Zemřel pionýr extrémního snowboardingu

30.4.2004
admin

Autor: redakce


sjezd stěny Triolet; foto by Phillipe FragnolDlouho před tím než se začal x-trémní snowboarding vyznačovat ježděním před TV audiencí, zde byl jednoduchý starý extrémní snowboarding, který neznamenal nic jiného než, že pád znamenal smrt. Žádné kamery, davy diváků a šeky, jen hrstka jezdců s nekontrolovatelnou touhou posouvat snowboarding na úroveň, nejen v tehdejší době, z oblasti snů a bujné fantazie.


Do téhle skupiny jezdců patřil i francouz André-Pierre ’Dédé’ Rhem, jehož legendární kariéra skončila ve středu 20. dubna 2004. Po silném sněžení, kterým se navrátila zima do Alp, byl stržen lavinou v oblasti ledovce Toula na italské straně Mont Blancu, při sjezdu velmi prudkého žlebu pod Point Helbronner. Se svými třemi kamarády se nacházeli ve výšce 3 460 m, když se s ním utrhla desková lavina, která jej vzala celým žlebem, který končil skálama.
 
Dédé se narodil v Chamonix a vyrostl ježděním a lezením v oblasti. Tenhle človíček byl ale především znám úctyhodnými prvosjezdy nejprudších stěn v Alpách, Macho a Diablo kuluáru na Mont Blanc du Tacul.


V roce 1995 Rhem si se svým kámošem Rubym připsali na vrub svých úspěchů také prvosjezd absurdně prudké a exponované severní stěny Aiquille du Triolet, stěnu, která jako kdyby se z dálky podobala obličeji ďábla. Tento neuvěřitelný počin byl také zaznamenán fotografem Philippem Fragnolem, viz. náhledové foto. Ruby a Dédé se také uskutečnili jeden z prvních pokusů o sjezd Mt. Everestu, který však kvůli nepřízni počasí nakonec nevyšel.

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů