KISS THE SWISS

15.6.2005
admin

Autor: pospecz

  Ingredience: kolo; dostatek opalovacího krému; obytný vůz; slunečná obloha; usměvaví turisté; prudké a exponované sjezdy; náročné výjezdy; kořeny; kameny; šotolina; asfalt; sníh; krávy; zvonce; salaše.

helvetia

 Všechno řádně promícháme, podusíme, přidáme koření v podobě potu, bahna, slz a krve, posypeme pravou švýcarskou čokoládou a dostaneme pořádnou MTB porci rovnou na talíř. Doporučujeme konzumovat nejméně ve dvou…

Přibližná mapka cesty

 Někde na trase Praha – Plzeň. Co jsem protentokrát zase zapomněl? Kola máme, oblečení snad taky, boty taky a helmu snad taky. Čeká nás ještě spousta dálniční nudy, takže na úvahy kam že to vlastně jedeme je ještě dost času. Jedno je jisté – potřebujeme se dostat někam na sever Švýcarska a odtud se pomalu přesunovat k jihu. Máme na celou tu srandu sedmnáct dní, takže času je dost.

klöntaler see     Typické stezky v horních partiích

 Bodensee. Pohled na nehybnou ranní hladinu jezera je jasným signálem koupačky. V plavkách jsme si všichni rovní a někteří rovnější, mrknu na sebe a je mi jasné, že bych v létě mohl dělat i něco jiného než jenom pořád jezdit na kole.

 Klöntaler see, Kanton Glarus. Jsme tu asi jediní cizinci, všechno lokálové, hory hodně travnaté,  zelené, všude plno krav a salaší. Značení cyklotras je vynikající, navíc se dá jezdit úplně všude. Dole je šotolina, hrozný krpály, nahoře vrstevnicové travnaté singletracky ve společnosti krav a okolních třítisícovek. Snídaně a večeře na dece u jezera.

Klausenpass

 

 Klausenpass, Kanton Glarus. Je po dešti, z mlhy se náhle vylupuje majestátní hřeben nasvícený zapadajícím sluncem. Zastavujeme na lehce ilegálním tábořišti a ve společnosti několika karavanů vychutnáváme další čtyři dny. Na druhé straně pasu jsme náhodnými svědky večerní modlitby místního farmáře.

Večer v Klausenpassu     Alte Sustenweg - cesta o šířce cca 1 m se klikatí až do sedla

 Susstenpass, Kanton Uri. Celou noc prší, nějak nám zatejká do auta. Venku je asi 5°C. Holím se na záchodě v místní hospodě a pozoruju rodinku v karavanu postaveném ze starého autobusu, ve kterém se topí v kamnech na dřevo. Na pohodu… My se pojedeme zahřát do sprch do kempu dole v údolí.

 Grindelwald, Kanton Bern. První turistický šok. Japonci, Amíci, Češi. První zákazy vjezdu kol. První šáhnutí na severní stěnu Eigeru. První konflikt s pěšíma, bohužel našima krajanama, ach jo. První pohled na Jungfrau. První nákup v Migrosu. Nocleh u staré lanovky není vůbec k zahození.

Klariden hochalpenweg - cca 2100 m.n.m    Krajina kde lišky dávají dobrou noc...

 Grimselpass, Kanton Bern. Genius loci. Přehrada pod námi je jako výjev ze hry Return to Castle Wolfenstein. Panoramatická cesta k ledovci, větrný kemping, počasí stále ideální. Šetříme síly na další dny.

 
 Aletschgletscher, Kanton Wallis. Královská etapa. Kilometrovým tunelem sloužícím jako turistická stezka ve výšce 2300m jsem ještě nejel. Uvnitř jsme zapálili svíčku u malého oltáře. Pohled na ledovec je ohromující, myslim že jsme našli ideální typ na zimu. Charakter ježdění stále stejný – nahoru šotolina, pak singletracky, dolu šotolina. Konečně nacházíme „bergkristalle“. Ze závěrečného sjezdu do údolí se mi ještě teď motá hlava.

Klöntalské salaše

 Sass Fee, Kanton Wallis. Konečná. Několik litránků červenýho vína z Migrosu na umělé trávě zdejšího hřiště, Laviny.cz crew na místě, mazec největší. Žraní okrasnýho městskýho salátu, kličkování mezi elektromobilama a ostatníma vykalencema. Kalné dopoledne, po šestnácti dnech zažíváme, jaké je to spát zase v posteli. Celodenní zewling končí otočením klíče v zapalování. Grüetzi Switzerland!

 

Co by rozhodně nemělo chybět v itineráři:

Kanton Glarus
• Klöntaler See – Schwialppas – Wägitaler See – Näfels – Riedern – Klöntaler See
• Klöntaler See – Chängel – Lachengrat – Ober See – Näfels – Klöntaler See

Kanton Uri
• Alte Sustenweg: Sustenpass – Färningen

Kanton Bern
• Meiringen – Grosse Scheideck – Oberläger – First – Bachsee – Grindelwald
• Grindelwald – Männlichen – Kleine Scheideck – Eigergletscher – Grindelwald

Kanton Wallis
• Betten – Bettmeralp – Furri Hitta – Fiescheralp – Gletscherstube (Aletschgletscher) – Laxerstafel – Betten

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů