Recenze: Ponožky Columbia

19.10.2010
admin

Autor: pospecz

Hlavně klid a nohy v teple a bude to dobrý. Tahle hláška v sobě skrývá hodně pravdy. Odřené nohy spolehlivě zkazí sebelepší zážitky z výletu, přebijí krásné počasí, dokonalý sníh i dobrý pocit z posledního modelu lyží nebo prkna. Ponožky jsou právě tím místem, které je v nejtěsnějším kontaktu s vaším vybavením a vaše nohy jsou nejnamáhavější částí vašeho těla během výletu. Chodidla máte jenom jedny. Vyplatí se jim tedy věnovat zvýšenou pozornost, na ponožkách určitě nešetřit a pečlivě je vybírat. Nám se do testu dostalo několik párů ponožek Columbia a shrnutí z ročního testování si můžete přečíst právě zde.

Funkce
Od dobrých ponožek se chtějí dvě zdánlivě neslučitelné věci. Předně by neměly nikde dřít, měly by být pohodlné, dobře odvádět pot a nekrabatit se, zároveň by ale měly poskytovat nohám dost pohodlí v podobě rovnoměrné vrstvy materiálu, aby se kůže na kloubech při několika tisíci posunech v botě během túry nerozedřela.

 

Kam ale s potem? Ani skelety, přeskáče nebo snb boty nemají žádné větrací póry, kudy by pot odváděly ven, ten se proto kumuluje ve vnitřních botičkách a ponožky jsou právě prostředníkem tohoto transportu. Od dobrých ponožek se proto čeká vynikající transportní schopnost se zachováním relativního pocitu sucha s požadavkem absorpce zápachu. Těžká to volba.

Produkty
Měli jsme k dispozici následující modely z řady 2008 určené pro zimní sporty: Cascadian Ski Socks, Snowblast Ski Stocks a Powder Flex Snowboard Socks, vše vždy v několika párech. Vše v cenových relacích od 399.- do 599.- Kč.

 

Materiál
Základem každé dobré ponožky je její střih a materiál. Columbia sází podobně jako mnoho jiných předních výrobců ponožek na Merino vlnu,  klasický přírodní materiál, který má sám o sobě velmi dobré vlastnosti pro zimní sporty a pobyt v přírodě vůbec. Posuďte sami. Merino vlna:

  • je přírodní a obnovitelná
  • je lehká
  • dýchá
  • chrání před větrem
  • odpuzuje vodu
  • je příjemná na kůži
  • redukuje zápach
  • nezašpiní se
  • je odolná.

Columbia sází na poměr od 36 – 40% vlny, zbytek tvoří acrylic vlákna, elastan, polyamid a viskóza, vše variuje od modelu a předpokládanému způsobu využití.

 
Střih
Nejpropracovanější střih mají bezesporu Powder Flex Snowboard socks, které mají plochými švy oddělenou a propracovanou oblast nártu a holeně tvořenou odlišným pletením materiálu od ostatních částí. I další modely se pyšní tvarováním okolo paty, tvarovanou pleteninou  nártu a oblasti prstů a elastickým vyztuženým límcem, který udržuje ponožku na holeni v konstantní poloze tak, aby nesjížděla. Krom zmiňovaných Powder Flexů nenajdeme ani jeden zbytečný šev navíc, což eliminuje zvýšené riziko oděru kůže. Celkově bez designových vychytávek, zaměřeny na funkčnost – do bot se vám většinou nikdo nedívá, tak proč taky. Výška ponožek je poplatná standardním podkolenkám, nad botami tak zbývá stále dost místa, zároveň se vám ponožka nezařezává do podkolenní jamky a neškrtí. Ponožky dobře drží na noze a nesjíždí, díky absenci strečových dílů ale bude nutné si pohlídat opravdu správnou velikost, aby nedošlo ke krabacení na chodidlech v případě propocení.
 

Výběr a chůze
Při výběru bude nutné dopředu počítat s profilem výletu nebo aktivity, komfort při šlapání do kopce vždycky záleží na i okolní teplotě. Do nižších teplot se dobře osvědčily Snowblast Ski Stocks, které pro množství materiálu mají velmi dobré termoizolační schopnosti. Budou velmi dobrou volbou i pro sjezdově zaměřené lidi, kteří šlapou po svých jen pár stovek metrů od vršku lanovky, aby se dostali do vyhlédnutého žlabu.  Do jarních teplot pak budou dobrou volbou Cascadian Ski Socks, které jsou tenčí a hodně vysoké na holeni, takže se hodí i pro použití bez kamaší přímo pod vrchní vrstvu– nebude vám zima na kolena. Powder Flex Snowboard Socks jsou pak dobrou volbou pro vyšší teploty a krátké výlety díky své tenkosti. Na delší túry je ale nemohu příliš doporučit, protože tloušťka nestíhá absorbovat velké množství potu.

Praní a údržba:
Merino vlna má ráda šetrné zacházení, proto je ideální prát ponožky v prášku určeném na vlnu. Pakliže vás nebaví prádlo příliš třídit  jako v mém případě, bohatě postačí klasický prášek a 30° Celsia v pračce na nějaký šetrný program bez aviváže. Připravujete se ale tak o trvanlivost vlny.

Laviny wwwerdikt:
Po dvouletém používání ve všech typech teplot a nadmořských výškách ponožky stále drží svůj tvar a zachovávají si funkčnost, neprodírají se, ani se nedrolí na namáhaných místech. Po dlouhodobém používání příliš nesmrdí a při běžných výletech v rozsahu okolo pěti hodin zcela spolehlivě plní svou funkci. Ideální pro zimní měsíce a teploty okolo bodu mrazu a pod ním. V tomto prostředí budete mít nohy jako v bavlnce a v klidu se budete moci soustředit na jízdu dolů a na zážitky z výletu. Budete bez odřenin a puchýřů.

 

V jarních měsících a túrách náročnější povahy v rozsahu osmi hodin a víc, kdy strávíte chůzí a lezením do kopce ve vysoké teplotě podstatnou část svého výletu, kdy se nohy doslova koupou ve vlastním potu, naráží ponožky na vlastní technologický limit v absorbci potu a sem tam nějakáýproblém může zahrozit. Pro tento druh pohybu ale ani ponožky v rozsahu střední cenové relace nejsou určeny a nemůžeme od nich v tomto ohledu chtít zázraky. Za své peníze tak dostanete vyvážený poměr cena/výkon, ponožky jsou určeny pro široký rozsah běžných zimních aktivit a budete mít jistotu, že když se někde zujete po vícedenním ježdění z bot, ostatní si od vás nebudou s úšklebkem odsedat.

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů