SnowSearch blog: Konečně hory

16.2.2007
admin

Autor: Adam

Evropa je zabitá, “Ruská federace” nás příliš neláká a na Balkán nemáme dostatečně velký tým. Zbývá tedy Asie, která je extrémně drahá a Amerika, která letos zažívá nebývale dobrou zimu. Volba je tedy jasná a zbývá rozhodnout na jaké místo se v Americe přesunout. Na rychlo obvoláváme kamarády a zjišťujme situaci. Po několika dnech telefonování, analyzování meteorogickejch serverů a komunikací s jednotlivými resorty se rozhodujeme pro západní pobřeží. Vyřizujeme nezbytné formality a odlétáme do Seattlu, který se pro nás stane základnou pro objevování Cascade Mountains a Coast Mountains.

V následujících dnech a týdnech vám budeme přinášet zažitky z cest a reportáže z jednotlivých resortů a výletů do hor

Adam + Marek

         ________________________________________________________

Epizoda II. Konečně hory

Auto je spravený a my o 350 bucků lehčí. Frčíme si to do Alpentalu, což je home resort pro lidi ze Seattlu. Zase prší, ale tam někde nahoře sněží, všechno se zdá obracet k lepšímu.

u-rampa v Summit at Snoqualmie - ilustrační fotoPodřimuju zachumlaný ve spacáku, protože opravu topení jsme vzhledem k našemu budgetu museli oželet a najednou hrozná rána a tma. Z ničeho nic a přímo uprostřed dálnice v rychlosti kolem 120km. Chvilku nechápu co se děje, vybavuju si Horváthovu stórku o plechu, který uletěl z náklaďáku a přistál jim na předním skle, když jeli na Aljašku. S hlavou vystrčenou z okénka naviguju Marka ke krajnici. A tak zase stojíme v pangejtu a koukáme na trucky, které se ženou do hor. Snažíme se zavřít kapotu, která se z nepochopitelných důvodů otevřela a s pevným rozhodnutím do hor dojet, sjíždíme do Fall City  – naprostého zapadákova plného vraků aut a polorozpadlých domků u kterých se ani neodvažujeme zastavit. Objevujeme benzínku s malým servisem z které vylézá Ted. Típek, který jakoby vypadl z oka opraváři z filmu U – Turn, přináší kladivo a po pár dobře mířených ranách kapota doklapne a my pokračujeme do Alpentalu.

Prší a je mlha, ale nás už nic nemůže zastavit od prvního letošního ježdění. Odpoledne se roztrhne obloha a my se houpeme v rampě a chillujeme v parku, který se rozkládá na rozloze modré sjezdovky ve Špindlu. O tom jak je park dokonale vyšejpovaný i přes naprostou nepřízeň počasí ani nemá cenu mluvit.

V Seattlu prší, ale během zitřka má přijít studená fronta a sněžení. Připravujeme se na cestu do Whistleru – BC (Kanada) a těšíme se co nám auto zase připraví za překvápko. Pro jistotu jsme se dneska pojistili na odtah.

                    _______________________________________________________

 

Epizoda I.: Mt. Baker Banked Slalom a rozplynutí amerického snu 

 

Banked slalom na Mt. Bakeru je legendární snowboardový závod, který  jsme si naplánovali už v Praze, že to bude naší první zastávkou na naší Snow Search Tour.

Marek mě budí odporně brzy, lehce omámeni časovým posunem snídáme a nakládáme věci do Markova Subárka, které tu nechal po svých studiích. Před sjezdem na dálnici si kupujeme ve Starbucku kafe a pak už hurá na Mt Baker, kde se Banked slalom letos jede už po dvaadvacáté.

 

Na přední sklo bubnuje déšť, stěrače svoji práci nezvládají, stejně jako topení, které ještě nezačalo topit a divný smrad oleje ve mě vzbuzuje obavy, zda tohle auto, o kterém mě Marek už v Praze ujišťoval, že je naprosto v ,,cajku” zvládne naše cestování. Netrvá to dlouho a moje obavy se naplňují, stojíme u pangejtu a nechápavě na sebe koukáme. Ne. To není možné. Marek stále dokola otáčí klíčkem v zapalovači. Nic. 6 tisíc kilometrů, rozlámané záda z letadla, frustrace z nedostatku sněhu a my stojíme na dálnici 10 mil za Seattlem. Otvíráme kapotu, prší nám za krk a koukáme na utržený alternátor.

 

Obloha se časí, Banked slalom už nejspíš začal a mi koukáme na trucky, které se ženou do hor. Z letargie nás vytrhne místní šerif, který sice mile, ale s rukou na své osmatřicítce zjišťuje, co děláme u krajnice. Neklademe odpor, voláme odtahovku a během zpáteční cesty do Seattlu se v duchu loučíme s našim Americkým snem, který jsme si tak hezky v teplíčku domova naplánovali. Snu o tom, jak budeme starou károu dobývat americký hory.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů