Transalp – epilog v Itálii

14.7.2004
admin

Autor: pospecz

den 7 – Passo Gavia


Výšlap začíná v malebné vesnici S.ta Caterina Valfurva (1738), odkud se vydáme po piknikové cestě č. 35 směrem na chatu Stella Alpina (2178). Cesta je asfaltová, místy velmi prudký výšlap, navíc mnozí vyžraní piknikáři jezdící nahoru Land Rovery mají uštěpačné poznámky. U chaty se cesta změní, lidí ubyde a před vámi se otevře parádní scenérie údolí Valle di Cedec, kterým stoupáte po šotolinové cestě č. 28B vzhůru. Okolí rázem dostane vysokohorský ledovcový nádech, ubývá vegetace a přibývá suť. Výšlap končí u chaty Pizzini – Frattola (2700), kde se dá pořídit velmi levné spaní (pro členy AV to bylo 5 Euro na noc).




Dolu se bohužel jede po stejné cetě jako nahoru, ale je to pěkný, místy technický sjezdík, jenom dole na piknikové cetě dejte bacha na zmiňované Land Rovery. V S.ta Caterině můžete dát helmu na baťoh, nebudete jí totiž dlouho potřebovat a není od věci shlédnout předtím nějaký televizní záznam z Giro d´Italia, protože opět pojedete po trase tohoto závodu a to do sedla Passo Gavia (2621). Na vršku je malé jezírko, do kterého bohužel vytéká veškerý odpad z přilehlé chaty, takže pozor na koupání. Z pasu spadnete celkem brutálními serpentýnami až do Ponte di Legno (1257), kde panuje naprosto odlišné podnebí než na druhé straně.


Mapa: Kompass č. 072



Madonna di Campiglio


Z Ponte di Legno (1257) vede cesta Transalpu přes Pezzo (1565), Chatu Montozzo A. Bozzi (2478) po cestě č. 111 přes Val Montozzo až k jezeru Lago di Pian Palú, což je bohužel asi 7km z větší části pěší úsek. K jezeru se dá dostat z druhé strany z lyžařského střediska Péjo (cesta č. 124, 125), ale jde opět z větší části o piknikovou záležitost pro místňáky.


Pro dokončení trasy je nutné se dostat do Madonny di Campiglio, cestou nelze vynechat jednodenní okruh z vesnice Celestino (1164) stoupáním na Plazza Sagradiz k salaši Mga. Campo (1979). Odtud vede 10km krásný vrstevnicový trail ve výšce okolo 2000m k jezeru Lago di Celentino (2068), které bývá bohužel v parných létech vyschlé. Od jezera stále víceméně po vrstevnici objíždíte kopec Lago Monte (2158) a míříte k salaším B.ta Fozze a můžete vystoupat až na M.ga Pozze (2337). Vyplatí se možná odbočit před salašemi doprava dolů na šotolinovou cestu, odkud spadnete šotolinovým DH až do romantické vesničky Castello (1206), cestou mi praskly dva dráty, jelikož je cesta zakázaná pro auta, dá se jet absolut kudla. Z Castella po silnici sjedete až do Val di Sole na hlavní silnici směrem na Dimaro, odkud vede odbočka na Madonnu.




Pokud chcete dojet až na Lago di Garda a odškrtnout si celý přejezd, tak asi 2km za Dimarem v první serpentýně odbočuje cyklotrasa podél řeky Meledrio přes M.ga S. Brigida (1193), M.ga Mondifra a M.ga da Campo Carlo Magno až do vyhlášeného a trochu snobáckého lyžařského střediska. Odtud se dá podniknout jednodenní trip přes Pozza Vecchia po cyklotrase po sjezdovkách až na Chatu G. Graffer al Grosté (2261) ale v porovnání s předchozími etapami nejde o nc světoborného. Z Madonny přes Chatu Valesinella a salaš M.ga Brenta bassa stoupáme po cyklotrase podél Brenty údolím Agoly, u jezera Lago di Val d’ Agola se napojíme na trasu č. 324 a pokračujeme směr Malga Movlina (1786) a u Dos dei Cavai (1795) se opět napojíme na cyklotrasu, která nás dovede přes Chatu Ghedina (1128) a Stenico (666) a Ponte Arche až do Arca po cestě č. 425. Tuto část jsme ale již neabsolvovali.


Mapa: Kompass č. 072, 73

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů