Pod Ortlerem

21.2.2014
marek
Sulden_01

Je polovina února a někteří z nás dostávají teprve první příležitost vyrazit za sněhem. Je to neuvěřitelný, ale je to tak. Na domácích kopečkách není zhola nic a za prašanem je to nejblíž šest hodin jízdy. S omezeným počtem tří dní jedeme tedy na předpověď a vybíráme co nejlepší místo určení na základě vyhodnocení požadavků: základ min. 150cm, předpověď prašanu, možnosti jezdit lesy a to vše nejdále osm hodin z Prahy. Čím blíž, tím lépe, ale letos je sever Alp tak špatný, že je třeba vybírat místa v jižní části; jižní Rakousko, Itálie, jihovýchodní Švýcarsko. I na základě toho času aktuálního doporučení od kámošů, vyrážíme na jistotu do italského Solda v Lombardii, v regionu jinak zvaném Jižní Tyrolsko na pomezí Rakouska a Itálie. Solda je italský název pro známější označení Sulden, vesničky vysoko v 1900m, kde okolní vrcholy atakují čtyř tisícovou hranici.  Oblast Ortler v srdci národního parku Stilfserjoch/Passo dello Stelvio je obklopena hned 14 třítisícovými vrcholy včetně nejvyšší hory Jižního Tyrolska – Ortleru (3905 m n. m.)

Středisko je tvořeno třemi navzájem od sebe poměrně vzdálenými lyžařskými areály propojenými skibusem. Z dolní stanice lanovky 1950m se za půl hodinku můžete dostat až do výšky 3200 metrů. Lehce si spočítáte, že prakticky bez velké námahy, za pomocí lana, máte možnost si dát sjezdy s docela slušným převýšením. V době naší návštěvy pro nás tato variant, vzhledem ke sněžení, zůstala na úrovni teorie a koukání na onu stěnu přes údolí … když zrovna na chvíli bylo vidět. Nebylo nám to ale vůbec líto. Po celou dobu jsme jezdili v lese s takovým množstvím sněhu až jsme se rozpomenuli na kanadský hvozdy. Vysoká nadmořská výška a velké převýšení tu spolu s jedinečnými přírodními podmínkami vytvořili skvělý místo pro freeriding. Nám vše vyšlo nad očekávání, celé tři dny jsme si výborně zajezdili a prašan užili. Sulden nás okouzlil, tichá osada vysoko v horách bez davů a vyhrávání rakouský diskotéky na lesy, nemá chybu.

Jistě ne náhodou si Sulden vybral proslulý horolezec Reinhold Messner, který zde zřídil své muzeum Messner Mountain Museum. To bylo v době naší návštěvy bohužel zavřené.  Otevřeno je od března do listopadu. Další důvod proč se do Suldenu brzy vrátit.

 

Web střediska >
Google mapa >
Vzdálenost z Prahy: 712km, 7h

 

 

Komentáře

komentářů