podrobnosti. Cestu do resortu lemoval hustý zelený porost, který by mohl hrát kompars v každém válečném filmu o Vietnamu, přesto na stranách byly závěje starého sněhu. Moji doměnku o vyzácných chladných dnech potvzuje obsluha lanovky. Svahy jsou promočené jak v Peci o jarňákách. Vrchol sopky končící deset metrů od dvoutisícové hranice jsme ani nespatřili, netrvalo to dlouho a tuto destinaci jsme také vyškrtli z našeho programu.

   

 

Volcano Villarrica
Tak tady je to už jiné kafe, zde určitě zůstaneme a budeme pokračovat o objevování místních backcountry lokalit. Macatý stratovulkán jehož okraj kráteru končící ve výšce 2841 m-m obdržel před dvěma dny čerstvou sněhovou nadílku a další je na postupu. První ohledání skiresortu je optimistické a exotické lesy plné sněhu slibují silné zážitky.

Zůstáváme i nadále ve spojení.

foto-text:
Patrick Korž – Slovakia
Michal Brouček – Czech
Laviny.cz

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů