lokalita: Konkordia, Švýcarsko

26.2.2006
admin

Autor: pospecz

 konkordiaplatz

Po bezmála jedenáctihodinové cestě dorážíme do městečka Betten, odkud se necháváme vytáhnout lanovkou na Bettmenhorn. Čeká nás sjezd na ledovec Aletschgletscher,  jehož mamutí rozměry berou dech. Je dost velké teplo a před námi tisíc výškových metrů na Mittelaletschbiwak (3013m), který se nám stane po příští čtyři dny domovem.

 

 

Bivak nacházíme za poměrně dramatických okolností okolo půlnoci. Cesta přes ledovec je nekonečná, baťohy na zádech stále těžší. Je to útulná a prostorná chatička, kterou je potřeba pořádně uklidit. Vysílačka, náhradní cepín, lano a skialpové lyže dávají tušit švýcarský cit pro detail.

 

         

 

Za dveřmi Geisshorn (3740m), našim cílem bude jeho majestátnější soused Aletschhorn (4195m), který nás po dvoudenním obléhání pustí jen na svůj předvrchol pro neuvěřitelné množství sněhu a trhlin na závěrečném hřebenu.

 

aletschhorn v mracích      aletschorn

 

Pohled z vršku na dlouhou dobu zastiňuje všechno, co jsme na horách doposud viděli. Uprostřed mladá paní Jungfrau (4158m), vpravo od ní se vypíná náš další cíl a její zhýralý přítel Mönch (4107m).  Konkordia.je to malé náměstí o rozměru asi dvaceti fotbalových hřišť vpravo dole. Rozum vyhrává nad emocemi a tak kvůli trhlinám posouváme nazutí lyží až pod vrcholový hřeben, který však pro svoji expozici poskytne zážitků až až. Tisíc výškových metrů parádního sjezdu na bivak zvládáme asi za dvacet minut.

 

vorgipfel 

Na bivaku je příjemně, jenže čas letí jako voda, kterou získáváme rozpouštěním sněhu na střeše, a nás ještě čeká druhá část výletu. Přesun na chatu Konkordiahütte a pokus o výstup na zmiňovaný Mönch, jehož jižní stěna vypadá, že by se dala sjet. 

 

jezero 

Ledovec po cestě vytváří neuvěřitelné scenérie, jinak ale šlapání po nekonečné pláni leze člověku dost na mozek…

 

         

 

Chata je umístěna na skále, asi sto výškových metrů nad ledovcem. Leze se k ní po dost vzdušném žebříku, který se v důsledku globálního oteplování za poslední století musel několikrát prodlužovat. Za posledních třicet let ledovec ustoupil asi o dvacet metrů.

 

 

Na terase chaty si dáme dvě pivka a chystáme se na zítřek. Nejdřív musíme dojít do sedla Jungfraujoch, odtud pak po místy exponovaném hřebeni až na vrchol Mönchu, kterého dosahujeme asi ve čtyři odpoledne. Má to tu výhodu, že jsme na vrcholu sami. Parádní den korunuje prudký sjezd v pravé části jižní stěny. 

 

na Jungfrau    hřeben Monch

 

 

Monch 

 

Pak už zbývá čas jen na závěrečné posezení na terase chaty, poslední pivko za poslední drobáky s výhledem na Kranzberg, jehož sjezd plánujeme na příští rok. Ráno nás čeká deset kilometrů roviny s výšlapem na Fiescheralp, odkud se přesuneme lanovkou zpátky do civilizace. 

 

 Kransberg

 

 

 

  

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů