Pitný režim v zimě

14.1.2005
admin

Autor: mt

Myslíte, že se v zimě moc nepotíte? Zamyslete se ještě.

Zatímco v létě přicházející dehydrataci zaregistrujete znatelně jako vystupující pot na vašem čele, v zimě jde o působení neviditelných faktorů podkopávající váš výkon a bezpečnost.

Je to jednoduché. Vystupte z auta za perfektního „prašanového“ dne a hrozba začíná. Vlhkost vychází každým dechem z vašich úst, hrdla a plic,  jak tělo zvlhčuje studený vzduch, aby ho mohly plíce využít.

Vystavení těla zimnímu počasí spouští proces tvorby moči, který zvyšuje krevní tlak  a  způsobuje, že ledviny pracují více, a tak produkují nadměrné množství moči. Možná nejzáludněji působí fakt, že lyžaři nebo snowboardisté zabalení v několika vrstvách oblečení často ani netuší, jak moc se potí. Odhaduje se, že normálně oblečený člověk při střední až zvýšené fyzické námaze, při 0°C, může ztratit až 1,8kg váhy během jedné hodiny, nebo dvě procenta z 90kg mužské váhy.

Pouhá ztráta 1 až 2 procent tělesné váhy pobídne tělesné reakce jako je zvýšená srdeční frekvence. Pocení odvádí tekutiny z krevního oběhu a když nejsou nahrazovány, krevní objem se snižuje a srdce musí pumpovat více pro udržení cirkulace tohoto zmenšeného množství. Neuropřenašeči vysílají do mozku zprávu: vyčerpanost. Svalová činnost a kontrola se snižuje a zvyšuje se tak možnost úrazu.     
                                                                                   
Při dehydrataci se zmenšuje objem cirkulující krve, což způsobí zúžení cév v periferních částech těla za účelem zabezpečení dostatečného přívodu krve do důležitých orgánů. Vaše prsty, nyní méně zahřívané krví, jsou tak ve větší míře vystaveny možnosti omrznutí.

Tipy pro zimní pitný režim:

  • začněte správně . Pomalu pijte kolem půl litru tekutin alespoň hodinu před fyzickou námahou. Během aktivity nepijte velké množství tekutin najednou.

  • pijte brzy . Studie ukazují, že lidé v době, kdy cítí žízeň jsou již z dvou procent dehydrováni. Proto, když se dostaví žízeň při sportovním výkonu, je skoro pozdě pít. Příjem tekutin řízený pocitem žízně pokrývá asi 50 procent skutečné potřeby organismu. 

  • pijte často . Pijte 1 – 3 dl každých 15 minut. Základní pravidlo zní: Vaše moč by neměla být tmavší než citronáda, a to v dostatečném množství. Za celý den byste měli vypít minimálně 2,5 litru! Při větším výkonu samozřejmě i více.

  • voda nebo isostar? Různé iontové nápoje mohou pomoci žaludku absorbovat tekutinu o trochu rychleji než samotnou vodu, ale voda je dostatečně perfektní hydrátor.

  • co raději nepijte . Příliš husté a sladké nápoje, jelikož je organizmus musí ředit. Dále alkohol, který játra odbourávají 2 hodiny.

  • teplota nápojů by měla být 18 – 20 stupňů. Například čaj by neměl být ani v zimě horký. Vyšší teplota snižuje schopnost vyprazdňování žaludku a předání do střev. Vysoká teplota umožnuje čaj naředit třeba sněhem nebo ledem a z jedné dávky tak dostaneme větší objem tekutin.

  • dodatečné pití . Při pohybu v terénu nám třeba dojde pití a nemáme šanci doplňovat tekutiny. Po návratu bychom měli na toto myslet a postupně doplnit co tělo při fyzické námaze ztratilo. Pro lepší absorbaci jsou doporučovány isostary.

     

A jaké jsou příznaky dehydratace?

  • zvýšená tělesná teplota
  • zhoršená výkonnost
  • nevolnost, křeče, třes, rychlý tep
  • bolesti hlavy, sucho v ústech, závrať, únava, trávicí potíže
  • vysoká tělesná teplota, žádný pot, ani moč, halucinace, vratká chůze, úpal, případně ztráta vědomí
  • svalová horečka, která probíhá celým tělem. Trvá až 24 hodin než zcela odezní, podmínkou je však dodatečném doplnění tekutin.

Drink & Ride!

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů