Jeremy Jones: Jak v horách pracovat s faktorem času

5.2.2015
marek

01 copy

Čas
Čas hraje v horách často velmi kritickou (důležitou) roli. Níže uvádím jednoduchý příklady, kdy je potřeba věnovat času zvýšenou pozornost a tím snížit rizika při pobytu v horách. Jsou to příklady brané větší optikou, které nenahradí analýzu nebezpečí konkrétního svahu, ale můžou vám pomoc rozhodnout se, kdy plánovat výlet do backcountry.

 

Čas během roku
Backcountry je obecně nebezpečnější od listopadu do února. Delší dny na jaře dávají sněhu víc času si sednout. Běžně existence “slabé vrstvy” ve sněhu zavře na počátku sezóny exponovanější terén. Malá lavina na počátku zimy může být nebezpečnější o to víc, když vás protáhne přes kameny. Je zbytečný hrát si na hrdinu na počátku zimy a zranit se než přijde jaro. Čas pro nejlepší lajny je březen, duben, květen a často i červen. Na začátku sezóny posilujete hlavně nohy.

 

Čas během dne
Obtížnější sjezdy jezdím nejraději  zrána při pěknym počasí. V případě, že se něco přihodí ráno, máte celý den na záchranou akci. Vyvrknutý kotník nebo zlomená noha v deset hodin ráno představuje zanedbatelnou akci, ale stane-li se to samé při západu, rázem se celý výlet může proměnit v život ohrožující, protože pravděpodobně budete muset přečkat noc v horách. Ježdění ráno je taky důležitý kvůli stoupající teplotě, kdy natávají převěje, který se můžou utrhnout a lavinové nebezpečí je celkově vyšší, častěji padají kameny a vy vydáváte víc energie v žáru dne než ráno.

hory

Čas po posledním sněžení
90% lavin se stane 24hodin po sněžení. Pokud napadne víc než 30cm, dřív jak za dva dny vůbec lavinový nebezpečí neanalyzuju. První den po sněžení jednoduše čekám, že se může utrhnout cokoliv a dávám si volno. 

 

Čas v horách
Není náhrada nad čas v horách. Potřebnou znalost pro bezpečný cestování v horách vám dá především lavinový kurz. Pokud chodíte do exponovanýho horskýho terénu (serious terrain) teprve pár let, jste pořád začátečníci. Najděte si mentora alespoň s patnáctiletou zkušeností v horách. Ptejte se, pozorujte a poslouchejte. 

 

Čas na cestě
Nejhorší zranění se mi vždycky stala na začátku akce, kdy jsem paralyzován vlastním nadšením a tlačim na pilu. Když se podívám zpětně na těch šest let natáčení trilogie Deeper, Further a Higher uvědomil jsem si, že všechny nejhustší lajny se mi povedly sjet mezi patnáctým a pětadvacátým dnem v horách.

 

Foto: Michal Brouček, AK

Přeloženo z originálu
http://www.jonessnowboards.com/Jeremy-Jones-Backcountry-Safety.html?debut_page=@1835

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů