Backcountry – poskytnutí první pomoci

9.2.2004
admin

Autor: mt & koyak & honcz

Horská první pomoc je dovednost, kterou se musíte učit a také trénovat. Není nic horšího než vidět blízkého přítele v bolestech a stát kolem něj, hloupě se dívat, a ani v nejmenším nevědět co udělat. Kupte si knihu s popisem postupů při poskytování první pomoci na horách, a než vyrazíte, naučte se základy. Lépe uděláte, pokud se přihlásíte do profesionálního kursu první pomoci.

Zasypaný bývá v šoku a podchlazen – je dobré mít například izolační dečku, která je součástí každé dobré lékárničky a velmi dobře izoluje teplo. Pokud jí nemáte, zahřejte obť zabalením do teplého oblečení. Měli byste znát základy poskytnutí první pomoci jako dýchání z úst do úst apod.

Následující je velmi základní příručka pro okamžité poskytnutí první pomoci, zmírnění bolesti, zabránění dalším zraněním dokud není po ruce profesionální pomoc. Základní pravidla při pomoci oběti: vyčistěte dýchací cesty a zkontrolujte pacientův tep, zastavte krvácení, ránu ovažte gázou, a znehybněte zlomené končetiny. Nakonec se snažte zmírnit šok a bolesti, a co nejrychleji zraněného evakuujte. V případě pochybností se jen snažte situaci nezhoršit.

Nikdy se nevydávejte na backcountry ježdění bez dobře vybavené lékárničky, které by měla obsahovat:

– voděodolné náplasti
– bandáže a spínací špendlíky
– šátek
– antiseptický krém
– gázové podložky
– lepicí pásku 
– aspirin nebo jiné analgetikum
– dlahu


Zranění ovlivněná počasím

Hypotermie: je způsobená poklesnutím tělesné teploty pod 37 °C. Abyste jí zabránili, správně se stravujte, oblékejte se do technického, voděodolného a teplého oblečení. Při pomoci oběti hypotermie, dostaňte raněného do bezpečí přístřešku, zbavte ho mokrého oblečení a snažte se pomalu zvýšit tělesnou teplotu.

Omrzliny: jsou celo nebo částečné omrznutí kůže a jejích vrstev, které způsobuje necitlivost a žádnou reakci na bolest. Abychom omrzlinám zabránili, snažíme se vyvarovat expozici holé kůže, a nosíme správné oblečení. Při pomoci raněnému, zahřejeme postižené oblasti, nikdy však neaplikujeme přímé teplo.

Sněžná slepota: existuje dočasná, částečná nebo úplná slepota, způsobená  přímým nebo nepřímým ultrafialovým zářením, dokonce i za chmurných dní, kdy nevidíme slunce. Abyste jí zabránili, noste vhodné sluneční brýle se 100% UVA a UVB filtry. Při pomoci raněnému zakryjete oči a na čelo přiložíte mokrý hadr. Udržujeme ho mimo jasná a světlá místa.

Dehydratace: dochází k ní při vyčerpání tělesných tekutin. Závratě a zvedání žaludku jsou prvními příznaky dehydratace. Abychom jí zabránili, pravidelně přijímejte tekutiny jako je voda nebo zdravé sportovní nápoje. Při pomoci nechte raněného odpočinout a doplňujte tekutiny tak jak bude nutné k rehydrataci systému.
       

 

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů