Konečně sníh!?

22.1.2007
admin

Autor: mt

Momentálně se nad západním středomořím prohlubuje tlaková níže. Ta bude postupovat směrem na severovýchod a mraky s ní spojené jsou nacucané vlhkostí. Po dvou měsících také konečně proudí do střední Evropy chladnější vzduch ze severozápadu. Když se tyto dva meteorologické proudy spojí, vydatně padá. Výborně, konečně sníh!

Jaké můžeme předpokládat podmínky pro zimní radovánky? V Čechách si však na dobré ježdění, i kdyby napadlo přes půl metru, budeme muset ještě počkat. Vše je jako na počátku zimy, tedy bez základu. K ideálu daleko. Těžko čekat dobré sklouznutí bez toho, aby naše skluznice nepotkala kámen či kmen stromu. Už vůbec ne mimo značené tratě. Nakonec však při té bídě buďme rádi za jakoukoliv možnost sklouznutí!


Minulý týden se teplá fronta spojená s velmi silným větrem podepsala na kvalitě sněhu i v Alpách. Očekávejme podobné podmínky jako v Čechách v nižších střediscích a obecně v polohách pod hranicí 2000m.  Jeden by tehdy mohl předpokládat, že  zatímco dole prší, ve vyšších polohách musí přeci sněžit. Opak byl pravdou. I ve středních horských polohách totiž vydatně pršelo. Výsledek? Sníh v nejvyšších polohách, tj. od 2500 nahoru celkem dobrý základ. Nížeji pozor na kameny a jiné překážky.

Asi nejkozistentnější podmínky jsou k dispozici ve Švýcarsku viz. mapka sněhové pokrývky ve 2000m. I tak je to však dost bídné.  V Rakousku se průměr pohybuje v rozmezí od 20 – 70cm. Přes metr se to šplhá jen na ledovcích. Itálie velmi špatné. Francie, celkem dobrá nad 2500m, pod touto hranicí panují podmínky, jako všude jinde. A co se kvality sněhu týče? Doposavad mokrý firn na jižních svazích či led na severu s občasnými kousky prašanu, pohledem velmi přimhouřeného oka.

Co je třeba nyní sledovat? S radostnou informací o množství sněhu, které má přijít musíme brát úvahu zejména bezpečnost. S takovou historií sněhu a počasí znamená předpověď , kdy během pár dní můžeme v Alpách čekat opravdu velké množství sněhu, je potřeba vnímat z toho vyplývající nebezpečí. Své sehraje i lidský faktor, který netrpělivě očekává zimu již dva měsíce. Ať už se po tom, co to spadne, vydáte kamkoliv, nepodceňujte vaší bezpečnost! Sledujte aktuální a hlavně lokální lavinové zpravodajství. Ptejte se vlekařů a místních pracovníků ve střediscích, jaké podmínky panovali před sněžením a jak to vypadá “tam nahoře”, než nasednete na lanovku a necháte se vytáhnout do království bílých krystalků. V neposlední řadě kroťte své emoce a střízlivě vyhodnocujte situaci. Utrženost ze řetězu není nejlepší způsob, jak si bezpečně užít pro mnohé z nás prvních dní na sněhu. Neleňte a opraště své znalosti o bezpečném pohybu v horách v některým z níže uvedených článků.

Aktuálne z La Plagne, kde si náš redaktor Honcz našel minulý týden pár lajn. Krátký komentář k tomu; “toz jsem se vratil z Plani, resortik me prijemne prekvapil, takovej mensi Arlberg, spousta ruznejch zlabku a terenku v dosazitelnosti lanovek..a spousta starejch frantiku a anglanu, takze i dva tejdny po snehopadu se na severnich stenach naslo neco, co by se dalo s prihmourenim oka oznacit za poudreusse neige.”



       


       

 


Související odkazy





 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů