Freeride in Kyrgyzstan

20.1.2005
admin

Autor: pospecz

alahTak Robine, klasická otázka na úvod – proč zrovna Kyrgyzstán?

Kyrgyzstán je nádherná země a hlavně jsou tamní hory liduprázdný. Já jsem do nich poprvé nakoukl v roce 2002, když jsme tam byli na Leninovi a sjížděli S stěnu. Pak jsme byli pár dní u jezera Yssyk Kul a pokukoval jsem po okolních kopcích, no a v lednu 2004 jsem vymyslel lyžování v Kyrgyzstánu.

Kolik vás bylo a kolik času zabere naplánování takové expedice?

Oslovil jsem Vladimíra a Alici Korbovou, později se k nám přídal Milan Wlasák. Nakonec Alice nejela, takže jsme tam vyrazili ve třech. Plánování bylo v pohodě, protože jel s náma Milan, kterej je velkej znalec Kyrgyzstánu, takže stačilo pár telefonů, zamluvit letenky a frčeli jsme.

Prozraď nám něco víc o této zemi. Kde vlastně přesně leží Kyrgyzstán, jak jste se tam dostali a jaké jsou tamní hory?

Kyrgyzstán je středoazijská republika bývalého Sovětského svazu zhruba na stejném poledníku jako Afgánistán. Je to muslimská země, ale vlivem nadvlády Rusů je vše jaksi vlažnější. My jsme se tam vydali se společností Pulkovo airlines přes St.Petersburg do Alma Aty a odtud taxikem do Biškeku (hlavní město). Tamní hory se jmenujou Tien Shan a jsou velice rozmanitý, od alpinského pásma, jak známe z Alp přes vyprahlý polopouště až po sedmitisícovky. Každý si přijde na svý. Kdy je podle tvého názoru nejlepší jet do této oblasti? Záleží v jakejch výškách se chceš pohybovat. My jsme si chtěli hlavně zalyžovat bez nějakýho velikýho organizování a stoupání do velikých výšek, takže březen byl super. Jeli jste na expedici s nějakým konkrétním cílem nebo šlo jenom o to si pořádně zajezdit? Právě, že jsme žádnej velkej cíl neměli. Lákalo nás objevit něco, co zde asi ještě nikdo neprovozoval, nebo se aspoň o tom moc nepsalo. Prostě jsme chtěli být sami v horách a to se nám dokonale splnilo. Co všechno jste objeli? Pohybovali jsme se okolo Biškeke v NP Ala Archa a v okolí jezera Yssyk Kul. Taky jsme chtěli na jih do údolí Susamyr, ale průsmyky byly zapadlé sněhem.

Co všechno jste vylezli, co všechno jste sjeli?prevejka

Paradoxní na tom je, že já nemůžu říct, co jsme sjeli, protože nejpodrobnější mapa je 1 : 200000 a tam moc názvů není, občas nějaká kóta. My jsme se vždycky zeptali Sašky (šoféra), kde si myslí, že by se dalo jezdit a tam nás zavezl. Na místě jsme rozhodli, ukázali prstem na kopec a šli jsme. Takže několik čtyřtisícovek a třítisícovek padlo a taky jedna lavina.

Doprava v Asii je vždycky trochu dobrodružná, zvlášt s kompletním vybavením na hory. Jak jste řešili přesuny mezi jednotlivými oblastmi?

Jak už jsem se zmínil měli jsme auto se šoférem od agentury Tien Shan travel z Biškeku. Byl to UAZ teréňák a co všechno dokázal projet, to je neuvěřitelný. Byly jsme tam čtyři s jídlem a vybavením na 20 dní a dobrodružný to bylo hodně.Ale Saška je skvělej šofér a člověk, takže se nám nic nestalo. … aha, takže to vlastně byla taková asijská bezstarostná jízda.

Je složité si pronajmout auto na tak dlouhou dobu?

Přesně tak, úplná pohoda, např jsme jeli po planině Kumtor, najednou Saša zastavil a ukázal doprava do dáli. My jsme vzali dalekohled a asi 2 km od nás byl vlk, neuvěřitelný. Nebo jsme tábořili na louce, Saša odběhl do roští a přinesl nějaký červený bobule z kterejch uvařil fantastickej odvar. Taky supr vařil, boršč, plov atd…. Půjčení auta nebyl problém, protože březen je pro místní cestovku mrtvá sezóna.

Řekni nám nějakej drb na vašeho řidiče…

Hmm…… nic mě nenapadá, snad jen to, že ač je Rus, tak moc nepije…..

Přijdou ti tamní kopce něčim specifické? Čím se třeba liší freeriding v Kyrgizstánu od ježdění v Alpách?

Specifický asi úplně nejsou, spíš prostředí, to se prostě musí zažít. Kyrgyzové jsou jiná kultura, jiná mentalita, jsou prostí v dobrým smyslu slova, jsou chudí a hlavně v životě neviděli lyže. Člověk má někdy blbej pocit, když se ho ptaj, kolik stojí lyže a celý vybavení, když mají plat 10 USD měsíčně.

Co sníh? Říká se že každej světadíl má svoji specifickou „odrůdu“ sněhu. Pocítili jste nějaký rozdíl?

No to je ono!!! To jsem ještě nezažil. Sníh má konzistenci písku a na vrchu je asi 30 centimetrová zmrzlá krusta. Lyžovat se dá od rozednění tak jedenácti a pak se propadáš po pás i s lyžema – něco hroznýho. Taky se dá těžko odhadnout, kterej svah spadne a kterej ne. Je to úplně jiný než v Evropě a chce se to chvíli aklimatizovat.

Co všechno se dá v Kyrgyzstánu pojezdit? Je to spíš o kuloárech nebo o velkých pláních? Dají se tamní hory k něčemu přirovnat?

Lze úplně všechno, od extrému přes pláně, přechody až po expedice. Tamní hory jsou směsice všech útvarů jaký si jen vzpomeneš: plošiny jako v Tibetu, vápencový kaňony jako ve Francii, červený pískovce jako v Coloradu, hory jako v Chamonix (30 km od hlavního města), Roháče, sedmitisícovky se vším všudy, dá se jezdit na koni, na raftech, plavat atd……. zavedli jsme tam i aprés ski.

Jak vypadal váš typický den?

Ráno co nejdřív na lyže a rychle nahoru, aby byl sníh na sjezd ještě tvrdej, pak obídek, potom buď přesuny nebo jiná zábava. a odpočinek Který sjezd považuješ za nejvydařenější? Asi dva poslední, byli jsme úplně na východě skoro u čínských hranic. Jsou tam takový kopce asi jako Fatra nebo Roháče, ale mají 3000 m. V noci nasněžilo asi 20 cm prašanu, ráno úplný modro a krásnej mrazivej vzduch.Stoupali jsme asi do půl jedenáctý a potom rychle prašánkem dolů. Takže jsme jeli po pláni, pak řídkej les, louky a na závěr pěšky asi 200 m k autu. Nakonec jsme se opalovali, prostě pohoda jak má být.

Abych dostál našemu jménu. Co laviny? Zažili jste nějaké perné chvilky?

Lavina byla a pořádná, odhadli jsme to asi na 9ha. Nerad o tom mluvím, takže ve zkratce: kdo to nezažije asi si nepředstaví tu bezmoc, dušení, strach, loučení se životem, klaustrofobie, zasypání, úleva, když vidíš oblohu, strach o kámoše atd. Všichni jsme byli zasypaný, ale dostali jsme se z toho a až na pár ztracenejch věcí se nám nic nestalo. Důrazně bych všechny varoval, že v Kyrgyzstánu není žádnej lavinovej server s výhlášeným nebezpečím, není tady Horská služba, nic – prostě pomož si sám.

lavinaMáš ještě nějaký jiný silný zážitek?

Hornický městečko Jirgalan – strašná prdel a bordel. Ubytovali jsme se v posledním baráku pod horama. Vlastně nám to ubytování vnutili. Ujal se nás místní „načalnik spasatělnovo atrjada“ (náčelní báňské záchrané služby). Ač to městečko bylo hrozný, tak ten barák vcelku šel. načalnik byl velkej vejtaha, chlubil se a všechno nám ukázal, ale hlavně strašně řval. Takže nás ubytovali v cimře, kde byli postele (ale strašně proleželý), měli jsme i el. vařič (ale bez izoalce), měli jsje k dispozici tělocvičnu s činkama a bradlama a dokonce i botanickou zahradu. Načalnik nám i důrazně doporučil, kam máme jít lyžovat a kdyby něco, tak nás zachrání. Asi už nikoho dlouho nezachraňovali, tak se těšili. Byli jsme tam hrozný exoti, když jsme jeli dolů, tak jsme měli obecenstvo a pak besídku…….sranda a smutný zároveň…..

A nějaká veselá historka z natáčení?

Třeba meteorologové, tři chlapi opuštěný v horách, jeden utekl před lavinami (později se vrátil) jeden měří teplotu, druhej vrstvu sněhu, třetí vlhkost a pak to morseovkou posílají do Biškeku. Ale když jsme tam byli tak ne, protože se jim rozbila centrála. Mají probořenou střechu, takže jim tam teče do postele, ale v hlavní místnosti mají trezor – neuvěřitelný.

Co místní obyvatelé? Jak vnímají exotické cestovatele s plnou polní jako vy?

O Kyrgyzích jsem mluvil, to jsou pastevci a o lyžování moc nejeví zájem, Rusové jsou trošku evropštější, ale všichni jsou zvědaví a hodně vyzvídaj. Nejsou tady na turisty moc zvyklý natož na lyžaře, ale všichni jsou pohostinný a přátelský. Na závěr pár technických informací.

Na čem jezdí Robin Baum? Vázko, lyže, boty? Kdyby si měl dát dohromady ideální výbavu, co by to bylo?

Já si myslim, že jí ideální mám. Tam, kde jsou lanovky jezdím na Völkl 5* s Markerem, boty Nordica 5W, tam kde nejsou lanovky, tak beru Blizzard Freecross s Fritschi Freeride a boty Nordica TR12.

Preferuješ brzdičky nebo sychráky? Nebo ani jedno? stopy

Dá se říct, že jezdim jenom s brzdama, ale sychráky taky nejsou marný, jednou jsem díky zamrzlýmu vázání přišel v prudkým stoupání o lyži. Najednou vypla, rozjela se po svahu is brzdou a pásama a skončila v hodně hluboký trhlině, kdybych býval měl sychráky………

Bez sponzorů to dneska moc nejde. Máš někoho kdo tě podporuje?

Mě podporuje stavební firma Hochtief a.s. divize 8, bez nichž bych se asi nikam nepodíval, za to jim patří velkej dík. Vy jste o této výpravě natočili film, pokud se nepletu. Kde ho můžou případní zájemci shlédnout? Film občas někde promítáme, podrobnosti jsou na www.mountainski.cz.

Jaké jsou vaše další plány, pokud nejsou tajné?

Chceme v létě 2005 do Tadžikistánu na Korženěvskou a Komunistu, tak snad to vyjde.

Díky za rozhovor Robine a přeju hodně štěstí do dalších sezón.

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů