Seriál: Lavinové příhody II.

4.1.2010
admin

Autor: lidé&hory


24. 1. 2008 Wasserkar-Gaislachkogel (jižní část Ötztálských Alp a Stubaiské Alpy)

Dva osmnáctiletí nezkušení polští lyžaři bez lavinových vyhledavačů se rozhodli sjet z vrcholu Gaislachkogel (3056 m) volným terénem svahem se sklonem 40° s expozicí S-SV-V. Při příčném přejezdu strmého svahu ve východní expozici odtrhli 15 m širokou a 70 m dlouhou lavinu (výška odtrhu 20-80 cm). Jeden z lyžařů byl zasypán úplně, druhý jen částečně. Tento druhý mobilním telefonem přivolal Horskou službu. Akce byla tak rychlá, že již 15 minut po oznámení byl zasypaný vyproštěn z 1 m hloubky ještě živý, ale dva dny potom zemřel v nemocnici.

Analýza případu:

  • východní část svahu, sklon 40°+,
  • stupeň lavinového nebezpečí 3,
  • zvláště nebezpečné expozice svahů SZ-S-JV.

Příčina laviny: Sesuv vrchních vrstev větrem navátého a upěchovaného sněhu po velmi slabé vrstvě starého prořídlého nebo tzv. pohyblivého (plovoucího) sněhu.

 

26. 1. 2008 Rostizkogel (jižní část Ötztálských Alp a Stubaiské Alpy)

Pár minut před jednou hodinou odpoledne přichází na Horskou službu oznámení, že z Rostizkogelu (3394 m) v zadní části údolí Pitztal sjela lavina. Ta zasypala horského vůdce, který byl na túře se třemi velmi zkušenými kamarády – všichni sjeli jednotlivě s odstupy část svahu a čekali na svého vůdce na bezpečném místě pod skalní stěnou. Lavina je proto nezasáhla. Po zastavení laviny po 15 minutách kamarádi horského vůdce vyprostili z hloubky 1 m v bezvědomí. Přesto po několika dnech zemřel.

V tomto případě byli všichni účastníci zkušení a vybaveni veškerou potřebnou výzbrojí pro skialpinistické túry. Šířka laviny byla 20 m, délka 300 m, výška odtrhu 5-40 cm.

Analýza případu:

  • jihovýchodní svah,
  • sklon 40°,
  • stupeň lavinového nebezpečí 2,
  • zvláště nebezpečné
  • expozice svahů SZ-S-SV.

Příčina laviny: Sesuv vrchních vrstev větrem navátého a upěchovaného sněhu po velmi slabé vrstvě starého prořídlého nebo tzv. pohyblivého (plovoucího) sněhu.

3. 2. 2008 Kumereralm (Kitzbühler Alpen)

Tato nehoda může být označena jako extrémní smůla. V lyžařském areálu Scheffau v Kitzbühlských Alpách ve výšce 1400 m vjel německý lyžař v zatáčce na hranu sjezdovky, přičemž mu vypnula lyže a on nešťastně přeletěl na malý svah pod ním. Tím uvolnil lavinu o délce 70 m, šířce 20 m a výšce odtrhu 10-20cm. Byl stržen a totálně zasypán ve 40 m vzdálené muldě. Pochopitelné v tomto případě je, že nebyl vybaven lavinovým vyhledávačem. Velmi krátce nato dorazilo na místo několik členů záchranné skupiny a během 30 minut sondování se ho podařilo vyprostit z 1,5 m hloubky.  Byl okamžitě vrtulníkem transportován na kliniku do Innsbrucku, kde ještě týž den zemřel.

Analýza případu:

  • jižní svah, sklon 35°,
  • stupeň lavinového nebezpečí 2,
  • zvláště nebezpečné všechny expozice svahů.

Příčina laviny:

  • Silnější ochlazení v důsledku příchodu studené fronty, napadlo více než 15 cm nového sněhu, který působením severozápadního větru vytvářel na  závětrných svazích převěje a naváté sněhové vrstvy, které se nespojily se starou sněhovou pokrývkou.

 

____________________________________________________

připravil: Ing. Jaromír Charvát ve spolupráci s LWD Tirol
foto: archiv LWD Tirol

Seriál vyšel v tištěné podobě v časopisu Lidé&hory

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů