Chopok Freeride Area

13.5.2004
admin

Autor: pospecz

Chopok je údajně nejnavštěvovanějším slovenským vrcholem vůbec (asi proto, že skoro nahoru vede lanovka a je tam bufík a hospoška) a po Ďumbieru také druhým nejvyšším Nízkotatranským vrcholem. Nutno říct, že je to celkem znát, neboť za dobrého počasí je koncentrace lidí přímo závratná a to hlavně v severní oblasti Jasné.

V letošní sezóně zde byl také poprvé oficiálně zlegalizován freeriding.  Aréna se skládá celkem ze tří freeridových zón, který jsou zakreslený do mapky celého areálu, kterou si můžete vyzvednout dole u pokladen.

    

Tady máte před sebou celej ten úlet. Vyvýšenina nalevo je Ďumbier, plynule přecházející vrcholovým hřebenem do severní strany Chopku – jeho vrchol je ta pyramida z šutrů uprostřed.

Na sjezdy máte nepřeberně možností – nejčastější je Školský žlab, to je ta široká pláň spadající ze sedla úplně vlevo (Koňský grúň), na ježdění je asi nejzajímavější centrální část s jasně čitelnými prahy a žlábky. Kudy to rozbalit nechť si každý rozhodne sám… ale možností je tam asi pět, pak už záleží na vaší fantazii.

Parádní cesty spadají dolu také z vrcholového sedla (Centrálný žlab), navíc má celá záležitost více jak 600m převýšení, takže se celkem projedete. Naším typem je rovněž jasně čitelný traverz ze sněhového předvrcholu na konci nefunkční lanovky, končící tím velkým stínem vpravo dole – doporučujeme!!!

Pokud se dostatečně nabažíte centrální části, není od věci vylézt až na vršek, jet chvíli po hřebeni z našeho pohledu doleva a poté natraverzovat do jednoho z výraznéch žlabů, které spadají až do kotliny (tam kde jsou vlevo dva výrazné hřebínky…)

   

 
Další pecka se nachází jenom o několik stovek metrů vedle. Jedná se o území mezi Chopkem a Děrešmi, od jejichž vrcholu spadá výrazný hřeben až do Jasné k lanovkám. Nejtradičnější cesty dolů jsou Retranslačný žlab, spadající přímo od meteo stanice na vrcholu. Mega dlouhý je Děrešský žlab, který můžete odečíst na fotce – začíná na vrcholu Děrešů v malém sedýlku a je to široký a nádherný sjezd, kdy ke konci naberete ďábelskou rychlost. Pak máte na výběr z nespočtu žlábků z hřebínku, který jsou na této (horní)  fotce bohužel ve stínu.

Pokud se chcete jenom tak probrouzdat, nedá se nedoporučit Široká dolina, kde je povolený pohyb pouze po vyznačených trasách. Poto se vyplatí jít jí nahoru až do sedla pod Ďumbierem. Pokud máte kliku na počaí připadáte si tam jako někde v Alpách. Prostě parádní půldenní výlet. Tady to máte:

      

Ubytování: Asi nejlepší možností je Kamenná chata přímo na vršku Chopku, kde je o vás i přes absenci tekoucí vody postaráno jako v bavlnce. Problémem je ale její naprostá přelidněnost o víkendech, kde jste rádi, že se vůbec dostanete k pivu. Kapacita noclehárny s 15ti lůžky taky není největší. Jezdit se tedy vyplatí tak od neděle do pátku, víkendy jsou vyhrazené pro lokály. Spoustu dalších možností naleznete v Demenovské dolině, kterou přijedete od Liptovského Mikuláše do Jasné, ale neni to vůbec žádná láce, jedná se snad o nejdražší údolí na Slovensku, takže pozor. Schůdnější variantou je spát někde na jižní straně (Brezno apod.), kde  jsou ceny nižší.

Doufejme, že příští zima bude na Chopku alespoň tak bohatá na sníh jako ta letošní a bude čas prozkoumat oblast trochu více.  

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů