Bezpečně do backcountry v Grossarlu

17.3.2006
admin

Autor: david&lukas

Mlha nedovolovala rozhlédnout se po širokém okolí, ale pozitivní byl fakt, že i v těchto podmínkách jsme byli schopni najet do lesů a zahájit tak celkové příjemný pobyt v offpiste.

           

Grossarltal se profiluje jako rodinný resort a bylo nám oficiálně potvrzeno, že rodiny toto místo skutečně navštěvují pravidelně a s oblibou. Přiznám se, že mě charakteristika family zprvu moc nepotěšila. V kanceláři u hlavy turistické organizace jsme se navíc dozvěděli, že prakticky žádná backcountry v resortu neexistuje a že skuteční aktivní provozovatelé tohoto druhu ježdění si musí proklestit svou vlastni cestu lesem mimo resort – tedy bez služby kabinek, sedaček a vleků. Ovšem celý pobyt nám dokázal, že resort je nejen příjemným rodinným místem, ale také perfektním kompromisem mezi sterilním ježděním na sjezdovkách a backcountry.

           

Tak tedy co konkrétně o tomto kompromisu máme co říci? Výška resortu je 2033m a na Alpské poměry to je v podstatě středně vysoko. Gondoly spojují dvě údolí – Grossarl a Dorfgastein na rozsáhlém území 129.25 km2 nabízejícím dostatečný počet sjezdovek. A backcountry? – je dovoleno  jezdit prakticky všude v lesích kolem sjezdovek, které jsou relativně mírné co do sklonu a nabízejí jízdu mezi stromy a otevřených prostorách v jednom. Skutečným důkazem skvělého kompromisu je přístup do backcountry s velice malým úsilím bez dlouhých tůr. A to nejdůležitější, PRAKTICKY ŽÁDNÉ RIZIKO LAVIN. Bylo nám potvrzeno, že prakticky žádné laviny nemají a sklon svahu tomu skutečně odpovídal … při našem pobytu by se maximálně pohla větší mulda čerstvě napadaného sněhu na vzdálenost pár metrů. A sněhu bylo skutečně hodně. Ne že by v resortu nepoužívali stupně lavinového rizika. Nikdy bych si nedovolil jit do backcountry v době, kdy jsem informován, že bych se měl skutečne držet upravených svahů, ale přírodní podmínky a zkušenosti místních lidí svědčí o výrazném minimu takové životu rizikové situaci. My můžeme doporučit jeden ze tří oficiálních backcountry sjezdů, který vede na východ z vrcholku Fulseck (20033m) zcela mimo resort, měří 5 km a doveze vás skrze les bez šlapaní až ke kabince v údolí. Toto pohodlí platí i o západní části z vrcholku Fulseck, kam se dostanete do druhého údolí – Dorfgastein, kde vás otevřené lesejčky dovedou zpět do střediska.

Středisko také disponuje snowparkem s několika skoky a u-rampou. V naší přítomnosti park nebyl dokonale upraven, což zřejmě bylo  zapříčiněno celodenním sněžením.

Ke spokojenosti všech přispívá resort kvalitními stravovacími službami díky sedmi restauracím po celém resortu a technickou výbavou pro úpravu terénu všech sjezdovek. Cena za polévku je vždy levnější dole v údolí než na kopci a neměli jsme žádný problém si objednat česky neboť dobrou rakouskou polévku nám podaly dvě krásné slovenské modelky.

           

Unikátní akce, která se každoročně opakuje během jednoho týdne v březnu – již tento týden – je tzv. Ladies Day. Jde o celý týden určený pro ladies, které mají celotýdenní permanentku ZDARMA, když se ubytují v místních hotelech a zůstanou celý týden. Nutno dodat, že i během normálních dnů v sezóně je součástí ceny za ubytování také lístek za autobus, který vás doveze přímo do centra děni. Permanentka zakoupená v Grossarltal platí v celé lokalitě Ski-Amadé, kde je celkem 25 středisek.

           

Celý resort je klidným a vše nabízejícím místem užitečného kompromisu pro ty z vás, kteří nemáte moc zkušeností s jízdou v backountry a rádi byste začli v relativně bezpečném lese, nebo nemáte potřebné vybavení. Nebo jste již unavení namáhavými túrami do nedotčených míst a takový kompromis, kdy se více vozíte a méně šlapete vám stačí pro odpočinkovou dovolenou.

           

 
Středisko Grossarltal – statistika:

  • Nadmořská výška: 920 m  – 2427 m (Frauenkogel)
  • Rozloha střediska 129,25 km2
  • Lanovky:   4 gondoly
                    8 sedačkových lanovek
                    6 vleků
  • Cena permanentek:  1 den 35 Euro
                                  3 dny 99 Euro 

Odkazy: Grossarltal
              Mapa střediska

Thanks to: Thomas Winsperger, TOURISMUSVERBAND GROSSARLTAL

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů