Letní posezení s Piercem

25.10.2004
admin

Autor: mt

Tak jaká je vlastně náplň tvých letních dní. Alespoň jsem teda slyšel, že na horách trávíš opravdu hodně času ….

V červenci jezdím ještě a kempy. Hlavně do Švýcarska, Saas fee a ještě jsem se stačil mrknout na Dachstein, kde probíhala tzv. Czech foto session pořádaná Freeride.cz. Pak taky v Garmishi na letním kempu GAP. V srpnu jsem byl v Brně, protože nemám peníze na nic jinýho … když zrovna nepracuju tak chodím běhat, do posilovny nebo plavat.  Tím sleduju tedy druhej cíl a to, že bych se rád dostal na školu, na kterou jsem se nakonec letos dostal na poselední chvíli  no tak uvidíme co s toho vyplyne.

Každopádně se mi fyzická příprava bude hodit i na snowboardu, protože v dnešní době je to trochu hozený co se týče limitů. Už to není tak, že se může válet u televize a myslet si zeti všechny klouby vydrží jen tak

Bereš sport víc z toho výkonnostního hlediska?

Já jsem sportoval od malička. Pořád něco dělám. Napřed jsem hrál fotbal, docela hodně a pak běhal na lyžích  ale snowboard je hlavně fakt veliká zabáva když to srovnávám s ostatníma sportama a myslím že můžu srovnávat. Skoro u většiny sportů jde jenom o soupeření a o vítězství a  snowboard je tak kreativní ze existuje spousta alternativ jak si to hodit pro sebe

Jestli se nepletu fotbal jsi svýho času hrál snad i s  reprezentantem Heinzem, ne?

Smích … jo, s reprezentantem jsem byl,  ve výběru do 16let něco jako mladší dorost tenkrát tato kategorie začínala na mezinárodní úrovni  bylo to ještě takový lasy,ale celkově už je to minulost. V těch šestnácti, když jsem hrál fotbal jsem ještě dost uvažoval o fotbale jako o zábavě ….

Jak jsi se vůbec pak  dostal ke snowboardingu a času tráveném na horách?frontside lien air v pipe in da Zugspitze podzim 2003 foto: Michal OdehnalBackside indy air v pipe in Klinovec zima2004Když jsi takhle strávil dost letního času po evropskejch ledovcích, jak to vlastně vidíš s tím táním za poslední roky?

No, určitě ubejvaj. Ale zase jsem slyšel, že třeba v Norsku na některých místech i přibejvaj. Slyšel jsem to teda jednou, takže to není nijak moc ověřený. Ale každopádně, jak jsi viděl v Saas Fee, teče to. Minulej rok byl třeba Tux zavřenej. Vidím, že to pomalu ale jistě jde do prčic, ale to se mě asi týkat už nebude ….

V rámci spektra možností pohybu na snowboardu se spíš považuješ za „rampovýho specialistu“?

Já jsem to nikdy neřešil, ale asi jo …. Nejvíc mě baví rampa. V Čechách byla poprvé na Klínovci, musím říct, první profesionální, která už měla světový parametry. Ne jako to koryto ve Špindlu. Takže jsem se vždcky snažil jezdit nejvíc do Alp.

Ve většině rozhovorů  co takhle čtu se většina jezdců snaží být „nejvšestranějším jezdcem“ ….  prostě nejlepší ve všech disciplínách
backside air in Zugspitze zima 2003  foto: Hofik
chill out in Klinovec pod pipeou v pozdním odpoledni zima 2004  foto: Michal OdehnalTuhle jsem četl rozhovor s  Nicolasem Mulerem (Burton) ve kterém se ho ptali, kde vidí budoucnost snowboardingu. No a on mluvil o tom jak parkový ježdění přenést do backcountry. V parku se to ježdění kolikrát blíží fyzickým limitům a i to lidský tělo na to pak není prostě stavěný.

Před dvěma lety na podzim v Saas-Fee jsme jezdili někdy v listopadu a jenom freeridy. Velikej zážitek. Byl tam Terje s Fredim, a Martinem Černíkem a ještě několik dalších prostě taková banda sjížděli  to tam od shora až dolů zhruba 14km a Terje měl takový to old scool prkno ve tvaru nejaký ryby.  Jezdili jako hovada pořád.  No a taky jsem viděl od Terjeho takovou backside zatačku , řekneš si jednoduché, ale jak to provedl na tom fish boardu a hlavně v jaké rychlosti . Prostě jsem jenom čuměl a navždy si to zapamatuju ….

 

Co takhle freeriding a lá splitboard? Slyšel jsi o tom?

Neslyšel. Ale vidim to úplně tak, že to souvisí s vysokohorským alpinismem.  Má to třeba něco s Himalajským dobrodružstvím?

Himalajským dobrodružstvím?

No přesně tak. Mám na mysli horolezectví. Tak nějak mě to pořád láká a uvažuju o tom vylézt někam nahoru. Myslim si, že horolezectví je jeden z nejúžasnějších sportů na světě.  Proto záměrně říkam velké Himalajské dobrodružství, protože ta doba už se nebude opakovat. Už je všechno dosažení a ten Nepál sklouzl do komerčního stádia. Prostě doba těch prvovýstupů skončila a už to jsou takový dálnice.

Zase bych ale nesnižoval ten výkon. Asi má na to prostě víc lidí.
backside180indy of kicker na letním summer campu-GAP 1328 in Zugspitze  jaro-leto2004  foto: Michal Odehnal
No, je třeba nezapomínat na jednu podstatnou věc, že Nepál byl ještě v 70. letech zakázaná země. To znamená, že vstup na osmitisícovky se většinou konaly z Pakistánu .  A nemůžeme srovnávat vybavení horolezců tehdy a dnes. A existují určitě i jiné náhledy ale zas tak se o to nezajímám asi by bylo lepší zeptat na to  nějakýho horolezce.

No a jinak ..  už se těšíš na zimu? Vypadá to, že si hodně užíváš letní summer kempy …

No, já si je užívám vždycky. Ale na zimu se určitě těšim. Zas to proběhne podobně jako loni. Koupíme si sezónu do GaPa s Honzou Dostálem … protože je to nejblíž, je to levný a je to tam dobrý. Když napadne dá se tam pěkně vyblbnout. Třeba backcountry skoky. To jsem tam začal dělat až loni, že jsem sledoval Němce lokály.  Prostě příjemný Zugspitze.

No a v Čechách zas budem jezdit na Klínovec. Doufám, že to tam Kašpy dá znovu do pořádku. Občas do Špindlu, a pak se uvidí. Hlavně doufám že napadne hodně sněhu a všichni si to moc přejeme
Děkuji svým sponzorům za podporu

MEAT FLY global wear
FROPLE SNOWBOARDS
SKATE SHOP.CZ

a mámě a svejm kámošům diky čau

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů