Spotcheck: Davos Klosters Mountains 2009

6.3.2009
admin

Autor: mt

Pro účel naší návštěvy však nebylo lepšího načasování, než to jaké jsme zvolili. Téměř každý den přisněhává a výška sněhu v jihovýchodním Švýcarsku je kolem dvou metrů. Na Alpy docela slušná bilance. Náš první den z třídenní zastávky zahajujeme po několikadenním sněžení azurem a teplotou hluboko pod nulou, tj. ve městě ukazuje teploměr -16. Vyrážíme rovnou do oblasti Pischa, která je podle katalogu freeridovým hřištěm vedle dalších 4 oblastí, kterými jsou Jakobshorn, Rinerhorn, Parsenn a Madrisa.

 
Naše rybky se už nemůžou dočkat … | … sněží a sněží, ideálně přes noc

Pischa nás vítá jižně orientovanými svahy, které se nám zdají spíše mírného sklonu. Po několikáte jízdě nám to připadá až trošku nuda. Ve spodni části hory je možné zajet do lesa, který je plný stop z doby, kdy sněžilo. Po několika celkem fajn jízdách dostáváme ale chuť podívat se i do sousední oblasti, ze které vybáráme Madrisu. Pěkné a slunečné počasí přispívalo k dobré náladě okořeněné pár pěknými sjezdy a světlem pro focení.

 
začínáme obligátním prohlížením mapky střediska, dále pokračujeme výjezdem gondolu na Pischa


hra na schovávanou fotografovi …

Po krásném počasí prvního a druhého dne nastává obrat. Předpověď hlásí husté sněžení a to se beze zbytku naplňuje. Ten den přijíždíme do Davosu od Churu a naším cílem je schovat se v lesích Parsennu. Okolnosti nám dovolují pouhou jednu jízdu, která byla ve znamení jízdy po kolena v prachu na neupravené sjezdovce. Vypadá to na slibný zábavný den. Po dojezdu k hlavní gondole se ale dozvídáme, že máme útrum. Je vyhlášen čtvrtý lavinový stupeň a až na jeden vlek na druhé straně hory, kam se namáme šanci vůbec dostat, celý Parsenn zavírá své brány. Nicméně čas na pár zatáček ještě zbývá, tak operativně řešíme situaci výjezdem vlakem do Davosu. Plán dobrý, realizace jiná. Sněží tak, že po deseti minutách jízdy se vlak zadrhává a do kopce mu to prostě nejde. Nejsme ani ve čtvrtině vzdálenosti a každou chvilku stojíme, čekáme, rozjíždíme se, pak couváme a znovu to zkoušíme dopředu. Čas se nachyluje a protože to vypadá, že se už nestihneme svézt ani jednou na Jakobshornu a auto máme zaparkované úplně na druhé straně hory, vytahujeme další operativní řešení. Vyskakujeme ze stojícího vlaku oknem a mizíme v lese po svých odkud se mírným sjezdem dostáváme zpět do Klosters.

 
Petr a Mara klouzající, prášicí … foto by Brouk


Petr obhlížející terény v Madrise

Den jak sen, sněhu po kolena, hory a další okolnosti nám však umožnili všeho všudy jednu jízdu 😉 Ale atmosféru to mělo. Pro příště každopádně víme, že v Davosu se dá určitě maximálně pojezdit za každého počasí.

Pár praktických informací:

  • Oficiální web střediska: www.davosklosters.ch
  • Spojení z Prahy – 677km / 6,5 hod.
  • Ubytování – k dispozici je celá řada výhodných balíčů pro různé typy návštěvníků na domovských stránkách DavosKlosters.ch.
  • Akce 2009 – v Davosu se letos pořádá druhý ročník otevřeného freeridového závodu “Czech Freeride Open”. Součástí jsou další přidružené akce. Více informací na SNOWFEST

 

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů