Mt. Hood Meadows vs. oteplování

7.2.2004
admin

Autor: redakce


Středisko Mount Hood Meadows v Oregonu (USA)
zveřejnilo plány ohledně nákupu dostatečného množství větrné energie pohánějící hlavní lanovku ve středisku Meadows a jedinou sedačkovou lanovku v Cooper Spur Mountain Resort. Středisko hodlá nakoupit „zelené body“, tzv. green tags,  které jsou ekvivalentní 334 tis. kWh větrné energie od Portland General Electric. Program Green tags poskytuje Bonneville Environmental Foundation (BEF). Nákup je ekvivalentní 6,7% roční průměrné spotřebě energie společnosti provozující lyžařské středisko a podle BEF se tak zamezí produkci 234 tun oxidu uhličitého za rok.   


 


V kombinaci s dalšími programy, které se již realizují, je tak zamezeno produkci 580 tun oxidu uhličitého.


 


Green Tags vznikají tehdy, když je větrnná a solární energie substituována za tradiční výrobu energie vznikající spalováním fosilních paliv. Nakupování těchto bodů je stejné jako přímé použití “zelené” energie. Více informací o programu na stránkách zde … 


 


Nákup zelené energie činí z Mount Hood Meadows vedoucí zimní středisko na severozápadu USA a třetího největšího přímého odběratele tzv. green tags mezi severoamerickými středisky, hned za Dear Valley a Park City v Utahu.


 


“Jsme hrdí na to, že můžeme nazývat Mt. Hood Meadows partnerem při podpoře lepší budoucnosti v oblasti využívání energie v tomto regionu,” řekl Angus Duncan, prezident BEF. Jejich závazek využívat větrnou energii skrze nákup “green tags” má pozitivní vliv na snižování skleníkových emisí a vytváří tak dlouhodobý přínos ve snižování naší závislosti na fosilních palivech pro produkci energie.


 


Pro sezónu 2004 byli držitelé sezónních permanentek vyzváni ke koupi “green tags” v hodnotě 20 dolarů prostřednictvím webových stránek střediska jako způsob nepřímé kompenzace dopadů skleníkových emisí z automobilů. Do této doby bylo nakoupeno dostatek “green tags” umožňující snížit množství skleníkových emisí o 160 tun.


 


“Jako obchodní organizace vedena lidmi, kteří milují lyžování, odmítáme pasivní postoj vůči globálnímu oteplování jako nevyhnutelnému jevu,” řekl Dave Riley, viceprezident a generální manager Meadows. “Touto ochranou budeme moci pokračovat v poskytování rekreačních služeb pro lyžaře každý rok a pracovních míst pro stovky lidí. Nejsme jediným oborem, který může být postihnut oteplováním. Farmáři, rybáři a regionální hydroelektrárenské systémy jsou také ohroženy, jestliže bude oteplování pokračovat.”     


  

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů