Surfing život Madeira

8.11.2005
admin

Autor: honcz&mt

Po prvním letmém projetí ostrova křížem krážem velmi rychle nabydete dojmu, že jste snad objeli celý svět. Tu kousek jižní Ameriky při pohledu na bujnou vegetací porostlé horské štíty, někdy si zas připadáte jak na Novém Zélandu při procházení třetihorního pralesa podél zavlažovacích kanálů, tzv. levád. Některé části rozeklaných a strmých údolí vám zas nápadně připomenou oblasti Utahu a Colorada. To vše a ještě mnohem víc se nachází na portugalském ostrově Madeira. 

           

Prodloužené léto a čas očekávání velké zimy v Evropě jsme se rozhodli ukrátit právě zde. S pomocí skoro pana domácího Honczka prozkoumáváme v těchto dnech ostrov a jeho taje. Podél pobřeží projíždíme místa,kde by se snad trochu dalo zkusit svézt se po nějaké té vlně nebo se alespoň mrknout na ladné pohyby surfování zdejších mistrů. Přestože je Madeira známá svými surfovacími možnostmi, snad jako jedno z nejlepších míst v Evropě, pro našince suchozemského typu, lačnícího zkusit svézt se na vlnách mořských, to však není to úplně pravé pro první surfové krůčky. Pro začátečníky je rozhodně lepší letní surfová sezóna, kdy se sice dá surfovat prakticky jen na severním pobřeží a vlny nechodí tak často jako v podzimních až jarních měsících, nicméně pro začátek je velikost vln ažaž. Teď v listopadu jsou už vlny velké. 

          

Světlou stránkou ostrova a zároveň trochu nevýhodou je, že zde prakticky neexistují písečné pláže. I proto se Madeira vyhnula podobnému osudu jako například přelidněné  Kanárské ostrovy, na druhou stranu pro našince toužícího po nějakém tom svezení tu existuje pouze jediný kousek písečné pláže v Porto do Cruz, jinak je vlez do vody všude kamenitý a musíte si dávat pozor i na skály vystupující z moře..což pro začátečníka trávícího více času ve vodě, než na prkně, není úplně nejpříjemnější. Do toho je dobré trochu oceán okouknout, než do něj člověk skočí, leč občas vás může chytit proud a pak plavete na stejném místě třeba dvacet minut ve snaze dostat se k břehu, což je celkem deprimující. Holt platí pravidlo jako na horách a vůbec v přírodě vůbec-respect the nature. Ale nechceme vás odradit od případných začátků zde na ostrově, leč i místní se tu museli naučit..ale například Algarve je pro začátečníka určitě vhodnější. Úroveň surfingu je na ostrově dost vysoká a  lokálové jsou veskrze přátelští, což také není všude pravidlem. Místní surfová scéna není veliká a i když tu exisuje jeden shaper, co vyrábí prkna, surf shop ani půjčovnu boardů tu nenajdete, takže je lepší přivézt si vlastní nádobíčko.

        

 Nejznámějším surf spotem je Fajá da Areia, na severním pobřeží vedle Sao Vicente. To je také místo, kde jsou vlny prakticky po celý rok a také tu jzdí nejvíc lidí. Jardím do Mar je místem, který surfový server wannasurf.com zařadil do top 30 na světě, nicméně i teď v listopadu se může stát, že je oceán jako zrcadlo. Když ale přijdou vlny do Jardímu, jsou to opravdová monstra a tohle místo se již objevilo v několika surf časopisech světového formátu. Naproti zmiňované Fajá do Areia, kde se sveze i průměrný surfař, v létě i začátečník, je ale Jardím místem, kde se tvoří velké „tubes“ a zmiňovaný server ho doporučuje pouze pro profesionály nebo kamikadze. A tak nejlepším místem, kde se naučit jezdit na vlnách je Porto da Cruz se svou částečně písečnou pláží.

      

Ale jak již jsme psali, Madeira nabízí daleko víc, než jsou vlny a bylo by skoro hříchem strávit všechen čas v moři a nepodívat se do hornatého vnitrozemí, kde se nabízí výtečná pěší turistika po zavlažovacích kanálcích-levádách, rozeklanými bizarními horami a třetihorním pralesem Laurissilva, který pokrývá značnou část ostrova. Ale dost už bylo slov a nechme mluvit fotografie pořízené v posledních dnech…

        

 

Související odkaz

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů