NEJKRÁSNĚJŠÍ SKITÚRY

12.4.2005
admin

Autor: redakce

     Do redakčních spárů se dostal nový titul vsetínského nakladatelství Altimax s názvem Nejkrásnější skitúry. Autorské skialpové duo Christian Schneeweiss a Bernd Ritschel se pokusilo vybrat padesát nejhezčích skialpových tras celého Rakouska a tento subjektivní výběr vměstnat do dvou set křídových stran. Troufáme si říci, že velmi zdařile. Průvodce mapuje celé Rakousko od západu k východu, od skupiny Silvretty přes Ötztal, Stubai, Lechtal, Wetterstein, Karwendel, Zillertal, Hochkönig, Vysoké Taury až po Dachstein.

     U každé oblasti  naleznete podrobný popis čtyř až šesti túr, které autoři považují z nějakého hlediska za nejhezčí, pro dobro věci nutno podotknout, že hodně preferují sjezdovou stránku věci. Výlety jsou očíslované od jedničky do padesátky, u každé naleznete podrobnou informační tabulku s charakteristikou túry, lavinovým nebezpečím, nejlepším obdobím, převýšením, dobou výstupu, nejbližší obcí, příjezdem, výchozím bodem a možností přenocování. Nechybí zajímavosti a doporučené mapy. Na úvodní tabulku navazuje text s vlastními zážitky autorů z dané cesty, čímž předávané informace získávají na autentičnosti. Následuje zjednodušená mapka s vyznačením cesty, okolních vrcholů, chat, parkovišť a eventuelních přístupových lanovek. Vše je doplněné barevnými fotografiemi z cesty na dokreslení nálady a atmosféry, takže přesně víte, do čeho jdete. V úvodu se ještě dozvíte již xkrát omílané ale stále potřebné základy lavinové prevence spolu s úvodem do skialpových a horolezeckých pojmů a vybavení. Nechybí přehled důležitých telefonních čísel pro Rakousko. Součástí je i přiložená lavinová karta ASC.

wwwerdikt:

     Jako každý průvodce se kniha nedá číst od začátku do konce. Nejedná se o žádnou beletrii ale o ucelený přehled cenných informací a tipů, kterými listujete a které vás díky povedeným komentářům brzy vtáhnou do děje. U všech “pokusných osob” se při čtení zmocnil pocit neklidu a touhy někam vyrazit. Je tedy nasnadě, že základní kritérium dobrého průvodce knížka bezpochyby splňuje. Přes zdánlivě jednostranné zaměření na skialpinismus publikace poslouží všem majitelům splitboardů a sněžnic, kteří jsou ochotni obětovat pro neporušený sjezd trochu námahy a potu navíc.  Pokud si chcete rozšířit obzory a nalézt mnoho dobrých tipů na prodloužené víkendy u našich jižních sousedů, investice v podobě 395,- Kaček se vám bohatě vrátí. Formát knihy je uzpůsoben drsnému zacházení a přepravování v baťohu, přes nešetrné zacházení v redakci, házení proti zdi, žmoulání, trhání a polévání, se nám nepodařilo knížku zničit. Jako jedna z mála dokonce přežila závěrečný test kočičích drápů a to je co říct.  Taková publikace tady dlouho chyběla.

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů