Monstr úklid Mt. Blancu

30.9.2004
admin

Autor: mt

Celkem 65 tun odpadků bylo nashromážděno na svazích Mt. Blanku v neděli 19. září během druhé čistící akce tohoto léta organizované radnici v Saint-Gervais. Akce se zúčastnilo 500 dobrovolníků všech věkových skupin, kteří se vrhli na svahy ve výšce od 2800m do 4300m. Odpad byl pak helikoportován do údolí v plastikových pytlích.

Horští průvodci a pracovníci francouzské energetické společnosti pomáhali v nebezpečnějším terénu. Takto se nasbíraly plechovky, láhve a plastikové hrnečky a dokonce i  stará pračka!

“Našli jsme všechno co má hora potíže strávit“, komentoval situaci Jean-Marc Peillex starosta Saint-Gervais. Při první takovéto operaci v červnu se nashromáždilo 135 tun odpadků. „Lidi si začali uvědomovat, že musí změnit svůj postoj. Probudilo to jejich svědomí.“ Další úklid proběhne na jaře.

Kampaň však není bez kontroverzí. Starosta prosadil nařízení zakazující bivaky na přístupové cestě na Mt. Blanc, asi výšce 3810m kolem chaty Gouter. Výměnou bude vytvořen základní tábor kolem Tete Rousse s kapacitou 50 stanů. Na populárních horských cestách v Americe již nějakou dobu funguje systém zvláštních povolení a povinnost odnést si své extramenty, tzv. packing-out poop. S přetlakem návštěvníků na Mt. Blancu se možná tohoto systému dočkáme i v této lokalitě.  

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů