Chile I Brothers Tour 2010 – část V.

26.9.2010
admin

Autor: brouk

Portillo – Argentina na dohled
Necelých 150 kilometrů od Santiága směrem na sever se táhne mezinárodní silnice do Argentýny. Klikatými serpertýnami se vystoupá do horského průsmyku v jehož vrcholu je hraniční přechod. Samotný resort se nachází těsně před závorou, na levé straně poblíž jezera „Laguna del Inca“. Samotný název je pouhou připomínkou dob minulých a po ohledání sjezdovek docházíme k závěru, že resort okupují spíše „Gringos“  ze Severní Ameriky. Na druhou stranu je potřeba přiznat, že to byli lidé kteří měli ježdění v krvi.

  

Zdejší svahy jsou určeny především expertům a tím je myšleno, jak pro jízdu dolů, tak i směrem nahoru. Několikrát jsme okusili jednoduché vleky pro pět osob, které vytáhnou lyžaře do prudkého svahu a to tak, že pěkně rychle. Udržet se a nespadnou vyžaduje značnou zručnost. Z místa dojezdu tohoto unikátního vleku už stačí jen přetraverzovat a užít si některý z prudkých žlebů či se spustit otevřenou plání dolů. Podle všech příznaků, vládne zdejšímu kraji dlouhá zima.

  

    

   

Okolní monumentální štíty končí ve výšce nad 4000 m a svými svahy, svírají dlouhé a úzké údolí. Po dobu našeho pobytu jsme měli překrásné počasí a přesto, že sluníčko pálilo jako čert, se sněhem to nic neudělalo. Horské klima a náročné terény lákají především zkušené a také bohaté lyžaře. Pro naši partu nezávislých freeridáků nic moc.  Přespáváme na parkáči mezi kamiony a stravujeme se z vlastních zdrojů. Nicméně, jeden postřech nakonec, ti kdo zamíří někdy do vzdálené Chile, mohou využívat poměrně krátkých vzdáleností mezi jednotlivými resorty. Jako základna může sloužit samotné Santiágo, ti kdo chtějí bydlet v horách, těm doporučím Chile Extremo ve Farellones.

  

Podle aktuálních sněhových podmínek se dá přesunou do právě popisovaného střediska Portillo na severu nebo dolů do Chillánu. Chile má co nabídnout, pro nadržence, kteří to nevydrží bez sněhu přes naše léto, je to ideální destinace.

 

Kdo dočetl až sem, tomu děkuji a zároveň posílám menší annonci. Při pravidelném setkání s účastníky BCC je na programu promítání fotografií s mým komentářem. Sledujte laviny.cz

 

foto-text:
Michal Brouček – Czech
Patrick Korz – Slovakia
Laviny.cz

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů