Chata na konci světa

19.3.2013
Brouk

 

Pohádková roubenka z roku 1846 zapadlá doslova na konci světa patří mezi klenoty Krkonoš. Chata má kuchyň a společenskou místnost s vybavením pro běžný provoz. Pokoje jsou zařízeny v turistickém duchu a vše potřebné zde najdete. Dá se sem jet jak s rodinou s dětmi nebo s partičkou a případně pořádně zakalit. Asi nejvíc na tomhle místě je probuzení s výhledem přímo na Sněžku a pocit že jste na horách úplně sami.

Ideální poloha pro freeride se ukáže hned u prvního sjezdu k chatě. Na jednu stranu se lanovkou dostanete na Hnědý vrch a současně máte možnost vyrazit na výšlap po turistické stezce, vedoucí pár metrů nad chatou. Cesta vede buď k Lyžařské boudě nebo se nabízí lepší, ale delší cesta směrem k Výrovce, kde je asi nejzajímavější terén z dalekého okolí. V klídku se dá dojít s prknem na batohu k hospodě Na křižovatce. Pro prknaře je nejsnadnější sjezd lesíkem z Liškčí hory dolů k Jelením loukám, odkud se dá cca za hoďku a půl vrátit přímo k chatě. Kdo nechce šlapat, může sjet přímo k lanovce v Peci p/Snežkou. Další vynikající terén v dosahu se dá najít na protějším kopci na Růžové hoře, kam se celkem snadno dostanete z pece. Při dobrých sněhových podmínkách je to parádní svezení, kde najdete nejrůznější terény od louček až po lesíky s dojezdem pár metrů od lanovky na Růžohorky.

Na chatě “Na konci světa” kde se natáčel v polovině osmdesátých let známý televizní seriál seriál “My z konce světa”. Natáčení si dobře pamatuje místní správce chaty.

Povolené trasy pro freeridy –  KRNAP:

  • Pec pod Sněžkou – po červené výstup do Modrého dolu – zimní tyčovaná cesta Modrým dolem k Výrovce – po zelené přes Richtrovy Boudy sjezd – Pec pod Sněžkou (varianta s odbočkou na červenou na rozcestí u Richtrových Bud do Zeleného dolu nebo na červenou Železnou stezku)
  • Pec pod Sněžkou – po modré do Obřího dolu, výstup do sedla pod bývalou Obří boudou – po červené přes vrchol Sněžky – dolů po žluté k horní stanici lanovky na Růžové hoře – sjezd průsekem pod lanovkou – dolní stanice lanovky – po žluté na zelenou do Bukového údolí – Pec pod Sněžkou

Chata na konci světa na Facebooku

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů