Haute Tarentaise freeriding mecca

6.10.2004
admin

Autor: kody a tony

Když se řekne Val d´Isére mnohým z vás se nejspíš automaticky vybaví rozsáhlé středisko sousedící s Tignes a dohromady tvořící obrovskou oblast Espace Killy. Ano je to tak. Kromě toho se tak nazývá celé údolí táhnoucí se od města Bourg St. Maurice až ke Col d’Isére v oblasti Haute Tarentaise v savojských Alpách. Tato oblast je jedinečná a ve vzájemné blízkosti zde naleznete několik světoznámých středisek. Kromě zmiňovaného Val d’Isére a Tignes, pak ještě Les Arcs, La Rosiére a Ste. Foy. Začněme tím posledně jmenovaným neboť si právem zaslouží věnovat mu pozornost.

Ste Foy se nachází v údolí naproti svahům Les Arcs. Tato lokalita do značné míry definuje jeho ojediněle možnosti, kdy většina návštěvníků míří do jedno z okolních a blízkých obřích středisek. Tím Ste Foy zůstává do určité míry skrytou perlou této oblasti. Tři na sebe navazující vleky, kterými se dostanete do Col de l’Aguille ve výšce 2612m.

V tom okamžiku se před vámi otevírá  nepřeberné množství variant a cest jak se dostat dolů a to jak po značených sjezdovkách, tak především po rozlehlých plání volného terénu kolem. Když máte štěstí na počasí, v dálce se vám otevírá panorama s dominantou Mt. Blancu.

Ježdění mimo značené sjezdovky je zde kapitola sama pro sebe. Okolní backcountry je lehce dostupnév Ste Foy si připadáte jako pár století zpět přímo z vleků. Nahoře pláně se skálami, žleby a převisy. O něco níže pak řídký modřínový les, ideální při horší viditelnosti. Navíc kromě ježdění podél sjezdovek se z vrcholové stanice lanovky můžete vydat pěšky po hřebenu a to přesně tak dlouho jak máte chuť. Pak už se jen spustit  dolů ať už na jednu či druhou stranu. Když se nedáte zlákat možnostmi během výstupu, zůstanete trpělivými a vyšlápnete si to až na nejvyšší bod Pointe de la Fogilietta (2930 m), otevře se před vámi právě ta skrytá část Ste Foy, kvůli které sem vodí své klienty i průvodci z Tignes. Zde na severní stěně se sníh drží čerstvý a kyprý i dlouhé týdny po posledním sněžení a jen tak rychle se terén rozhodně neprojezdí. Dá se totiž pokračovat i dál až ke Col d’Argentiere kam zas už tolik lidí nechodí neboť je to další hodinu šlapání. Sice ne už do kopce avšak v některých úsecích by se hodil mačky. Protože se jedná o severní svah, je třeba zvlášť dbát na základy bezpečnosti při pohybu v backcountry! Popis freeridové trasy je blíže popsán v backcountry trasách zde >>>

Ste Foy je tedy opravdu skrytou perlou této oblasti a ne nadarmo zde platí pořekadlo na druhé straně protějšího vrcholu je Les Arcsněkdy méně je více. Každý z vás si tu jistě najde svoje; od lehkých rodinných sjezdů až po extrémní „dropy“ ze skal pro ty zkušené. Robin Kaleta – přední český freeskier – nám zde na vlastní oči předvedl, co vše je možné  absolovat. Takže pokud někdy zavítáte do této oblasti a budete brázdit megalománské střediska typu Les Arc nebo Tignes zkuste na jeden den přepnout, dát se do klidu a prožít ho v této zapomenuté perle savojských Alp.

Pokud si vyberete strávit čas právě zde v Ste Foy tato volba vám skýtá další možnosti. Přo zakoupení nejménně šestidenního skipasu máte možnost v průběhu pobytu využít možnosti jednoho dne zdarma v nedalekém La Rosiére, či 40% slevy na denní permanentky v Tignes, Val d’Isére a Les Arcs. Při ceně denní permanentky za 18,5 euro to určitě stojí za zvážení. Pokud nejste zrovna pojištěni pro možnost ježdění a pohybu ve volném horském terénu za opravdu minimální příplatek si ji můžete přilatit k vašemu skipasu. No není to snad pravý freeridový resort?  


Tignes a Val d’Isére – Espace Killy

Asi 15min jízdy autem ze Ste Foy dorazíte do vám jistě velmi známých středisek Tignes a Val d’Isére. Je to opravdu co by kamenem dohodil, ale popravdě jen pro ty z vás co sem přijedou vlastní dopravou či to zkusí stopem.

Ke konci března, kdy jsme oblast navštívili, již sněhové podmínky neumožňovaly jízdu ve volném terénu podle našich představ. Každopádně pohled na okolní svahy zaručuje dostatek možností pro tuto zábavu v době ideálních sněhových podmínek. Na místě je však velmi zvýšená opatrnost. V minulé sezóně  se právě zde stalo 6 fatálních případů lavinových neštěstí z celkově 15, které se staly v savojských Alpách.

Tignes je moderní středisko jehož velká část ubytovacích kapacit se nachází přímo vpohled směr Tignes ze sousedního Ste Foy těsné blízkosti sjezdovek. Moderní architektura dodává středisku poněkud méně romantickou atmosféru než starobylé Val d´Isere, cenově je ovšem Tignes pro české turisty dostupnější. Další možnou alternativou je zajistit si ubytování v soukromí pár kilometrů od střediska a denně do něj dojíždět. Auto pak můžete nechávat na několika odstavných parkovištích, většina z nich je zdarma. Velké množství sjezdovek v Tignes jistě uspokojí všechny kategorie lyžařů. Kvalitně upravené, široké sjezdovky bez boulí – „dálnice“ spíše ocení začínají a středně zdatní lyžaři. Pro náročnější a zkušenější jezdce je atraktivní sjezd z vrcholu ledovce Grande Motte ve výšce 3656m.

O pár lanovek dál se rozkládá malebně romantické městečko Val d´Isere s dlouhou historií a tradicí, jehož centrum nabízí převážně luxusní ubytování a značkové obchody. Strmější, sevřenější údolí nabízí náročnější terény a rychlejší sjezdy než sousední spíše „rodinné“ Tignes. Pro opravdový požitek z jízdy ve volném terénu je nezbytným předpokladem příznivé počasí a alespoň slušná viditelnost. Při naší návštěvě jsme měli bohužel smůlu. V této situaci, ale i obecně se vyplatí pouštět se do volných terénů buď s horským průvodcem, nebo s někým, kdo se  v dané oblasti dobře orientuje. Není vždy snadné odhadnout, kde bude Váš volný sjezd končit.

Na rozjezd můžeme doporučit průjezd soutěskou Vallee Perdue (Ztracené údolí), který začíná u dolní stanice osmisedačky Tommeues. Klasikou je sjezd údolím Cugnai, na jehož začátek se dostanete stejnojmennou lanovkou. Dalším oblíbeným je průjezd soutěskou Malpasset na který se dostanete ze sedla Signal de L’Iseran (lanovka Cascade Express).

Při více než třídenním pobytu v oblasti Espace Killy se určitě vyplatí pořídit si skipas, který umožňuje využití obou středisek. Můžete se tak pohybovat v rozdílných typech lyžařských terénů, podle svojí aktuální fyzické kondice i meteorologických podmínek. V sezoně 2003/4 stál 6 denní skipas pro celou oblast 180 EUR, jednotlivý 150 EUR.

Jak se tam dostanete

Do oblasti Espace Killy je to z Prahy něco přes 1 100 km, cesta vede z větší části po dálnicích, nádherný je úsek podél jezer ve Švýcarsku.  (My jsme zvolili trasu Praha – Plzeň – Rozvadov – Norimberk – Heilbronn – Basilej – Ženeva – Annecy – Albertville – Moutiers – Bourg-Saint-Maurice – Tignes/Val d’Isere).

Související odkazy

  

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů