Transalp – Passo delo Stelvio

3.7.2004
admin

Autor: pospecz

Den 5. – Passo dello Stelvio / Stilfser Joch 


stelvioNadále setrváme ve vesnici S.ta Maria in Münstertal (1375), odkud klesáme přes Müstair (Münster) přes hraniční přechod až do Glurnsu (907), táhlý silničářský  sjezd, cca 18km. Z Glurnsu po cyklostazce na Lichtenberg (923), odkud začínáme po červené značce stoupat přes Platzhof (1347) na salaš Schartalpe (1829). Značení je tady trochu komplikované, vyplatí se spíš než značku následovat šotolinovou cestu. Z Schartalpe padáme dolů do vesnice Stilfs (Stelvio – 1310). Z neuvěřitelně položeného skalního městečka máme na výběr ze dvou možností – buď klesnout na silnici do Gomagoi (1260) a stoupat do sedla, nebo si cestu prodloužit výšlapem na Furkelhütte (2153) odkud vede brutální DH do vesnice Trafo (1543), kde se napojíme na výše zmíněnou silnici.  Odtud následuje asi 45 serpentýn absolutní kudly až na Passo dello Stelvio (Stilfser Joch – 2751).  Celou dobu máte v zádech majestátný Ortler (3905).



Myslim, že obrázek lze ponechat bez jakýchkoliv komentářů. Po vysupění do Stelvia si dopřejte silničářskou vložku k Pasu Ubrail (2502), kde překročíte hranici a po šotolinové a následně asfaltové cestě se zřítíte zpátky do S.ta Marie.


Mapa: Kompass č. 072


 


Den 6. – Piano di Pedenolo


Po stopách první světové války ba se dala nazvat tahle trasa. Začíná opět v Pasu Ubrail (2502), kde se vydáte na jižní traverz Pizu Umbrail po cestě č. 56, což je místy  pěkně vzdušný a technický singletrack. Vaším cílem je asi 5 km vzdálená zřícenina pevnosti Boccheta di Forcola (2768) ve stejnojmenném sedélku. Opodál je opuštěná a vybombardovaná chata, kterou můžete prolézt dle libosti na vlastní nebezpečí. Pokračujete stále po značce prudkým DH směrem na  M.ga di Forcola (2311), což je celkem funkční salaš, odtud začíná šotolina údolím Valle Forcola až k mostíku, který zahýbá doleva přes řeku do protější stráně. Jste na začátku opuštěné vojenské cesty na Monte Pedenolo a začínáte prudce stoupat. jesliže první část byla morálová, tady se zkrátka nesmí udělat chyba, nebo je zle. Cesta je zavalená, místama nesjízdná a hodně, hodně vzdušná. Nevyplatí se mít moc utažené SPD a dívat se do údolí…



Po překonání exponované části vyjedete na vrcholový hřeben, po kterém stoupáte po široké zarostlé cestě až do sedla Boccheta di Pedenolo (2703), ze kterého vás čeká panoramatický traverz do sedla Boccheta di Pedenoletto. Odtud DH po šotolinové cestičce zpátky pod Boccheta di Forcola, čímž se kruh uzavírá. Pokud nemáte dost, můžete se vydat na technický traverz hory Monte Braulio po cestě č. 11, která vás dovede cca 300 výškových metrů na silnici pod Pas Umbrail nebo si užít vyjímečný trail zpátky z kopce na Pas Umbrail přímo (již avizovaná cesta č. 56).




Mapa: Kompass č. 072


Poznámka:


mapy Alpy – Kompass lze zakoupit v prodejně Mapis – mapové informační středisko, Štefánikova 63, Praha 5; tel.: 257 315 459

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů