Marmot Basin – Podzimní sněhová nadílka v Kanadě

1.12.2009
admin

Autor: Lukas

Během listopadu zde napadlo rekordních pět metrů sněhu a například Whistler otevřel o 12 dní dříve než plánoval. Podobně jako u pobřežních Costal Mountains jsou na tom i vnitrozemní Rocky Mountains. Středisko, které ne jenom v Rockies, ale v celé Kanadě zahájilo vítězně sezónu bylo Marmot Basin Mountain. Už 11.listopadu napadlo přes 70 cm sněhu a za poslední týden k tomu připadlo dalších 80 čísel. To by byl postačující důvod středisko navštívit.

 

 

Foto: Whistler Blackcomb. 11. Listopadu, Doug MacFarlane

 

 

Marmot Basin se nachází uprostřed kanadského národního parku Jasper, patřícího do seznamu přírodního dědictví UNESCO. Lokace je to opravdu nádherná s nekonečnými, ohromnými horskými štíty. Marmot je nejsevernějším lyžařským střediskem Rocky Mountains. Nejlépe se tam cestuje z Calgary (342 km) nebo z Edmontonu (314 km). Pro představu velikosti střediska se Marmot Basin chlubí převýšením přes 900 metrů, najde se zde 86 sjezdovek na sedmi kilometrech čtverečních s osmi lanovkami, které vás dopraví ke třem hroským štítům až do výšky 2601m (Marmot Peak). Za osm milionů dolarů zde letos postavili nejdelší čtyř sedačkovou lanovku v Kandských Rockies. Lanovka měří 2.3 km a překoná 600 metrů převýšení.

 

 

 

 

Foto: Mapka středika – Marmot Basin a

 

horské městečko Jasper v národním Kanadském parku, hned vedle Marmot

 

 

Marmot Basin jsem navštívil třetí víkend v listopadu s tím, že jsem celý týden nadšeně sledoval každý nový centimetr čerstvého prašanu. Cesta do střediska z Edmontonu trvala přibližně čtyři hodiny. Tato lokace je klidným místem s minimální návštěvností – a to z několika důvodů: vzhledem k poměrné delší vzdálenosti od větších měst a vzhledem k tomu, že se nachází v provincii plné farmářů a kovbojů :).

 

 

 

Foto: Panorama vrcholu Marmot Peak

 

 

Do střediska jsem dorazil v sobotu v poledne, přivítalo mě plné parkoviště místních zemědělských tracků. Byl jsem nemile překvapen, ale jen do té doby, než jsem vyjel zmíněnou novou čtyř sedačkou na jeden z vrcholů. Kolem mě se otevřely široké pláně s neporušeným prašanem. Nadšením jsem málem seskočil ze sedačky. Hned první jízdu jsem vybočil ze sjezdovky, abych letos poprvé zajel do zcela čerstvě napadaného prašanu. Cestou jsem si ovšem neuvědomil, že všechny sjezdovky jsou obstaveny červenými klacky a místy olemovány žlutým provazem. Jednoduše jsem se sám nachytal, a málem přišel o permici, všechna tato nedotknutelná místa, ať už jenom metr od sjezdovky, nebo dál v backcountry, byla totiž uzavřená. Při porušení tohoto nařízení by vám ski-patrols nekompromisně odebrali permici z důvodu odpovědnosti za bezpečnost. I když kanadské lavinové centrum (www.avalanche.ca) předpovídalo lavinový stupeň nebezpečí mezi druhým a třetím stupněm, o výletě mimo sjezdovky samozřejmě nemělo smysl s nikým diskutovat. Zbytek výletu jsem si holt užíval na sjezdovkách a občas sledoval, jak místní ski-patrols testují přilehlé kopce a odpalují na vrcholcích navátý sníh.

 

 

 

Foto: Zavřená horní sedačka

 

 

 

Na závěr bych shrnul, že Marmot Basin je středisko menších rozměrů, díky nízkým teplotám má sníh velice prachovou konsistenci. Poježdění je zde dobré, ale pokud se budete nacházet v těchto končinách, doporučil bych středisko kontaktovat a zjistit zda jsou off-pisty otevřené. K reportu přikládám pár dokumentárních fotografií a doufám, že se na Marmot ještě tuto zimu podívám a nafotím více akčních fotek ze slibovaného prašanu!

       

       

 

Foto: Pohled do údolí národního parku Jasper

Photo by Fredy   … pár zatáček na konec

 

 

V příštích dnech je naplánován výlet do Lake Louise v Kanadském Národním parku Banff!

We wish to thank Marmot Basin particularly Brian Rode and Megan Gibson.

 www.skimarmot.com

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů