Bilance lednových lavin ve Francii

1.2.2004
admin

Autor: redakce

Sněhová situace se v Alpách během ledna rapidně zlepšila, kdy po silném sněžení napadlo kolem dvou metrů sněhu. To však nadále znamená zvýšené lavinové nebezpečí. Do dnešního dne je například v oblasti savojských Alp na stupni číslo 3 a 4, tedy velmi vysokém. 


Lyžaři a snowboardisté  jsou neustále upozorňováni na to, že v případě nehody musí být poskytnuta pomoc velmi rychle, a tudíž je naprostou nezbytností, aby každý člen výpravy měl vlastní pípák, lopatu a sondu a uměl s nimi zacházet. Další důležitou věcí je velmi pečlivé plánování trasy. 




Nepřinášíme rádi následující zprávy o tragických nehodách lidí v horách. Nicméně z každého případu lze brát jisté ponaučení.


Belgický lyžař zraněn lavinou v Tignes
25. 1. 2004
Belgický lyžař byl zasažen lavinou a vážně zraněn v Tignes při lyžování off-piste. Lavina, asi 40m široká, byla stržena lyžařem, který jel jako poslední v šestičlenné skupině. Skupinu doprovázeli dva lyžařští instruktoři. Ostatní lyžaři provádějící normální backcountry proceduru, ježdění po jednom, nebyli lavinou zasaženi. Zasypán 1 metr byl lyžař nalezen pomocí lavinového pípáku ve stavu srdeční zástavy. Ambulantní první pomoc mu byla poskytnuta přímo na místě a poté byl převezen do nemocnice v Chambery.
Lavinové nebezpečí bylo v tu dobu na stupni číslo 3. V této oblasti bylo v letošní sezóně zaznamenáno již několik případů.



Lyžařský Instruktor zabit lavinou v Auron
20. 1. 2004
Bývalý lyžařský instruktor byl zabit lavinou ve středisku Auron, jižní Alpy. Tři lyžaři se vydali na denní túru v oblasti vrcholu Mont Ténibre (3031m) na hranici s Itálií, nad lyžařským střediskem Auron. Skupina strhla lavinu kolem poledne. Jean Burlet, 63, byl lavinou stržen. Díky tomu, že ostatní dva členové výpravy měli lavinové pípáky, byl Jean velmi rychle nalezen, avšak nebyli vybaveni lopatami a sondami. To mělo za následek, že trvalo celou půl hodinu oběť vykopat. Toto zpoždění se ukázalo být fatálním.


Horské policii trvalo nějaký čas, než se na místo nehody dostala vzhledem ke vzdálenosti od střediska. Do záchranné akce bylo zapojeno 12 lidí a dvě helikoptéry. Lavinové nebezpečí bylo v tu dobu na stupni číslo 2 s možností vytváření nafoukaných sněhových desek v dané oblasti, především na jižních svazích těsně pod hřebenem.



„Sjezdovkář“ zabit v lavině v Ste Foy
19. 1. 2004
Lavina v blízkosti sjezdovky ve středisku Ste Foy en Tarentaise zabila člena patroly starajícího se o sjezdovky. „Sjezdovkář“ lyžoval v blízkosti Col de l´Aiguille (2552 m) na vrcholu malého střediska, když byl zasažen lavinou. Záchranáři se na místo nehody dostali velmi rychle. Muž podlehl zraněním, zástava srdce, po převozu do nemocnice. Lavinové nebezpečí bylo v té době na stupni 4. 


 






Col de l´Aguille
Col de l´Aguille


 
Snowboardista v sesuvu ve Val d’Isère
10. 1. 2004
Snowboardista byl zabit velkou lavinou v oblasti Bellevarde. Dvaatřicetiletý muž se pohyboval v nadmořské výšce 2 450 metrů. Oddělil se od kamaráda, který byl následně svědkem sesuvu a přivolal pomoc. Muž byl nalezen pod jedním metrem sněhu ve stavu kardiovaskulární zástavy. Lavina byla 300 metrů dlouhá. Záchranářům se podařilo muže resuscitovat, avšak při převozu do nemocnice v Bourg St. Maurice zemřel. Muž byl podle všeho velmi zkušený a měl za sebou mnoho sezón.  


Situace v době nehody: během několika posledních dní napadlo kolem 40cm sněhu. Sněžení bylo dále doprovázeno silným západním větrem. Sníh sedí na velmi křehké vrstvě granulovaného sněhu. Stupeň lavinového nebezpečí  byl v té době na č. 4 s postupným snižováním stability v dalších 48 hodinách.



Tři snowboardisté strhli lavinu ve Val d’Isère
10. 1. 2004
Tři snowboardisté strhli lavinu v oblasti Tufs nad střediskem Tignes při jízdě ve volném terénu. Lavina skončila v jezeře Tignes Lac v blízkosti střediska.


Záchranné operace se zúčastnilo na 60 lidí včetně týmu armádních potápěčů, kteří zrovna cvičili ve středisku. Síla laviny prolomila led na jezeře. Jeden snowboardista byl nalezen v kritickém stavu hypotermie (podchlazení), zatímco dva ostatní členové skupiny byli strženi až do ledového jezera.


Neštěstí se stalo v nadmořské výšce 2100 metrů na severním svahu. Byl to druhý případ v oblasti Tufs za poslední týden. 



Z výše uvedených případů jasně vyplývá, že lavinové nebezpečí ani při ježdění v blízkosti nebo v samotném středisku, je radno nepodceňovat. Jakýkoliv pohyb mimo značené sjezdovky představuje zvýšenou míru rizika. Základem je především prevence, tedy nedostat se do situace, ve které je ohrožen život. Některé z uvedených případů, při zachování základních pravidel bezpečného chování ve vysokohorském terénu a samozřejmě umění ovládat a mít při sobě bezpečnostní techniku – pípák, sondu a lopatu – nemusely dopadnou vůbec tragicky. Je třeba si uvědomit, že každé rozhodnutí má své následky. Záleží na každé maličkosti! 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů