jarní ledovcová party v Söldenu

29.11.2006
admin

Autor: vítek

Od fronty, která právě přecházela nad Alpama jsme si slibovali poslední  letošní evropský prašánek. Ještě v noci jsme se potkali s Floraxem a ráno v pět jsme všichni startovali, aby jsme stihli východ slunce nad horama. 

     
all foto: Vítek Ludvík … Flo

Čas jsme měli skvělej, ale při výstupu z jížní strany kopce jsme si spletli vrcholky a místo nad severně orientovaným žlebem jsme se ocitli nad rozlámanou skálou. Na nápravu chyby už nebyl čas, protože slunce přetavilo prašan na jižních svazích na těžký sníh a s přibývajícím časem rostlo i nebezpečí lavin. Ještě před tím, než jsme sjeli  po vlastních stopách dolů, vytahl Robin z batůžku strašlivej kus uzenýho špeku od maminky. S tím, že je to lepší, než powerbar z něho začal odkrajovat tlustý plátky a živit se jimi. Flo se nechal zlákat a posnídal s Robinem. Pro moje, zeleninou rozmazlované bříško by to byl podraz. 

Doba pokročila. Nezbývalo, než zkusit severní stěny, které jsou přímo nad sjezdovkami ledovce, snadno přístupné po hřebeni od lanovky.

     
all foto by Vítek Ludvík … Flo  |  2x Robin Kaleta

Přesto, že lidí bylo na sjezdovkách už málo, nalákali jsme naším počínáním několik dalších a tak za chvilku nebylo kde se realizovat. Nejlepší kousek předvedl Robin na závěr dne. Při vjezdu do žlebu srhnul malou lavinu a svižně před ní ujížděl mezi odkrytými balvany. Jízdu zakončil parádním dropem při dojezdu na ledovec.

   
bez komentáře Robin Kaleta … foto Vítek Ludvík

Flo se celý den malinko motal a ježdění mu moc nešlo. Asi mu nesedl Robinův powerbar. Druhý den ráno byla otevíračka silnice do průsmyku na Grossglockner. Chtěli jsme být mezi prvními, aby jsme se pěkně prošli panenskými pláněmi na pásech, ale nevyšlo to. Nahoře už byla ve stopě  asi stovka rakouských horských myslivců. Než jsme se vykopali, zmizeli myslivci za vzdáleným hřebenem. Až tam jsme pak sledovali jejich stopu. Ta se začala ztrácet v mracích právě ve chvili, kdy jsme si začali vybírat trasu sjezdu. Ledový vítr, mlha a skoro nulová viditelnost se nám postarali o zábavu na další dvě hodiny. Dolů jsme se dostali, ale půlhodinový traverz k silnici metr hlubokou břečkou byl jeden z nejhorších zážitků sezony. 

 
   
výhledy a panoramata Robin a Flo … foto Vítek Ludvík

Tenhle den  nebyl zrovna důstojným zakončením zimy. Když jsme se dostali k autu, s radostí jsme se se sněhem rozloučili a oslavili to ve vířivkách v údolí.

Poděkování za podporu patří Sölden Tourismus


Související odkazy

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů