Inteligentní sonda Avatech SP1 změří strukturu sněhu

4.2.2015
marek

 

Inteligentní sonda, která sdružuje data svých uživatelů o sněhové pokrývce napoví, kde je bezpečné jezdit ve volném terénu.

Současné využití nástrojů lavinové bezpečnosti je často omezeno samotným uživatelem. Chcete-li zjistit, zda je ten který svah bezpečný pro sjezd, vytvoříte lopatou nebo sněhovou pilou sněhový profil, kde uvidíte vrstvy sněhové pokrývky. Tento proces může trvat až 45 minut.

Problém: Je třeba teoretický, praktický výcvik a zkušenost k tomu, abyste rozuměli tomu, co vidíte. I tak máte data pouze o stavu jedné lokality. Další bezpečnostní zařízení  jako airbagy a Avalungy zlepšují vaše šance na přežití poté, co jste v lavině, ale nepomůžou jí předejít.

To je právě čas, kdy je sonda  Avatech SP1 jako vhodný nástroj poskytující databázi sněhové pokrývky generovanou na základě vstupů jejich uživatelů po celém světe. Tyto informace vám můžou pomoci při rozhodování s cílem eliminovat utržení laviny na prvním místě.

Takto to funguje. Sonda  je vybavena senzory, které shromažďují údaje pokaždé, když ji zapíchnete do sněhu. Ve špičce sondy se nachází hlavní digitální senzor; několik optických senzorů hloubky, včetně dálkoměru a akcelerometru. V rukojeti SP1 je sklonoměr a GPS.

Senzory společně zaznamenávají vrstvy sněhová pokrývka, a to i zlomky milimetru silné. Sonda pak posuzuje hloubku, úhel sklonu, orientaci svahu, zeměpisnou šířku, délku a výšku v každém bodu měření vyhodnocuje náchylnosti daného svahu k lavině. To vše automaticky a nezávisle na dovednosti a zkušenosti uživatele s vyhodnocováním sněhových podmínek. Přesto to ještě neznamená, že byste měli zamířit do backcountry bez nějaké formy lavinového školení.

Sonda okamžitě přenáší a shromažďuje data na webovém portálu AvaNet prostřednictvím telefonu. Tam jsou data shromažďována, analyzována a organizovany během několika vteřin. Tyto informace jsou pak k dispozici všem dalším předplatitelům.

V databázi si pak můžete setřídit statistiky podle nadmořské výšky, umístění, orientace a datumu a tak podobně. Řekněme, že jedete na víkend do Rogers Pass, BC. Je-li dostatek lidí používající sondy Avatech, můžete zkontrolovat zanzamenané sněhové podmínky a rozhodnout se, který svah vypadá nejbezpečnější ještě předtím, než opustíte domov.

Sonda byla vyvinuta spolupráci studentů Massachusets Instittue of Technology a Rhode Island School of Design, prověřena 50 testovacími  partnery v šesti zemích, včetně Colorado Avalanche Information Center, Montana State University, Chugach Powder Guides, a lyžařskýma patrolama po celých Spojených státech a Kanadě.

Profi verze SP1 byla uvedena na trh  na podzim minulého roku za 2249 dolarů. Na podzim 2015 představí Avatech verzi pro obyčejné spotřebitele, která bude pravděpodobně stát asi 500 dolarů plus poplatky za předplatné. Rozdíl mezi těmito dvěma bude v uživatelském rozhraní aplikace.

www.avatech.com

 

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů