Dubnová lavina na Chopku

5.4.2004
admin

Autor: brouček

Chopok-Dereše 1.4.2004

Horolezci v lavině.
Při výcviku členů slovenské Horské služby došlo ke zranění několika horolezců. Prvního dubna prováděla skupina instruktorů výcvik nových členů v oblasti Chopok – Dereše.V silně lavinovém terénu se zřítila část  skupiny horolezců z vrcholu výstupové trasy. Po pádu do strmého žlebu byli čtyři lezci vlečeni vzniklou lavinou do spodních partií svahu. Ve skupině stržené lavinou došlo k vážné zlomenině obou nohou u vedoucího výcviku. Ostatní lezci vyvázli s lehčími pohmožděninami a tržnými ranami. Ve druhé skupině se jeden učastník výcviku poranil vlastní mačkou a  další lezec utrpěl zlomeninu nohy. Záchranou akci prováděli jejich kolegové a za pomocí vrtulníku se podařilo všechny zraněné dopravit do nemocnice.

   vyznaceni trasy laviny
 
Snowboardisté z Prahy při záchrané akci Horské služby.
Při sjíždění žlebů ve slovenském středisku Chopok – Jasná jsme zaregistrovali pád několika horolezců. Lavina vlekla vysokou rychlostí těla lezců mezi, kterými se objevovaly kameny a části výstroje. Od laviny nás dělilo 200 – 300 metrů, které jsme zdolali během se snowboardy v ruce. Po překonání nekonečné vzdálenosti jsme začali prohledávat lavinové pole. Pomocí pípáků jsme hledali signál možného zasypaného. Skupině čtyř horolezců jsme postupně vypnuli jejich pípáky a systémově prohledali lavinové pole dlouhé šedesát metrů a široké osm metrů. Lezci byli spojeni vysílačkou se zbytkem skupiny, která se nezřítila dolů a vyloučili jsme zasypání dalších lezců. Jeden horolezec měl těžkou zlomeninu obou nohou a nemohl se hýbat. Sundali jsme mu z těla zbytek horolezecké výstroje a podložili jeho tělo bundou. Aluminiovou folií jsme ho přikryli z vrchu. Takto zatepleného a zafixovaného jsme nechali na místě. Z rozhovoru  s ním jsme se dozvěděli, že je členem Horské služby a že provádí výcvik nových členů. Vysílačkou se spojil se svými kolegy a přivolal záchranný vrtulník z Popradu. V mezičase jsme posbírali rozházenou výstroj a jeden z nás se vydal po trase pádu skupiny pro ztracené cepíny a lyže. Před příletem vrtulníku jsme ošetřili tržnou ránu na bradě jednoho z lezců. Z komunikace s horní skupinou vyplynula další nepříjemnost pro lezce. Na vrcholu byli dva zranění. Jeden měl zlomenou nohu a druhý si poranil lýtko vlastní mačkou. Přivolaný záchranný vrtulník dosedl nedaleko lavinového pole. Samotný zraněný dával instrukce, jak ho naložit na nosítka tak, aby netrpěl bolestí. Při druhém a třetím obletu vyzvednul vrtulník za pomoci navijáku zraněné z vrcholu. Posledním, koho vrtulník přepravil do nemocnice, byl lezec ze spodní skupiny s poraněnými žebry.

Celá akce od pádu lezců po přepravu posledního zraněného trvala čtyři hodiny. Vzhledem k tomuto časovému údaji je dobré poznamenat, že se vše odehrávalo v bezprostřední blízkosti střediska, resp. freeridingové zóně II.

Zde si můžete stáhnout krátká videa z akce …   Chopok_zachrana_akce_vrchol.mov (1.6MB)
Chopok_zachrana_akce_lavina.mov (1.0MB)

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů