Rozhovor s profi freeriderkou Karolinou

3.12.2003
admin

Autor: mt

Laviny.cz: Jak dlouho jezdíš a krátce o tom jak jsi se k téhle aktivitě dostala?


Karolina Salavcová: Mám pocit, že to je už 9 let. No, od 16ti a to odpovídá. Ještě za komanče, když jsem byla lyžovat v Rakousku, tam jsem viděla snb poprvý. To byly ty „crazy banana“ modely, „svítivý“ kombinézy, čelenky a lipsticky (jelení lůj pozn. redaktora).Old school jak prase. Pak uteklo pár let, tak nějak se to profláklo i k nám, no a mě to taky časem dostalo. První výbavička, která k něčemu vypadala bylo prkno Hardsun od Vasy a takový fialový Sims vázko. Nadšení.Punk.Úlet.


Laviny.cz Jak jsi docílila stavu, že jsi sponzorovaná za ježdění v powderu,
což by se mohlo zdát jako sen
každého sněhového nadšence.


Karolina Salavcová:  Tak nějak se to příjemně přihodilo. Po těch pár letech s ježděním v Čechách a hlavně pak dost intenzivně v zahraničí to bylo možná i trochu jednodušší. Těžko dávat recepty, jak se stát profi freeriderem. Taky to rozhodně nejde hned, freeriding se nedá natrénovat. Je to o takovym spíš přesvědčení, ale úplně nejvíc o zkušenostech.


Laviny.cz: Co závody … říka se, ze freeride je královská disciplina. Minulý rok jsi se zúčastnila poprvé závodu v bulharském Bansku a rovnou jsi ho vyhrála. Bavilo tě to natolik, že bys to ráda zkusila ještě? Vidíš v tom určitou svojí realizaci?


Karolina Salavcová: Každej považuje něco jinýho za královskou disciplínu. Ale pravda je, že vítěz freeridového závodu je fakt král. Možná neumí nějakej super veleveletoč v parku, ale v horách se jen tak neztratí, a ten adrenalin, kterej prožívá, je absolutně neporovnatelnej s jakymkoliv jinym snowboardingem.   Závod v Bansku (International Big Mountain Competition) mě bavil moc. Byla to z mý strany totálně neplánovaná akce, která vyšla se všim všudy. No a to je prostě tak, jak to má bejt. Cíleně zatím neplánuju další takovou akcičku, nicméně všechno je otevřený.Uvidíme. A realizaci? Tak určitě. Ale freeridovej závod není zdaleka každej víkend, ideální podmínky pro backcountry taky ne, takže to jsou věci, který se nedaj nijak uspěchat a tak..



Laviny.cz:  S freeridingem souvisí i otázka bezpečnosti. Jaké vybaveni a znalosti v téhle oblasti máš a používáš? Je to opravdu  taková nutnost? (pozn. hodně lidí si jde prostě zajezdit bez jakéhokoliv přemýšlení nad těmahle věcma …)


Karolina Salavcová: Nutnost.Podtrženo. Vůbec vědět jak se chovat. Když se ovšem přírodě zachce, stejně nic nezmůžeme, ale jde se aspoň trochu snažit. Snažit se předcházet průserům. A respektovat „the mother nature“.   Jsou různý kurzy a vychytávky, a čím člověk víc ví a zároveň je schopnej to použít, tím určitě líp.Vykřičník.  Jak vybavení tak i znalost, jak to vybavení používat, a vědět.


Laviny.cz: Zažila jsi už chvíle, kdy ti právě lavinové vybavení či znalosti nějak pomohly vyváznout z prekérní situace?


Karolina Salavcová Určitě. Ještě jsem ale nikdy nikoho nevyhrabávala z laviny, a doufám, že taky nikdy nebudu! Nebo mě někdo.


Laviny.cz: Co by jsi doporučila všem co si chtějí v zimě užívat freeride ve vysokohorském terénu? Jakých zásad by se měli držet. Stoji za to dát peníze do relativně drahého vybaveni, případně kurzů? 


Karolina Salavcová: Začnu od konce otázky. Stoprocentně bych na vybavení nějak zvlášť nešetřila! Ono se to vždycky nějak vrátí, ať už v tom dobrym slova smyslu nebo špatnym. No a co se týká toho špatnýho, tak pak se věci poserou zrovna když nepotřebujete, klasika. Ať už se to týká třeba tkaniček do bot nebo v tom nejhoršim případě třeba lavinový akce. No a když jsme teda stopro vybaveni, víme jak co používat, co děláme a do čeho jdeme, nejsme tam-nikdy-sami, tak pak už můžem užívat prachovýho opojení…Taky existuje samozřejmě model, kdy máte tučnej přísun peněz a prachový dobrodružství si zaplatíte v podstatě kdy se vám zachce a nemusíte bejt věci znalý. Ale to vlastně platí v čemkoliv.


Laviny.cz: Jak hodnotíš současný stav dostupnosti informaci právě ohledně bezpečnosti u nás?


Karolina Salavcová: Setkala jsem se se spoustou kvalitních informací, knížek a různejch backcountry vydání a průvodců, většinou ale v němčině popřípadě v angličtině. Myslim, že když pro to někdo něco udělá u nás, bude to jedině dobře.



Laviny.cz: Točíš snowboardové filmy … jak probíhá při těchto akcích zajištění bezpečnosti jezdců? V jakých filmech tě lidi můžou vidět jak si to pálíš z kopce dolů?


Karolina Salavcová: Zajištění je zajištěný. Ale nikdo nemůže vyloučit průser, ten se může stát v podstatě kdykoliv..A né jednou už se tomu tak při filmování stalo.    K těm filmečkům patří určitě Burton promo video „The Bomb“, project „Rush“, „The Movie Night Of Extreme Sports“, project „Transit“.


Laviny.cz: Ke snowboardingu patří cestování … kam všude už jsi se podívala? Nejlepší místa? S kym nejraději jezdíš?


Karolina Salavcová: Díky snb jsem  procestovala docela velkou partu míst. Co se týče hor Evropy tak Pyreneje, Alpy, Karpaty, český a slovenský kopce a jedno finský středisko, v US pak východ i západ a na Japonsko nezapomeneme.  Nejlepší místa? Steep and deep (and sunny side on)  S kým? With friends.



Laviny.cz: A plány na nadcházející sezónu?


Karolina Salavcová: go-search-ride it.   (jdi-najdi-sjeď , poz. red. 😉


 


Sponzoři Karoliny: Redbull, Burton, Velvet, 55dsl, 13 shop



Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů