S volnou patou po dvacáté

29.4.2014
adam

Necelé dva tisíce telemarkistů z celého světa se již po dvacáté sjely v prvním dubnovém týdnu do italského Livigna, aby zde oslavily konec sezóny a zároveň i kulaté narozeniny nejslavnějšího telemarkového festivalu světa – La Skieda.

Zatímco v Praze kvetly narcisy, v Livignu to vypadalo jako uprostřed zimní sezóny. Bylo sice krásné počasí, ale rozhodně vás nečekalo žádné ježdění na firnu a na severních svazích leželo i dostatek prašanu. Jo, v Čechách to letos byla nejhorší sezóna za posledních 10 let, ale třeba východní alpy měly letos pravý opak.

 

Trocha historie …

…nikoho nezabije. La Skieda vznikla před 20 lety, ale nekoná se každý rok. Drobný rozkol v pohledu organizátorů dal vzniknout dvěma festivalům, které jsou vesměs jeden a ten samý. Nicméně, každých pět let je La Skieda – trochu hoch akce a mezi tím probíhá Free Heel Fest, rozdíl nepoznáte. Letos tedy La Skieda a 20 let navrch!
Telemark zažívá v posledních letech především v Itálii docela boom, ale nebýt Rakušana Arno Kleina, který v Livignu nemohl chybět, tak by to byla opravdu jen zábava pro pár nadšenců. „Jako u všech lyží se i u telemarkových zlepšilo vybavení – především boty. U nás v Rakousku je velmi silná sjezdařská tradice, ale i tam profesionální lyžaři zapojují telemark do své kondiční přípravy. To před deseti lety nebylo.“ Říká nestor novodobého telemarku.

Spoustu akcí

La Skieda je nabytá akcemi, které jsou především o sdílení zážitků s ostatními. Jak už jsem psal mnohokrát, současná telemarková komunita, nejvíce připomíná snowboardovou tak před 20 lety, takže jsou všichni úplně normálně v pohodě a moc to nehrotěj. „Na festivalu La Skieda jsem poprvé v životě a je to zatím ten nejlepší festival, na kterém jsem letos byl. Nejvíc se mi líbila celodenní túra na lyžích nazvaná Transumanza, která vedla údolím Val Federia s devíti zastávkami a byl jsem moc rád, že jsem se ji mohl zúčastnit.“ Popisuje svůj největší zážitek freeheeler z Norska jeden z highligtů letošního festivalu. Samozřejmě nemohla chybět ani oblíbená Trepallina Party, kdy se do údolí Trepalle sjelo 1 800 lidí, aby si pod širým nebem dali oběd a společně si zatancovali (pro mě jednoznačně jeden z nejsilnějších momentů celého týdne.)
Třetí společenskou akcí byla fire party, která se letos nově konala v Chestelu s jasným programem – oheň – hudba – jídlo – pití.
Poslední den patřil, jako už tradičně, závodu v dobovém oblečení „Tenhle závod máme každý rok. Lyžaři si oblečou staré svetry, někteří dokonce jedou na dřevěných lyžích. Porota hodnotí jejich styl, skoky i celkový outfit. Ale hlavně je to zábava.“ Shrnuje hlavní speaker celého festivalu poslední akci na sněhu. Ten samý den proběhla už společná večeře pro všechny v místní sportovní hale. Děkovalo se, vzpomínalo a hlavně pařilo.

Backcountry

Svoji kapitolou jsou každodenní ,,excursions“ s místníma guidama za 5 éček. Vždy je možnost si vybrat mezi dvěma náročnostmi, večer se zapsat a ráno stát v 8 u lanovky. Za celý týden je dohromady 28 vejšlapů a vždycky to stojí za to, o čemž nejvíc svědčí fotky.
Letošní La Skieda opět lámala rekordy, ostatně jako každý rok, ale pokud chcete volnou patu zkusit, tak za rok neváhejte, na jarním sněhu je to učení rozhodně zábavnější (každý den jsou zdarma kurzy s instruktorem). Navíc vám zapůjčí kompletní výbavu v rámci testování. Pokud máte děti, tak je vezměte sebou, protože na ně čeká jeden z nejpestřejších programů – od učení prvních oblouků, přes závody až po noční bivaky. S bezpočtem společenských akcí si nedovedu představit lepší zakončení sezóny.

Special thanks to La Skieda Crew and Fabio Borga

www.skieda.com

Pokud Vás nebaví číst, můžete si pustit reportáž Anny Konigmarkové z ČRO >>> 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů